Κατηγορία Ossa
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 16:36

Ossa Enduro 250 – 300

 

Τεχνολογία αιχμής!

 Μετά την πρώτη παρουσίαση της σειράς trial, η Ισπανική Ossa ξεκινάει την παραγωγή μίας νέας γενιάς μοτοσυκλετών enduro. Οι νέες endurο Ossa στα 250 και 300 κυβικά παρουσιάστηκαν στην EICMA στο Μιλάνο και όπως ήταν επόμενο έκλεψαν την παράσταση.
Στόχος της Ossa να προσφέρει στην αγορά μία διαφορετική φιλοσοφία γύρω από την σχεδίαση των enduro μοτοσυκλετών. Η νεεα τεχνολογία που χρησιμοποιεί με πολλά θετικά στοιχεία στιην απόδοση και στο στυλ οδήγησης, είναι κάτι που πιστεύει ότι έχει πετύχει η Ossa, κι αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε.

Δίχρονη επανάσταση


Για πρώτη φορά γίνεται επανάσταση στις δίχρονες μοτοσυκλέτες enduro και η Ossa ηγείται. Καταρχάς, ο κινητήρας που χρησιμοποιούν, βασίζεται στις Trial με βαρύ στρόφαλο για ροπή στις χαμηλές στροφές, ενώ η τροφοδοσία του γίνεται με ψεκασμό, για πρώτη φορά σε δίχρονη μοτοσυκλέτα. Ο ψεκασμς έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Kokusan και διαθέτει δύο μπεκ, με το ένα να βρίσκεται μέσα στο κάρτερ, και το άλλο στον κύλινδρο. Συνήθως το μπεκ βρίσκεται τοποθετημένο στο καπάκι του κυλίνδρου αλλά εδώ, με τα δύο μπεκ δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα λίπανσης του στροφάλου και του κάτω μέρους του εμβόλου, και αυξάνονται τα περιθώρια για βελτίωση της απόδοσης αν χρειαστεί.
Υπάρχει επίσης ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα εξαγωγής η οποία ελέγχεται από την ίδια ηλεκτρονική μονάδα. Η εισαγωγή του καύσιμου μείγματος γίνεται από την μπροστινή πλευρά μιας και ο κύλινδρος έχει κλίση προς τα πίσω, ενώ το άλλο μοναδικό που συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι η τοποθέτηση της κούρμπας εξαγωγής. Αυτή, αντί να διαγράφει την κανονική πορεία δεξιά του κινητήρα όπως έχουμε συνηθίσει, κάνει βόλτα μέσα στο χώρο όπου κανονικά θα βρισκόταν το φίλτρο αέρα, και βγαίνει από εκεί στο πίσω μέρος. Έτσι, τίποτα δεν εξέχει, και το μήκος της εξάτμισης παραμένει ιδανικό για την διάρκεια στην απόδοση.
Μας προξενεί εντύπωση αυτή η τοποθέτηση μιας και η κούρμπα της εξάτμισης περνάει δίπλα ακριβώς από το αμορτισέρ, κι έτσι θα το ζεσταίνει πολύ, με αποτέλεσμα να αλειώνεται η λειτουργία του. Το ίδιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στο YZ 450  F του οποίου ο σωλήνας της εξαγωγής, πολύ πιο μικρός σε μέγεθος, ζεσταίνει το λάδι του αμορτισέρ κι έτσι επιδρά στα χαρακτηριστικά της απόδοσης. Ωστόσο, το φίλτρο έχει μετακομίσει στο μπροστινό τμήμα, και είναι κρυμένο στην δεξιά πλευρά, πίσω από το ρεζερβουάρ. Στο συγκεκριμένο σημείο σίγουρα θα παραμένει καθαρό μιας και το ρεζερβουάρ κόβει την σκόνη που προέρχεται από τον μπροστινό τροχό, και έχει εύκολη πρόσβαση για καθάρισμα. Άγνωστο όμως αν είναι μεγάλο και αρκετό σε όγκο για να τροφοδοτήσει τον κινητήρα με τον απαραίτητο αέρα. Η μπαταρία, απαραίτητη για την λειτουργία του ψεκασμού βρίσκεται κάτω από τον κινητήρα, στο τμήμα της μεγάλης πλαστικής ποδιάς, πλήρως προστατευμένη. Και, για πρώτη φορά σε δίχρονη μοτοσυκλέτα, η εκκίνηση γίνεται μόνο με μίζα! Ακομη μία πρωτιά στον κινητήρα αφορά το ενιαίο κάρτερ στο οποίο το εξάρι κιβώτιο ταχυτήτων αφαιρείται από το πλάι.

Νέο πλαίσιο, κορυφαία περιφερειακά

Νέα χαρακτηριστικά συναντάμε στο πλαίσιο της Ossa, τα οποία καθιστούν αυτή τη μοτοσυκλέτα πραγματικά επαναστατική. Το πλαίσιο είναι περιμετρικό και κατασκευασμένο από σωλήνες τύπου B στο ένα μέρος. Ανάμεσα τους βρίσκεται το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 9,8 λίτρων, και στο κάτω τμήμα του το φίλτρο αέρα. Το ψαλίδι είναι έργο τέχνης αλλά και έξυπνο σε σχεδίαση, μιας και από την δεξιά πλευρά που φαίνεται κανονικό, ουσιαστικά είναι μονόμπρατσο! Στο τελείωμά του, στο μπροστινό μέρος όπου κανονικά έπρεπε να φτάνει στον άξονα, βρίσκεται εξωτερικά τοποθετημένο το σύστημα μοχλισμού του αμορτισέρ. Αυτό βρίσκεται παράκεντρα τοποθετημένο μιας στην κανονική θέση όπου θα έμπαινε, στη μέση, βρίσκεται η εξάτμιση. Στον τομέα της απόσβεσης έχουν επιλεγεί οι χρυσές αναρτήσεις της Ohlins από την σειρά TTX και αφορούν ανεστραμμένο μπροστινό διαμέτρου 48mm και μονό αμορτισέρ, πλήρως ρυθμιζόμενα. Οι διαδρομές είναι 300mm και 335mm για μπροστά και πίσω. Τα φρένα προέρχονται από την Brembo και περιλαμβάνουν δίσκους τύπου μαργαρίτα, με διάμετρο 260 και 220mm για μπροστά και πίσω.
Με τα πλαστικά περιφερειακά να δημιουργούν μία πολύ λεπτή σιλουέτα, τα Enduro της Ossa είναι πραγματικά ότι πιο στενό κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, με δεδομένη φυσικά και την απουσία της εξάτμισης. Το σύνολο δείχνει ποιοτικό, και αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες μοτοσυκλέτες!

Σύντομα στην παραγωγή

Πρώτο μέλημα της ομάδας που ασχολείται με την παραγωγή είναι να κατασκευάσουν είκοσι μοτοσυκλέτες στις αρχές του 2013, για τους αντιπροσώπους. Η παραγωγή των πρώτων 2000 μοτοσυκλετών θα γίνει στο εργοστάσιο της Ossa στην Girona, στην Ισπανία, και αναμένεται να είναι έτοιμες τον Ιούνιο του 2013. Όλο το project αναμένεται να στοιχίσει κοντά στα δύο εκατομμύρια euro και θα παραχθούν και άλλοι κυβισμοί. Μόλις ολοκληρωθεί το project η εταιρία θα ξεκινήσει αγωνιστική εμπλοκή τόσο στα εθνικά όσο και τα παγκόσμια πρωταθλήματα enduro, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2012.

Φωτογραφίες


Τεχνικά χαρακτηριστικά


 

Κατασκευαστής Ossa
Μοντέλο Enduro 250
Αντιπρόσωπος Δ.Α.
Τιμή Δ.Α.
Εγγύηση Δ.Α.
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, δίχρονος, υγρόψυκτος, με βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,3
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x 72
Τροφοδοσία Ψεκασμός Kokusan με δύο μπεκ
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση μίξη λαδιού 2%
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος υδραυλικός   με τρεις δίσκους
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 - αφαιρούμενο κιβώτιο
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 21/51
Δευτερεύουσα μετάδοση Δεκ-48


ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Περιμετρικό τύπου Deltabox με ατσάλινους σωλήνες ‘’B’’ profil
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Πλάτος (χιλ)830 Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1470
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος σέλας (χιλ) 960
Απόσταση εδάφους (χιλ) 335
Βάρος (κ) 97
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 9,8
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της Ohlins, 48mm, διαδρομή 300mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης, και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Αμορτισέρ Ohlins με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-18
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 260mm/δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm/δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo


ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το πρωτοποριακό Ossa στους αγώνες trial
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube