.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 09:46

KTM Freeride 250 R 2014

 

Δίχρονο, ελαφρύ, σύγχρονο και “μονοπατίσιο”!

 



Τα δίχρονα ζουν και βασιλεύουν! Η KTM με το νέο Freeride 250 R τοποθετεί ξανά τα δίχρονα στο… σωστό μονοπάτι (!), δείχνοντας πως θα είναι τεχνολογικά οι enduro μοτοσυκλέτες του μέλλοντος.

Ιδανικό για δύσβατα μονοπάτια

Μετά το Freeride 350 R όπου οι εντυπώσεις ήταν οι καλύτερες για κίνηση off road Και διασκέδαση σε μονοπάτια, η KTM συνεχίζει την επέκταση της κατηγορίας που αυτή ξεκίνησε, με έναν δίχρονο εκπρόσωπο. Το Freeride 250 R διαθέτει ότι χρειάζεται ο φυσιολάτρης για να κινηθεί σε δύσβατα μονοπάτια, εκεί που μόνο μία trial μοτοσυκλέτα θα πλεονεκτούσε: Δίχρονη ροπή από τις χαμηλές στροφές, “μαζεμένη” γεωμετρία με κάστερ στις 23 μοίρες, μικρό μεταξόνιο στα 1418 χιλιοστά και βάρος στα 92,5 κιλά!
Μπορεί τα δίχρονα EXC της KTM να σχεδιάστηκαν για μέγιστη απόδοση σε γρήγορες συνθήκες enduro, αλλά το δίχρονο Freeride πήρε τον ίδιο κινητήρα και του άλλαξε τα φώτα. Ροπή από το μηδέν, χαρακτηριστικά trial στις χαμηλές στροφές, εξάτμιση ίδιου τύπου στο μπροστινό τμήμα (απουσιάζει ο θάλαμος εξαγωγής-“φούσκα”), τοποθέτησε ψεκασμό ο οποίος ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες, κιβώτιο ταχυτήτων ειδικά σχεδιασμένο για την νέα χρήση με πιο κοντές τις πρώτες πέντε σχέσεις και πιο μακριά την 6η, η οποία θα λειτουργεί ως overdrive. Διαφορετικά είναι και τα γρανάζια της τελικής μετάδοσης, που φτάνουν στο 12/46, ενώ ο συμπλέκτης είναι τύπου CSS με μαλακότερα ελατήρια για μαλακιά αίσθηση. Η τοποθέτηση του κινητήρα από το EXC δεν έγινε έτσι απλά, αφού οι μηχανικοί τον προσάρμοσαν για την νέα χρήση αλλάζοντας τον κύλινδρο, ο οποίος διαθέτει διαφορετικού χρονισμού εισαγωγές καυσίμου, είναι και ελαφρύτερος κατά δύο κιλά, και φυσικά διαθέτει μίζα εκκίνησης για τα δύσκολα. Στόχος των μηχανικών ήταν η καθημερινή μετακίνηση μέσα στα όρια του νόμου κι έτσι το Freeride περνάει προδιαγραφές θορύβου, παρά την μικρή αλουμινένια εξάτμιση.

Εναλλακτικές λύσεις

Το πλαίσιο είναι τελείως νέο, περιμετρικό ατσάλινο, με αλουμινένια τμήματα στα σημεία των μαρσπιέ, και διαφέρει από αυτό του Freeride 350 στο σημείο έδρασης του κινητήρα, που βρίσκεται 60χιλιοστά χαμηλότερα – λόγω δίχρονου κινητήρα. Αυτό δημιουργεί επιπρόσθετο χώρο στην απόσταση από το έδαφος, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για επιπλέον παιχνίδια με το έδαφος σε trial κομμάτια.
Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικά ανθεκτικό πλαστικό, είναι αφαιρούμενο και ενισχύει την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας.
Η σέλα του είναι μακριά για να αφήνει τον αναβάτη να κινείται άνετα, ενώ κάτω από το μπροστινό τμήμα της, βρίσκεται το διάφανο ρεζερβουάρ, αλλά και το μικροσκοπικό φίλτρο αέρα.
Συγκριτικά με μία μοτοσυκλέτα enduro, το ύψος της σέλας του Freeride 250 βρίσκεται στα 915 χιλιοστά, ενώ διατίθεται και χαμηλότερη σέλα για όσους το επιθυμούν.
Η KTM έχει τοποθετήσει νέας τεχνολογίας δαγκάνες στα φρένα, όπου συναντάμε μία τετραέμβολη ακτινικής διάταξης δαγκάνα τοποθετημένη στον μπροστινό δίσκο διαμέτρου 260Mm και μία δύο αντικριστών εμβόλων πάλι ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνα, στον πίσω δίσκο, που έχει διάμετρο 210mm.
Τα μοντέλα Freeride για το 2014 χρησιμοποιούν νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο το οποίο έρχεται από την Trail Tech.
Οι αναρτήσεις του προέρχονται από την WP και αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm και διαδρομής 250mm, το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Ο αμορτισέρ είναι PDS, χωρίς μοχλισμό, πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 280mm. Αν κάποιος αναβάτης το επιθυμεί όμως, υπάρχει διαθέσιμο κιτ το οποίο μειώνει την διαδρομή των αναρτήσεων κατά 25mm και ανάλογα το ύψος του Freeride.
Συναντάμε όμως και άλλες έξυπνες λύσεις στα μαρσπιέ, τα οποία λόγω της έκκεντρης τοποθέτησης τους, μπορούν να μεταβάλουν την θέση του κατά 8mm προς τα πίσω, δημιουργώντας διαφορετική θέση οδήγησης.

Για φανατικούς endurάδες

Το Freeride 250 R ολοκληρώνεται με τους τροχούς που διαθέτουν αλουμινένια στεφάνια της GIANT, κέντρα κατασκευασμένα σε CNC και χρησιμοποιούν ελαστικά Trial, σε διαστάσεις 90/90021 και 120/90-18 από την Maxxis. Οι δυνατότητες του νέου, ελαφριού, μανιτζέβελου και παιχνιδιάρικου δίχρονου Freeride 250 R, φαίνονται να πλησιάζουν σημαντικά αυτές των Trial. Αναμένεται μάλιστα το νέο Freeride 250 R να προσφέρει ατελείωτα παιχνίδια στους φανατικούς λάτρεις των μονοπατιών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
 Μοντέλο 250 Freeride
Αντιπρόσωπος  KTM SEE
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 μήνες
Κινητήρας
Τύπος Δίχρονος, μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, με βαλβίδες εισαγωγής reed και ρυθμιζόμενη βαλβίδα εξαγωγής
Κυβισμός (κ.εκ.) 249
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 66,4x72
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός της Kokusan, πλήρως ρυθμιζόμενος
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Μίξη στο ρεζερβουάρ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός CSS
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση 26/72
Τελική μετάδοση (12/46 εναλλακτικά)
Πλαίσιο
Τύπος  Περιμετρικό, με ατσάλινα και αλουμινένα τμήματα. Αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο
Κάστερ(°) 23º
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1418
Ύψος σέλας (mm) 915
Απόσταση εδάφους (mm) 380
Βάρος (kg) 92,5
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (Lt) 7
Χωρτικότητα λαδιού (Lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP 4357 διαμέτρου 43mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 250mm
Πίσω Αμορτισέρ WP 4618 PDS πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή τροχού 280mm
Ελαστικά 
Μπροστά 90/90-21’’
Πίσω 120/90-18’’
Φρένα
Μπροστά  Δίσκος διαμέτρου 260mm με τρόμπα και δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων της Brembo  
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 210mm με τρόμπα και δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης δύο εμβόλων της Brembo

Στατικές φωτογραφίες

Οδηγικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 10:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KTM RC 390 Cup 2014 Νέο KTM 790 Adventure; »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon