.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 07:11

KTM EXC 2024 - Τα πορτοκαλί enduro αλλάζουν άρδην (ξανά)στοχεύοντας την κορυφή!

Με 95% νέα εξαρτήματα, η γκάμα των KTM EXC του 2024 έρχεται με βλέψεις μόνο για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Διαθέτοντας ολοκαίνουργιο πλαίσιο, ανάρτηση κλειστού φυσιγγίου, επανασχεδιασμένες γραμμές, LED φωτισμούς και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, η τελευταία γενιά των πορτοκαλί Enduro είναι έτοιμη να δεχτεί κάθε πρόκληση. Κουβαλάει άλλωστε και πάνω από τρεις δεκαετίες αγωνιστικής εμπειρίας και περισσότερους από 126 παγκόσμιους τίτλους Enduro από τους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου. Για το 2024, τα EXC συνεχίζουν να ανεβάζουν τον πήχη στους τομείς της απόδοσης και της καινοτομίας με την πιο ριζική μεταμόρφωσή της μέχρι σήμερα.

exc24D.jpg

Ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο, κοπής με λέιζερ και συγκόλλησης με ρομπότ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σειράς Enduro του 2024. Αυτό φέρνει νέες παραμέτρους διαμήκους και στρεπτικής κάμψης για απαράμιλλη ανάδραση με τον αναβάτη, απορρόφηση ενέργειας και σταθερότητα. Ακόμα, η σειρά KTM EXC και EXC-F διαθέτουν ένα ολοκαίνουργιο πιρούνι ελατηρίου κλειστού φυσιγγίου WP XACT 48 mm, με νέα φιλοσοφία εμβόλου στη μέση βαλβίδα που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού μέσα στο φυσίγγιο. Επίσης, τα Enduro μοντέλα της KTM συνεχίζουν να διαθέτουν το αποδεδειγμένο σύστημα αμορτισέρ PDS, το οποίο για το 2024 είναι ανανεωμένο και βελτιστοποιημένο για να λειτουργεί ομαλά με τη νέα φιλοσοφία πλαισίου. Συνδυάζεται με ένα νέο πίσω αμορτισέρ WP XPLOR PDS. Αμφότερες οι αναρτήσεις παραμένουν πλήρως ρυθμιζόμενες ως προς συμπίεση και απόσβεση μέσω χειροκίνητων κλίκερ, χωρίς την ανάγκη εργαλείων ενώ εύκολη είναι και η ρύθμιση της προφόρτισης στο πίσω μέρος.

exc24E.jpg

Ολοκαίνουργιο είναι και το ελαφρύ υποπλαίσιο 2 τεμαχίων, κατασκευασμένο από συνδυασμό πολυαμιδίου και ενισχυμένου αλουμινίου, ερχόμενο να προσφέρει εξαιρετική συμπεριφορά, καθώς και αξιοσημείωτη στιβαρότητα. Όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκαίνουργιας μονάδας ελέγχου εκτός δρόμου, είναι πλήρως ενσωματωμένα στο υποπλαίσιο για εύκολη πρόσβαση και βελτιωμένη προστασία.

Επανασχεδιασμένη είναι και η συνολική γεωμετρία, η οποία έχει αναπτυχθεί με τη συμβολή των εργοστασιακών αναβατών της Red Bull KTM για να προσφέρει ένα βελτιωμένο τρίγωνο αναβάτη για καλύτερη επαφή με τα γόνατα. Ο νέος σχεδιασμός του μπροστινού φτερού διαθέτει πλέον επίσης πτερύγια απώθησης λάσπης, ενώ νέα είναι και τα διάφανα ρεζερβουάρ καυσίμου 8,3 λίτρων – για τα 4χρονα – και 8,9 λίτρων – για τα δίχρονα- φτιαγμένα από πολυαιθυλένιο (XPE) για εύκολη παρακολούθηση της στάθμης καυσίμου.

exc24F.jpg

Η παρακολούθηση δε των ηλεκτρονικών παρέχεται από μια εντελώς ανεξάρτητη OCU κάτω από τη σέλα, η οποία αντικαθιστά τη χρήση ηλεκτρονικών ασφαλειών και ρελέ. Σε περίπτωση βλάβης ηλεκτρικού εξαρτήματος, οι έξοδοι απενεργοποιούνται μεμονωμένα, με την κατάσταση σφάλματος κάθε μονάδας να υποδεικνύεται από μια κόκκινη ή πράσινη λυχνία LED. Αυτό διευκολύνει τη γρήγορη και εύκολη αντιμετώπιση προβλημάτων «στο μονοπάτι», όπως αναφέρει η ίδια η ΚΤΜ.

Όσον αφορά τους κινητήρες, η σειρά των δίχρονων μοντέλων για άλλη μια φορά παίρνει τα σκήπτρα της κατηγορίας, παρουσιάζοντας τη νέα ηλεκτρονική τεχνολογία Throttle Body Injection. Με το όνομα TBI για συντομία, παρέχει την πλέον ομαλή παροχή ισχύος σε επίπεδα σχεδόν καρμπυρατέρ, ενώ εξαλείφει τα προβλήματα παροχής σε διαφορετικά υψόμετρα. Ένα ακόμα θετικό παρελκόμενο του νέου ηλεκτρονικού ψεκασμού καυσίμου και της ECU είναι η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσαερίων, επιτρέποντας δύο διαφορετικούς χάρτες κινητήρα, που επιλέγονται μέσω ενός προαιρετικού διακόπτη Map Select.

exc24b.jpg

Ως προς τα τετράχρονα μοντέλα, συναντάμε πέρα από τα παραπάνω, κινητήρες που κερδίζουν την κατηγορία τους, σχεδιασμένοι να παρέχουν τεράστια ροπή σε χαμηλά επίπεδα με καλύτερη απόδοση σε υψηλότερες στροφές. Ένα βελτιωμένο κέντρο βάρους επιτεύχθηκε με την κλίση του κινητήρα 2° προς τα πίσω και την επανατοποθέτηση του μπροστινού γραναζιού 3 mm χαμηλότερα, αποσκοπώντας σε καλύτερο χειρισμό και ευελιξία. Μαζί με τα πλεονεκτήματα της συγκέντρωσης μάζας και του μειωμένου βάρους, η συμπεριφορά του πλαισίου βελτιώθηκε σημαντικά, συμβάλλοντας στη βελτιωμένη πρόσφυση σε ακραίες ανηφόρες και στην έξοδο από τις στροφές σε ειδικές διαδρομές enduro.

exc24C.jpg

Τα KTM EXC-F του 2024 κάνουν το ντεμπούτο τους επίσης με την προαιρετική προσθήκη Traction Control και για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα enduro – με λειτουργία Quickshifter. Το τελευταίο, κάνει ανεβάσματα χωρίς συμπλέκτη από τη 2η στην 6η ταχύτητα, επιτρέποντας στους αναβάτες να κρατούν το γκάζι ανοιχτό ενώ αλλάζουν ταχύτητα με ακόμα καλύτερο έλεγχο. TC και QC μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν μέσω ενός προαιρετικού και πρόσφατα σχεδιασμένου διακόπτη επιλογής χάρτη.

Όπως πάντα, διαθέσιμα είναι και τα KTM PowerWear και KTM PowerParts που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, προστασίας για όλους τους αναβάτες εκτός δρόμου.

Συνοψίζοντας, τα μοντέλα του 2024 έχουν ως εξής:

Δίχρονα:

KTM 150 EXC
KTM 250 EXC
KTM 300 EXC

Τετράχρονα:

KTM 250 EXC-F
KTM 350 EXC-F
KTM 450 EXC-F
KTM 500 EXC-F

Τα KTM EXC και EXC-F του 2024 θα είναι διαθέσιμα σε εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM από τον Ιούνιο και μετά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 07:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon