.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 12:28

KTM - Ημιαυτόματο σασμάν για τα 1290 προ των πυλών

Σημαντική εξέλιξη και μια μεγάλη αλλαγή προ των πυλών, για τα «μεγάλα» μοτέρ της KTM και, πιο συγκεκριμένα, το σασμάν τους.

Σύμφωνα με εικόνες από σχέδια πατέντας που αποκαλύφθηκαν πριν λίγες ώρες στα διεθνή δίκτυα, η KTM ίσως δουλεύει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα (ημι)αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, για τα μοντέλα με τον κινητήρα LC8 των 1.301 κ.εκ.. Αν η πατέντα τελικά πάρει σάρκα και οστά, μιλάμε για έναν εντελώς διαφορετικό, πλήρως αυτόματο τρόπο λειτουργίας του κιβωτίου στον μεγάλο V2 κινητήρα, που θα μπορούσε να εμπλουτίσει την γκάμα της KTM με περισσότερες επιλογές μοντέλων. 

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, το τι ακριβώς βλέπουμε εδώ. Η πατέντα, αναφέρεται στην χρήση ενός μηχανισμού «κλειδώματος του κιβωτίου ταχυτήτων», κατά την στάθμευση της μοτοσυκλέτας. Το σύστημα συνολικά, είναι ένα συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων, ωστόσο με την προσθήκη τμημάτων που το μετατρέπουν σε ημιαυτόματο: Ηλεκτρικό σερβομηχανισμό (27) λειτουργίας του «μύλου» επιλογής των ταχυτήτων και έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη, ο οποίος δεν φαίνεται, αλλά αναφέρεται στην πατέντα.

Ο αναβάτης, με ένα τέτοιο σύστημα, «ξεχνάει» το σασμάν και οδηγεί την μοτοσυκλέτα μόνο με γκάζι και φρένο. Ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης –σαν να λέμε το σύστημα Rekluse που χρησιμοποιεί και η MV Agusta- αναλαμβάνει την σύμπλεξη και την αποσύμπλεξη του κιβωτίου ταχυτήτων με τον κινητήρα, ενώ ο σερβομηχανισμός αναλαμβάνει τις αλλαγές των σχέσεων. Τέλος, ο μηχανισμός κλειδώματος του σασμάν, είναι κάτι ανάλογο με την θέση «P» στα αυτόματα κιβώτια των αυτοκινήτων: Ένα μεταλλικό «νύχι», που φαίνεται στις εικόνες με τον αριθμό 13, κλειδώνει το κιβώτιο όταν η μοτοσυκλέτα παρκάρει -καθώς με την χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, δεν μπορείς απλά να «βάλεις ταχύτητα» για να ακινητοποιήσεις τη μοτοσυκλέτα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, το σύστημα αφορά τον κινητήρα που χρησιμοποιείται στην γκάμα των 1290. Ήτοι, τα Adventure, Superduke και Superduke GT, ακόμα και το περιορισμένης παραγωγής Brabus 1300 R, φέρνοντας αυτόματα δυνατότητα προσφοράς αυτόματων εκδόσεων με πλήρως ηλεκτρονικό έλεγχο του κιβωτίου. Ούτως ή άλλως, η KTM δεν θα είναι η πρώτη εταιρεία που το κάνει, καθώς όπως είπαμε και παραπάνω, κατασκευαστές όπως η MV Agusta και η Honda έχουν ήδη επιλογές στην γκάμα τους. Αν η πατέντα προχωρήσει και αν σκεφτούμε ότι η απόδοση των δικύλινδρων LC8 φτάνει τους 180 ίππους, τότε ίσως η KTM ετοιμάζει την ισχυρότερη ημιαυτόματη μοτοσυκλέτα παραγωγής!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 12:43

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon