.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 10:11

Honda – Πατέντες για σύστημα «διατήρησης λωρίδας» σε δυνατούς ανέμους

Ένα ακόμα ηλεκτρονικό βοήθημα οδήγησης αναπτύσσει η Honda, η οποία δεν έχει κρύψει τις τάσεις εξερεύνησης του τομέα.

Η Honda μας έχει απασχολήσει πολλαπλώς με τις ιδέες και τις πατέντες που καταθέτει, για βοηθήματα οδήγησης που φτάνουν μέχρι και το σημείο του... ηλεκτρονικά ελεγχόμενου τιμονιού μέσω σερβομηχανιμού. Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και, πιο συγκεκριμένα, υπό συνθήκες ριπών αέρα.

Οι νέες πατέντες, που κυκλοφόρησαν στα διεθνή μέσα, εξηγούν ακριβώς αυτό. Το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σερβοκινητήρα που θα επιδρά στο τιμόνι, αλλά θα στέλνει εντολές και στην μονάδα ABS της μοτοσυκλέτας, όπως και στα ηλεκτρονικά του κινητήρα. Τα δεδομένα θα συλλέγουν πολλαπλοί αισθητήρες στην μοτοσυκλέτα -συμπεριλαμβανομένων, φυσικά του IMU αλλά και αισθητήρων ταχύτητας, επιτάχυνσης αλλά και κάμερες/ραντάρ. Σε περίπτωση αναγνώρισης ριπής αέρα που τείνει να εκτρέψει την μοτοσυκλέτα από την πορεία της, ο εγκέφαλος θα στέλνει σήμα στον σερβοκινητήρα του τιμονιού για την άσκηση της απαραίτητης δύναμης, ώστε να διατηρηθεί η πορεία. Παράλληλα, το σύστημα πιθανότατα θα στέλνει σήμα και στο ανάλογο φλας της μοτοσυκλέτας, ώστε να προειδοποιηθούν και οι άλλοι χρήστες του δρόμου.

Αυτή είναι η... μία ιδέα, η «επεμβατική», καθώς αποκαλύπτεται και μια άλλη ιδέα, διαφορετικής φιλοσοφίας: Αυτή που απλώς ειδοποιεί τον αναβάτη για την εκτροπή απο την πορεία του. Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από μοτεράκια δόνησης, που θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό των κλιπ-ον ή των άκρων του τιμονιού. Σε περίπτωση ανίχνευσης αλλαγής λωρίδας, δηλαδή, τα μοτέρ θα ενεργοποιούνται δονώντας τα χέρια του αναβάτη -σύστημα παρόμοιο με λύσεις που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα εδώ και χρόνια.

Εντάξει, ξέρουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια, η αυτοματοποίηση στην μοτοσυκλέτα εντείνεται διαρκώς. Πόσα αυτόματα «βοηθήματα» όμως θα... ανεχτούν οι παραδοσιακά «πουρίστες» μοτοσυκλετιστές; Κάντε μας ένας σχόλιο...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 10:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon