.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 10:09

Η Honda ξέρει πως θα κάνει τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες να στρίβουν καλύτερα

Μια πατέντα με την χρήση δύο ηλεκτρικών μοτέρ, έκανε την εμφάνιση της στο διαδίκτυο.

Η Honda μπορεί να τηρεί μια πιο... σιωπηλή στάση, όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύει σε ιδέες. Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή ρεπορτάζ, κυκλοφορεί μία νέα πατέντα της Honda, που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες... 3 ηλεκτρικών μοτέρ, από τα οποία τα δύο κινούν τον  πίσω τροχό και συμβάλλουν, στο... πως και πόσο πλαγιάζει η μοτοσυκλέτα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτρικοί κινητήρες που δίνουν κίνηση στον πίσω τροχό, είναι αντίστροφα περιστρεφόμενοι. Σε συνθήκες κανονικής-ευθείας κίνησης, και οι δύο θα αποδίδουν την ίδια ροπή, συμβάλλοντας έτσι στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Όμως, κατά την διάρκεια στροφών, θα μπορούν να μεταβάλλουν το ποσοστό ροπής που αποδίδει ο καθένας, ώστε να επηρεάζουν και την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας.

Προσέξτε και το ανάλογο σχέδιο. Σε μία π.χ. αριστερή στροφή, ο αριστερός ηλεκτροκινητήρας θα αποδίδει περισσότερη ροπή, βοηθώντας την μοτοσυκλέτα να «πλαγιάσει» στην είσοδο της στροφής. Στην έξοδο, ο εξωτερικός κινητήρας, ο δεξιός για το παράδειγμα μας, θα δουλεύει πιο έντονα, «σηκώνοντας» την μοτοσυκλέτα. Τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας διαρκούς επέμβασης στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, είναι προφανή.

Ο τρίτος ηλεκτρικός κινητήρας, που δεν φαίνεται στα σχέδια αλλά αναφέρεται στην πατέντα, θα έχει διαφορετική δουλειά. Θα είναι στον εμπρός τροχό, λειτουργώντας ως «anti-wheelie»: Μόλις τα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας εντοπίσουν τάση σούζας, ο ηλεκτροκινητήρας θα ασκεί αντίστροφη ροπή στον εμπρός τροχό, δημιουργώντας έτσι μια αντίστροφη από την ανύψωση του, τάση.

Φυσικά, μιλάμε για πολύ φιλόδοξες και αρκετά πολύπλοκες ιδέες, τουλάχιστον για την φάση στην οποία βρίσκεται τώρα η μοτοσυκλέτα και σίγουρα θα αργήσουμε αρκετά, να τις δούμε σε εφαρμογή, πέρα από κάποιο πιθανό πρωτότυπο...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 10:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon