.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:05

Mako 027 - Ηλεκτρικό concept με βραβείο Red Dot 2019

To Mako 027 είναι ένα ακραίο αισθητικά, μινιμαλιστικό και εξαιρετικά προχωρημένο concept ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, από τον Ιρλανδό σχεδιαστή Moses Rowen. Η μοτοσυκλέτα, που σε κάποια σημεία θυμίζει το Vision DC Roadster της BMW, εντυπωσίασε τους κριτές στα βραβεία Design «Red Dot 2019», κερδίζοντας έτσι μια σημαντική διάκριση.

Όπως γράφει ο Moses Rowen: «Η επιλογή για την οδήγηση μοτοσυκλέτας δεν βασίζεται τόσο στη λογική, όσο στο συναίσθημα. Οι μοτοσυκλέτες είναι από τη φύση τους υποβλητικές σε design, γιατί η πράξη της οδήγησής τους υπαγορεύεται από το πάθος. Η αισθητική μιας μοτοσυκλέτας καθορίζεται από τις γραμμές του ρεζερβουάρ, τις καμπύλες των εξατμίσεων και από τα πτερύγια στους κυλίνδρους. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες δεν έχουν ανάγκη για κανένα από τα παραπάνω οπτικά ερεθίσματα. Αντίθετα διαθέτουν μια μπαταρία, ένα μεγάλο τετράγωνο κουτί, τον κινητήρα -συνήθως μια κυλινδρική μάζα- και το motor controller (ελεγκτής), που είναι ένα μικρό τετράγωνο κουτί. Η αισθητική στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες συνήθως περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια να καλυφθούν αυτές οι ανέμπνευστες φόρμες με φέρινγκ. Αυτή η έλλειψη χαρακτήρα έρχεται να προστεθεί στο γεγονός πως ο κινητήρας ακούγεται σαν ηλεκτρικό μίξερ. Έτσι οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές από τους αναβάτες, οι οποίοι αναζητούν πρώτα από όλα οχήματα φτιαγμένα με πάθος.mako027 mosesrowen reddot 2019 5

Στόχος του Mako 027 είναι να αναπτύξει μια ανάλογη αισθητική και ένα ανάλογο συναίσθημα, χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς ηλεκτρική τεχνολογία, για τη δημιουργία μιας πραγματικά ποθητής ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας. Για αυτό τον λόγο εμπνέεται από τα εκτεθειμένα μηχανικά εξαρτήματα των παραδοσιακών μοτοσυκλετών. Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο, ενώ το πιρούνι είναι τύπου girder, και μαζί με το ψαλίδι διαθέτουν κτηνώδη μονολιθική αισθητική. Τα δισκόφρενα είναι περιμετρικά, όπως στις Buell, ενώ οι δαγκάνες τους θυμίζουν σιδερογροθιές και έχουν ενσωματωθεί ΜΕΣΑ σε πιρούνι και ψαλίδι για πιο καθαρές γραμμές! Στις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, ο αναβάτης γραπώνει το ρεζερβουάρ με τα γόνατα του, όμως εδώ, όπου δεν υπάρχει ανάγκη για ρεζερβουάρ, ο σχεδιαστής έχει δημιουργήσει δυο εξαρτήματα ειδικά για να εφάπτονται οι μηροί, ώστε να μπορείς να κατευθύνεις τη μοτοσυκλέτα.

Πλαστικό έχει χρησιμοποιηθεί μόνο εκεί που χρειάζεται, ενώ η σέλα, τα γκριπ και τα εξαρτήματα για τα γόνατα, αλλά και οτιδήποτε άλλο αγγίζει τον αναβάτη, έχει κατασκευαστεί από φελό! Τα ηλεκτρικά εξαρτήματα ήταν τα πιο σημαντικά στο design, κι έτσι το controller είναι χαμηλά τοποθετημένο, ενώ διαθέτει ψύκτρες, για να θυμίζει την αντλία λαδιού μιας θερμικής μοτοσυκλέτας.

mako027 mosesrowen reddot 2019 2

Ο κινητήρας παράγει 105hp και 36,6kgm ροπής, ενώ το Mako 027 επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε λιγότερα από 3 δευτερόλεπτα. Αντίθετα με μια παραδοσιακή μοτοσυκλέτα, το μοτέρ βρίσκεται εκτός του πλαισίου, στο κέντρο του πίσω τροχού. Η πίσω δαγκάνα του φρένου είναι φέρων τμήμα του κιβωτίου, ενώ οι μπαταρίες είναι αερόψυκτες, εγκιβωτισμένες σε κάσες από νιτρίδιο αργιλίου (Aluminim Nitride), που προσφέρουν εξαιρετική απαγωγή θερμότητας, μαζί με ηλεκτρική μόνωση, ένας σπάνιος συνδυασμός ιδιοτήτων. Τα «καπάκια» των μπαταριών είναι φτιαγμένα από χυτό τεχνικό κεραμικό υλικό, παραδοσιακή μόνωση πριν την εποχή του πλαστικού. Αυτά είναι καλυμμένα με ηλεκτροχημικό σμάλτο που αλλάζει χρώμα όταν οι μπαταρίες αδειάζουν, από λαμπερό γαλαζοπράσινο σε γκρι. Κι έτσι ο αναβάτης μπορεί να βλέπει πότε χρειάζεται να γεμίσει την μπαταρία, χωρίς να πρέπει να κοιτάξει ενδείξεις σε κάποια οθόνη.

mako027 mosesrowen reddot 2019 4

Κινητήρας και controller είναι αμφότερα υγρόψυκτοι, με τα ψυγεία να βρίσκονται στο πάνω μέρος του πλαισίου, εκεί που θα βρισκόταν το μπροστινό τμήμα του ρεζερβουάρ, ενώ ο ζεστός αέρας βγαίνει μέσα από carbon αεραγωγούς. Τα ρεζερβουάρ υπερχείλισης για τα ψυγεία είναι φτιαγμένα στο χέρι από… γυαλί borosilicate (βοριοπυριτικό γυαλί), όπως και τα δοχεία των υγρών φρένων. Και αυτά βρίσκονται εκεί που θα βρισκόταν το ρεζερβουάρ, ενώ η ταχύτητα της μοτοσυκλέτας αναγράφεται σε σωλήνες πυρακτώσεως Nixie, την… αναλογική έκδοση των ψηφιακών οθονών πριν την εφεύρεση των LCD οργάνων!

mako027 mosesrowen reddot 2019 3

Στο τέλος, ο πυρήνας παίζει τον ρόλο της ζωντανής καρδιάς του Mako 027, πυρήνας που βρίσκεται εκεί που θα βρίσκαμε το ρεζαερβουάρ. Ο πυρήνας έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα μιας παλιάς λυχνίας κενού (Vacuum Tube), ένα ακόμα… κειμήλιο πριν την ψηφιοποίηση του ηλεκτρισμού. Το άκρο πυράκτωσης του πυρήνα λάμπει δυνατότερα και πάλλεται καθώς ανεβαίνουν οι στροφές, δίνοντας στο Mako 027 χαρακτήρα. Το γαλαζοπράσινο άκρο του πυρήνα φέρει μια πρίζα φόρτισης, ενώ όταν η μοτοσυκλέτα φορτίζεται, ο πυρήνας πάλλεται απαλά, μέχρι να γεμίσουν οι μπαταρίες.

Η μοτοσυκλέτα πραγματικά ξεχωρίζει τόσο σε design, όσο και σε τεχνολογικές λύσεις που έχουν και έναν… steampunk αέρα, και ο σχεδιαστής της θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και τρελός εφευρέτης.

Δίκαιη η βράβευση του Mako 027 με το Red Dot 2019.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon