.
Κατηγορία Διάφορα
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 09:40

TEST – CF MOTO 250NK

Προσιτό, χωρίς δικαιολογίες

Mετά από την δοκιμή του 650MT της CF MOTO, ήμασταν περίεργοι να διαπιστώσουμε το αν και κατά πόσο η εταιρεία είχε καταφέρει να περάσει και στα μικρότερα -βάση κυβισμού- μοντέλα της, την εξαιρετική  “value for money” αναλογία που είχαμε διαπιστώσει ως εξέχων χαρακτηριστικό στην πρώτη επαφή με μοτοσυκλέτα της εταιρείας. Στην δοκιμή που ακολουθεί, δίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό και όχι μόνο.

Εμφάνιση που “μετρά”

Σε ότι αφορά στις μοτοσυκλέτες, η CF MOTO εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά με τρία μοντέλα και το 250NK, είναι το μικρότερο από αυτά. Σύμφωνα με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και την εμφάνιση του, το μοντέλο ανήκει σε μια κατηγορία που θα την χαρακτηρίζαμε “commuter +”. Δηλαδή μοτοσυκλέτες που προορίζονται για καθημερινή και οικονομική μετακίνηση, προσφέροντας όμως παράλληλα και κάποια στοιχεία που προσδίδουν έναν ενδιαφέρον και όχι απρόσωπο χαρακτήρα.

cf moto 250nk statika 5

Αυτό πιστοποιείται πρωτίστως από την σχεδίαση ή οποία κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι. Για την ακρίβεια το 250NK, έχει μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στην κατηγορία και αν σας… “πορτοκαλίζει” λίγο δεν κάνετε λάθος, αφού οι “δεσμοί” της CF MOTO με την KTM και το studio Κiska, είναι ευρέως γνωστοί και πιστοποιημένοι μέσα από συνεργασίες και συμφωνίες σε επιχειρηματική βάση.

cf moto 250nk leptomereies 3

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ καλή λοιπόν και συνεχίζεται και στην εκ του σύνεγγυς εξέταση της μοτοσυκλέτας. Η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδα και πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα μοντέλα της κατηγορίας, που παράγονται από γνωστές ιαπωνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η ΤFT οθόνη κλέβει την παράσταση

Το 250NK φέρει ως βασικό δομικό στοιχείο ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, το οποίο εκτίθεται με καμάρι σε κοινή θέα. Πολύ όμορφο είναι και το επίσης ατσάλινο ψαλίδι, που συνεχίζει την χωροδικτύωση του πλαισίου. Σε ότι αφορά στις αναρτήσεις, η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι μπροστά και μονό αμορτισέρ με απευθείας έδραση στο ψαλίδι πίσω (χωρίς μοχλισμό).

cf moto 250nk leptomereies 4

Στα φρένα τώρα, το μονό μπροστινό δισκόφρενο έχει διάμετρο 300 χλστ. και συνεργάζεται με διπίστονη δαγκάνα ακτινικής έδρασης, ενώ πίσω, υπάρχει δίσκος 250 χλστ. και μονοπίστονη δαγκάνα. Όπως είναι φυσικό για Euro 4 μοτοσυκλέτα άνω των 125 κ.εκ., το σύστημε πέδησης, ελέγχεται από δικάναλο ABS. Oι τροχοί του 250NK είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο με διαστάσεις 17” Χ 3,5 μπροστά και 17” X 4.0 πίσω, οι οποίοι φέρουν ελαστικά 110/70-17 και 140/60-17 αντιστοίχως.

cf moto 250nk leptomereies 1

Το στοιχείο που “κλέβει την παράσταση” πάνω στην μοτοσυκλέτα πάντως, είναι ο πίνακας οργάνων, δηλαδή μια TFT έγχρωμη οθόνη στην οποία προβάλλονται ψηφιακά οι βασικότερες ενδείξεις. Ταχύμετρο, στροφόμετρο, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, στάθμη βενζίνης με ποσόστωση για το υπόλοιπο, επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο, ολικός και μερικός χιλιομετρητής (κατ΄επιλογή), ώρα και τάση μπαταρίας.

cf moto 250nk leptomereies 14

Ο πίνακας οργάνων έχει δύο βασικές απεικονίσεις των ενδείξεων αυτών, οι οποίες εναλλάσσονται ανάλογα του επιλεγμένου προγράμματος απόδοσης του κινητήρα. Ναι, σωστά διαβάσατε, το 250NK, έχει δύο “riding modes”, τα “sport” και “rain” τα οποία περάν των αλλαγών στην απόδοση αλλάζουν και την γραφική αναπαράσταση των ενδείξεων στην TFT οθόνη.

cf moto 250nk leptomereies 13

Η φωτεινότητα της οθόνης ρυθμίζεται σε 5 διαβαθμίσεις, ενώ υπάρχει και αισθητήρας που αλλάζει την αντίθεση και τα χρώματα της, αναλόγως της έντασης του φωτισμού στο περιβάλλον. Υπάρχει δηλαδή “ημερήσιος” και “νυχτερινός” φωτισμός στην οθόνη με την εναλλαγή μεταξύ των δύο να γίνεται αυτόματα. Στην πράξη, το σύστημα δουλεύει με πολύ μεγάλη ακρίβεια και η αναγνωσιμότητα της οθόνης δεν προβληματίζει ποτέ, είτε μέρα, είτε βράδυ.

Ελαστικός κινητήρας

Ο κινητήρας του 250ΝΚ είναι τετράχρονος, μονοκύλινδρος και υγρόψυκτος, με τέσσερις βαλβίδες οι οποίες οδηγούνται από δύο εκκεντροφόρους τοποθετημένους στην κεφαλή. Η χωρητικότητα του μοτέρ είναι 249 κ.εκ., αποτέλεσμα μια καθαρά υπερτετράγωνης φύσης, με διάμετρο Χ διαδρομή εμβόλου, στα 72 Χ 61,2 χλστ. Η τροφοδοσία του γίνεται μέσω ψεκασμού της Bosch και οι ανακοινώσιμες τιμές ισχύος βρίσκονται στους 26,5 ίππους στις 9.000 σ.α.λ. και στα 2,2 kg-m ροπής, στις 7.500 σ.α.λ.

cf moto 250nk leptomereies 2

Η ισχύς αυτή, διαχειρίζεται μέσω ενός 6-τάχυτου μηχανικού κιβωτίου και η μετάδοση της στον πίσω τροχό γίνεται μέσω αλυσίδας. Στην πράξη, ο κινητήρας αποδείχθηκε “τέρας” ελαστικότητας, κάτι που θα βοηθήσει σίγουρα τους νέους οδηγούς που –πολύ πιθανόν- θα βρεθούν στην σέλα του, ενώ θα αποδειχθεί και ένας πολύτιμος σύμμαχος στην “μάχη των πόλεων”, για τους πιο έμπειρους.

Πρακτικότητα και εργονομία: Χωρίς προβλήματα

Μπορεί το παρουσιαστικό της μοτοσυκλέτας να παραπέμπει σε streetfighting καταστάσεις αλλά σε ότι αφορά στην άνεση και στην πρακτικότητα, απέχει αρκετά από αυτή την επιθετική κατηγορία μοτοσυκλετών. Στην σέλα του, δεν θα αισθανθείτε σαν να βρίσκεται στο… κρεβάτι του Προκρούστη, τεντώνοντας και μαζεύοντας τα άκρα σας. Ο αναβάτης τοποθετείται με τον κορμό του σε όρθια θέση και σε αυτό συμβάλει το αρκετά ψηλά τοποθετημένο τιμόνι.

cf moto 250nk kinisi 2

Τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα σε λογική θέση, ούτε πολύ πίσω και ψηλά, ούτε και μπροστά, κάτι που σε συνδυασμό με την άνετη σέλα, το ύψος της οποίας βρίσκεται στα εύκολα προσβάσιμα 795 χλστ., δημιουργεί μια άνετη από κάθε άποψη θέση οδήγησης. Το 250 δεν πρόκειται να κουράσει λοιπόν, ακόμα και αν η παραμονή σας πάνω του ξεπεράσει τον χρόνο που απαιτείται για τις συνήθεις αστικές διαδρομές.

cf moto 250nk leptomereies 5

Ευχάριστα τα νέα και για τον συνεπιβάτη, παρά το γεγονός ότι το μονόσελο και τα σχετικά ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, δεν πείθουν –τουλάχιστον οπτικά- για άνεση. Παραδόξως πως, η θέση που αρμόζει στο “δεύτερο πρόσωπo” πάνω στο NK, δεν είναι απαγορευτική και αυτό ισχύει και για συνεπιβάτες με ύψος (και κιλά) άνω του μετρίου. Εργονομικά τώρα, η μοτοσυκλέτα δεν έχει σε γενικές γραμμές ατέλειες, τα χειριστήρια και οι διακόπτες έχουν ποιοτική και θετική λειτουργία.

cf moto 250nk leptomereies 11

Μια ένσταση υπάρχει για την θέση και το μέγεθος του κουμπιού της κόρνας, που απαιτεί μια συνήθεια για να το βρίσκει και να το χειρίζεται κανείς με την μια και χωρίς σκέψη. Το μοναδικό “έξτρα” πέραν των συνηθισμένων στο NK, είναι το κουμπί που εναλλάσσει τα riding modes και αυτό βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, με τον χειρισμό του να μην δημιουργεί προβλήματα.

cf moto 250nk leptomereies 12

Την περίοδο που είχαμε το 250NK για δοκιμή, έβρεχε “καρέκλες” σε καθημερινή βάση και αυτό αποκάλυψε ένα προβληματάκι με την σέλα, της οποίας το κάλυμμα δεν είναι πλήρως στεγανό, με αποτέλεσμα να βρέχεται το αφρώδες στο εσωτερικό της και να φιλοδωρεί με καθόλου κολακευτικές υγρές “στάμπες” το παντελόνι του αναβάτη. Αυτό είναι κάτι που δεν αποτελεί μείζων θέμα βέβαια απλά οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τρόπους να το λύσουν (αλλαγή καλύμματος ή σκέπασμα σε περίπτωση βροχής).

Οδηγώντας

Κατά την εκκίνηση, η οποία γίνεται δια μέσου του kill switch που ντουμπλάρει και ως διακόπτης μίζας όταν το  σπρώχνει κανείς προς τα κάτω, ο κινητήρας κρατά άμεσα σταθερό ρελαντί, ασχέτως θερμοκρασίας και υγρασίας στην ατμόσφαιρά. Ο συμπλέκτης είναι αρκετά μαλακός και προοδευτικός και η πρώτη(όπως και όλες οι άλλες σχέσεις) κουμπώνει θετικά χωρίς τζόγους και έντονους μηχανικούς θορύβους.

cf moto 250nk kinisi 5

Αυτό που τραβά την προσοχή του αναβάτη άμεσα, είναι ο ήχος του κινητήρα, ο οποίος είναι στακάτος και σχετικά υψηλός σε συχνότητα (250 κ.εκ. είναι… μην περιμένετε μπάσα…), δημιουργώντας επιθυμίες για να τον στροφάρει ανελέητα κανείς. Πέραν του ήχου, η απόδοση του είναι πολύ καλή σε όλο το φάσμα της λειτουργίας, χωρίς να εμφανίζει δισταγμούς και κομπιάσματα πουθενά.

cf moto 250nk kinisi 8

Η απόκριση του είναι πάντα θετική στο άνοιγμα του γκαζιού, ωστόσο την μεγαλύτερη εντύπωση την προκαλεί, όπως ήδη ειπώθηκε, η ελαστικότητα του. Το βάρος των 151 κιλών και οι πολύ καλοί μοχλοί (και το κόψιμο) του τιμονιού, επιτρέπουν στην μοτοσυκλέτα να ελίσσεται πανεύκολα μέσα στην κίνηση και στο πεδίο αυτό, το 250NK αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό.

cf moto 250nk kinisi 1

Τα κόκκινα ξεκινάνε στο στροφόμετρο στις 10.000 σ.α.λ. μια περιοχή που με έκτη και επιμονή στο γκάζι ίσα που θα αγγίξει η ψηφιακή βελόνα, με την ταχύτητα να φτάνει σε αυτές τις περιπτώσεις τα 140+ χλμ./ώρα. Σε αυτές τις ταχύτητες το 250NK είναι σταθερότατο και ακολουθεί πιστά την πορεία που ορίζει ο οδηγός στις ανοιχτές παρατεταμένες. Με 120 έως 130 χλμ./ώρα, τα οποία “πιάνονται” παντού και πάντα, η μοτοσυκλέτα μπορεί να ταξιδεύει πολύ άνετα σε περιαστικές διαδρομές και στην εθνική, με τις εξορμήσεις του ΣΚ, να συμπεριλαμβάνονται σαφώς στο πρόγραμμα.

cf moto 250nk kinisi 9

Οι αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας παρουσιάζουν μια αντίθεση, το μπροστινό είναι ενδοτικό και σχετικά γρήγορο σε αποσβέσεις, ενώ το αμορτισέρ πίσω εμφανίζεται πιο σφιχτό και αργό σε λειτουργία. Μέσα στην πόλη και όποτε κανείς διέρχεται από “βομβαρδισμένα” σημεία των δρόμων, είναι το αμορτισέρ που θα προβληματίσει τον αναβάτη σε ότι αφορά στην άνεση, ενώ και στην περίπτωση που κανείς επιδοθεί σε πιο σβέλτη οδήγηση, πάλι το αμορτισέρ θα αποδειχθεί “αδύναμος κρίκος”.

cf moto 250nk kinisi 4

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να υπάρξει διασκέδαση με το 250NK,  το οποίο για τα δεδομένα της κατηγορίας του, μια χαρά χαμόγελα θα προσφέρει και θα το κάνει μάλιστα με ασφάλεια. Τα φρένα και ειδικά το μπροστινό έχουν πολύ καλή αίσθηση και ισχύ και δεν προβληματίζουν σε καμία περίπτωση, με το ABS  να κάνει πολύ καλά την δουλειά του επεμβαίνοντας όταν πρέπει, αν και η ταχύτητα λειτουργίας του υπολείπεται σε σχέση με τις τελευταίας γενιάς μονάδες.

Value for Money επιλογή



cf moto 250nk statika 3

Πριν καταλήξουμε στον “απολογισμό” της δοκιμής, δεν μπορούμε φυσικά να μην αναφέρουμε την τιμή της μοτοσυκλέτας, στα 3.290 ευρώ. Πολλές φορές, μια χαμηλή τιμή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “δικαιολογία” για ένα μοντέλο, προκειμένου να του συγχωρεθούν παραλείψεις, χαμηλές επιδόσεις και αποδόσεις και διάφορα άλλα ατοπήματα. Στην περίπτωση του CF MOTO 250NK, δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση!

Είναι μια καλοφτιαγμένη, πολύ όμορφη μοτοσυκλέτα η οποία δεν έχει κανένα ουσιαστικό μειονέκτημα. Στα χρήματα που κοστίζουν μερικά παπιά και scooter με λιγότερα από 200 κ.εκ., αγοράζει κανείς ένα εντυπωσιακό μοντέλο 250 κ.εκ.  που δεν είναι “βαρετό” ούτε εμφανισιακά, ούτε οδηγικά. Μετά από την δοκιμή του 650ΜΤ που μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, η CF MOTO συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, αποδεικνύοντας πως το Value for Money αποτελεί την βασική της φιλοσοφία.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής CF MOTO 
Μοντέλο 250NK 
Αντιπρόσωπος TEOMOTO 
Τιμή 3.290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Y/Ψ, 2ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 249
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72 Χ 61,2
Συμπίεση (:1)  11,3
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ - αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος - μηχανικός 
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα 
Μεταξόνιο (mm) 1.360
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 1.990
Πλάτος (mm) 780
Ύψος (mm) 1.070
Βάρος (πλήρες, kg)   151
Ρεζερβουάρ (lt.)  12,5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, χωρίς μοχλικό 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17
Πίσω  140/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm, διπίστονη ακτινικής έδρασης δαγκάνα,  ABS
Φρένα Δίσκος 250mm, μονοπίτσονη δαγκάνα, ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  26,5/9.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  2,2/7.500


Φωτογραφίες Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Κίνησης




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 09:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon