.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 16:33

Nembo Super 32 – Τρικύλινδρο, δίλιτρο και ανάποδο

Κι αν αναποδογυρίζαμε τον κινητήρα;

Οι πιο παλιοί μας αναγνώστες ίσως να το θυμούνται από το μακρινό 2010. Το Nembo Super 32 είναι ένα παράδειγμα που προσπαθεί να επιβεβαιώσει το ρητό του δημιουργού του, πως καμιά μοτοσυκλέτα δεν του μοιάζει.

Στα χαρτιά θα μπορούσε κανείς να πει πως βλέπει κάτι γνώριμο, ένα υγρόψυκτο τρικύλινδρο σε σειρά 1,814 cc, με απόδοση 140 hp και 18.3 kg.m. Νοστιμότατο; Ναι. Επαναστατικό; Όχι δα. Αυτά βέβαια μέχρι να προσέξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά αυτή τη μοτοσυκλέτα, για να παρατηρήσει πως κάτι δεν πάει καλά.

nembo32 6

Η Nembo Motociclette με έδρα τη Ρώμη, προτείνει μια γεωμετρία τουλάχιστον ασυνήθιστη. Ο κινητήρας έχει τοποθετηθεί στη μοτοσυκλέτα αναποδογυρισμένος, δηλαδή με τους κυλίνδρους να κοιτούν προς τα κάτω και τον στρόφαλο από πάνω τους.

Για την Ιταλική εταιρεία, αυτό έχει συμβεί για καλό. Σε πρώτη σκέψη θα πει κανείς πως το να ανεβάσει το βαρύτερο μέρος του κινητήρα (στρόφαλος, κιβώτιο, βολάν, κάρτερ κλπ) ψηλά θεωρητικά χαλάει τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ανεβάζοντας το κέντρο βάρους. Η βασική Φυσική δε θα διαφωνήσει εδώ μαζί σας. Διαφωνεί όμως ο κύριος Daniel Sabatini, σχεδιαστής της εν λόγω μοτοσυκλέτας.

Το σκεπτικό του είναι το εξής: γυρίζοντας το μοτέρ ανάποδα δε φέρνουμε απλώς το βαρύ κομμάτι του ψηλότερα, αλλά και πιο κοντά στο κέντρο βάρους. Αυτό, λέει, από μόνο του εξυπηρετεί την ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

nembo32 2

Μετά, το ισχυρότερο αυτό κομμάτι του κάρτερ πρακτικά αποτελεί το ίδιο το πλαίσιο, καθώς πάνω του κουμπώνουν τόσο ο λαιμός, όσο και το ψαλίδι.

Η εκμετάλλευση του χώρου που ανοίγει η τοποθέτηση των κυλίνδρων χαμηλά επιτρέπει τη χρήση ενός πολύ-πολύ μακριού ψαλιδιού, φέρνοντας την έδρασή του πολύ πιο κοντά στο κέντρο βάρους. Πάλι έχουμε ένα θεωρητικό όφελος.

Προφανώς για να γνωρίζει κανείς αν όλα αυτά καταλήγουν σε θετικό πρόσημο ή όχι, θα πρέπει να καβαλήσει τη μοτοσυκλέτα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένου πως υπάρχουν μόνο δύο πρωτότυπα εν ζωή.

nembo32 0

Από το 2009 που συστήθηκε η εταιρεία και το 2010 που έδειξε στον κόσμο το πρώτο της πρωτότυπο, χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι να το οδηγήσει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα το Ιταλικό περιοδικό Motociclismo – και να αποφανθεί πως το κόλπο της Nembo όντως δουλεύει!

Έκτοτε το Nembo 32, ονομασμένο από τον αριθμό των κυλίνδρων του (3) και τον κυβισμό του (2 λίτρα, περίπου), σχεδόν χάθηκε στην αφάνεια, ώσπου τώρα επανεπέπλευσε καθώς η Ιταλική εταιρεία ανακοινώνει πως ξεκινά μια καμπάνια crowdfunding για να το βάλει σε παραγωγή.

nembo32 3

Πιθανώς να υπάρχει κάποιος λόγος που σε εκατόν-τόσα χρόνια σχεδίασης μοτοσυκλετών δεν έχει εφαρμόσει κανείς αυτή την αρχιτεκτονική – και ίσως ο λόγος αυτός να μην είναι πως ουδείς το είχε σκεφτεί ως τώρα. Αλλά, αν μη τι άλλο, το crowdfunding είναι αρκετά "δημοκρατικό" ως πλατφόρμα, καθώς το θέμα είναι να πειστεί ο τελικός πελάτης να στηρίξει το σχέδιο και όχι ο τάδε μαρκετίστας της δείνα πολυεθνικής.

Σύμφωνα με το Motociclismo, η καμπάνια της Nembo θα ντεμπουτάρει στο Indiegogo σε μερικές εβδομάδες, τον ερχόμενο Ιανουάριο, και η εκτιμώμενη τελική τιμή της μοτοσυκλέτας θα γυροφέρνει τα 50 με 60,000 ευρώ. Σπουδαία βελτίωση όταν το πρωτότυπο που οδήγησαν οι Ιταλοί συνάδελφοι το 2013 κόστιζε κατ’ εκτίμηση πάνω από €300,000!

Δείτε το σε δράση στο παρακάτω βίντεο:

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 16:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon