.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 10:32

Novabike 08 – Ηλεκτρική πρωταθλήτρια

Ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αγωνιστικό παλμαρέ

Ονομάζεται Nova Electric Racing και είναι η τρέχουσα πρωταθλήτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Moto E – ένα θεσμό που ξεπήδησε από την ηλεκτρική κατηγορία TT Zero του Isle of Man TT και του eGrandPrix, δηλαδή της πρώτης ατελέσφορης προσπάθειας της FIM για ένα πρωτάθλημα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Σήμερα το Moto E έχει εξελιχθεί σε ένα πρωτάθλημα πέντε αγώνων σε Αγγλία και Ολλανδία, όπου οι πρωταγωνιστές δεν είναι αγωνιστικές ομάδες και αναβάτες-αστέρες, αλλά πανεπιστημιακές ομάδες που αγωνίζονται για τη δόξα του πρωταθλητή και για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής τεχνολογίας.

novabike 4

Η ομάδα της Nova συμμετέχει στο Moto E εδώ και μερικά χρόνια, προερχόμενη από το Ολλανδικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Delft και πέρυσι κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

Η μοτοσυκλέτα της ονομάζεται Novabike 08 – ως η όγδοη εκδοχή της – και πρόκειται για μια ηλεκτρική superbike με μερικά εντυπωσιακά νούμερα: 190 hp και 51 kg.m ροπής από το μοτέρ Emrax 268, τροφοδοτούμενο από μια μπαταρία Li-Po 700 V/12 kWh.

novabike 6

Το ατσάλινο χωροδικτύωμα, όπως και τα περισσότερα μέρη της μοτοσυκλέτας έχουν φτιαχτεί από την ομάδα και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πλάνο για εμπορική εκμετάλλευση της Novabike.

Εδώ που τα λέμε, για μια ομάδα δίχως ιδιωτικούς πόρους και χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αυτό είναι και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Στην ιστοσελίδα της ομάδας, για παράδειγμα, δε θα βρείτε «πρακτικές» πληροφορίες, όπως χρόνο φόρτισης, συνδεσιμότητες και λοιπά ζητήματα που έχουν αξία στον δρόμο, μα όχι στην πίστα όπου η μπαταρία αρκεί να έχει ζουμί για όσους γύρους διαρκεί ο αγώνας.

Είναι όμως βέβαιο πως αυτές οι ομάδες, απαλλαγμένες από τη θηλιά των εμπορικών «πρέπει», εξελίσσουν στο προστατευμένο περιβάλλον τους την τεχνολογία που αύριο θα βρίσκεται στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θα μας πηγαίνει στη δουλειά, στη βόλτα, στο ταξίδι ή στο track day.

novabike 3

Πηγή: Nova Electric Racing

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 10:36

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon