.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 11:31

Levis V6 Café Racer

Χειροποίητη εκλεκτική αναβίωση

Η Αγγλική Levis Motorcycles, περίπου την ίδια εποχή που κάποιος συνονόματος στις ΗΠΑ έχτιζε τον θρύλο του πουλώντας ανθεκτικά παντελόνια σε εργάτες και αγρότες, δραστηριοποιήθηκε από το 1911 ως και το 1941.

Η βασική ενασχόληση ήταν οι δίχρονες μοτοσυκλέτες, τουλάχιστον τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής της, με τις οποίες αναδείχθηκε στο Lighweight TT. Μετά το 1928 άρχισε να φτιάχνει και τετράχρονους κινητήρες, οι οποίοι έδωσαν στη Levis διακρίσεις σε χωμάτινους αγώνες.

1200px Levis motorcycle 001

Το τέλος της ήρθε με την αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά το τέλος του οποίου ουδέποτε επανήλθε. Παρέμεινε καλά θαμμένη στα χρονοντούλαπα της Αγγλικής μοτοσυκλετιστικής ιστορίας, ώσπου το 2014 τα δικαιώματά της αποκτήθηκαν από τον David Redshaw.

Αυτός, με τη σειρά του, τα πούλησε το 2017 στον Phil Bevan διατηρώντας ένα μικρό ποσοστό και ρόλο στη νέα εταιρεία. Ο Bevan είχε στην κατοχή του την εταιρεία Connaught και τον αγωνιστικό V10 κινητήρα της που χρησιμοποιούταν σε αυτοκίνητα GT, αλλά είχε σχεδιαστεί με μια modular λογική ώστε να μπορεί να μετατραπεί πανεύκολα σε V8, V6, V4 ή ακόμη και V2.

Καθώς ο Bevan ήταν ήδη σε αναζήτηση μιας μοτοσυκλετιστικής πλατφόρμας για να τοποθετήσει τον κινητήρα του, μαζί με τον Redshaw έστησαν τη Levis Motorcycle Company ακριβώς πριν έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2017. Επέλεξαν να εξελίξουν μια εξακύλινδρη εκδοχή του κινητήρα και η αναβίωση ενός ακόμη ονόματος από τις ένδοξες εποχές της Βρετανικής μοτοβιομηχανίας έγινε πραγματικότητα.

Levis V6 Cafe Racer 8

Το Café Racer χτίστηκε γύρω από έναν υγρόψυκτο V6 κινητήρα 1,200 cc με εξατάχυτο κιβώτιο, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία εξέλιξης. Η απόδοσή του είναι γύρω στους 120 ίππους και φυσικά συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό νούμερο ροπής – που ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο.

Στόχος της Levis είναι να κυκλοφορήσει και μια υπερσυμπιεσμένη έκδοση αυτού του κινητήρα, κάτι που θα ήθελε να έχει μέχρι το 2020, ώστε να το συνδυάσει με τα 100 χρόνια από την πρώτη νίκη της εταιρείας στο Isle of Man το 1920.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο, σωληνωτό και περιμετρικό, ενώ αντί πλαστικών χρησιμοποιούνται ανοξείδωτα μεταλλικά φύλλα που κουμπώνουν πάνω στις δοκούς του πλαισίου. Το φινίρισμα είναι αποκλειστική υπόθεση του ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να ζητήσει βουρτσισμένο ή γυαλισμένο μέταλλο για τη μοτοσυκλέτα του – ή και όποιον συνδυασμό επιθυμεί.

Levis V6 Cafe Racer 4 868x1024

Για μπροστινή ανάρτηση επιλέχθηκε ένα σύστημα Hossack, ενώ τα αμορτισέρ μπροστά και πίσω έχουν κατασκευαστεί από μια Αγγλική εταιρεία (το όνομα της οποίας δεν ανακοινώνεται ακόμη) ειδικά για το V6 Café Racer και είναι πλήρως ρυθμιζόμενα.

Γεμάτη από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, όπως οι ημι-συμπαγείς αλουμινένιοι τροχοί και οι custom δαγκάνες, η μοτοσυκλέτα της Levis είναι ακόμη μια διαδικασία σε εξέλιξη και οι δημιουργοί της δηλώνουν πως το εικονιζόμενο είναι το πρωτότυπο πάνω στο οποίο δοκιμάζουν τα πάντα, οπότε το τελικό μοντέλο παραγωγής ενδέχεται να έχει μικρές διαφορές – χωρίς να συνυπολογίζουμε τις προσωπικές πινελιές που ο κάθε πελάτης μπορεί να προσθέσει.

Levis V6 Cafe Racer 9

Στα πλάνα της Levis είναι, μαζί με το Café Racer, να χτιστεί και ένα Urban Roadster. Αμφότερες οι μοτοσυκλέτες θα κάνουν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Goodwood Revival από τις 7 ως τις 9 του μηνός.

Παράλληλα, στα άμεσα πλάνα είναι να ακολουθήσει μια Flat Tracker και μετά δύο σπορ εκδόσεις. Για αργότερα, ο κύριος Bevan δηλώνει πως θέλει να τοποθετήσει τον V10 κινητήρα σε μια Cruiser μοτοσυκλέτα.

Και τώρα η λυπητερή. Αν η θέα του Levis V6 Café Racer συνοδεύτηκε από το τσίμπημα του βέλους του θεού Έρωτος, ετοιμαστείτε να ξεφουρνίσετε κάτι παραπάνω από €114,400. Ή, επειδή με το Brexit κανείς δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι με τις ισοτιμίες, ορίστε και σε στερλίνες, μόλις 102,000.

Αν είστε ακόμη εδώ, να ξέρετε πως παραγγελίες, απόψεις και πάσης φύσεως συζητήσεις με όλα τα στελέχη της Levis Motorcycle Company είναι απολύτως εφικτές με μια βόλτα από την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Levis V6 Cafe Racer 21

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 19:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon