.
Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:22

Vector – Ένα superbike... θαλάσσης

 

Υδρόπτερο με ηλεκτροκίνητη τουρμπίνα νερού 

Εντάξει, απίστευτα διασκεδαστικά τα Jet Ski και ότι πιο κοντινό στις μοτοσυκλέτες, όταν μιλάμε για το αντίστοιχο των δύο τροχών στο νερό. Έχουν όμως ένα μειονέκτημα, αν και είναι ικανά για πολλούς κόμβους τελικής ταχύτητας, απαιτούν μπουνάτσα ή λίμνες για να τερματίσουν τα κοντέρ τους και οι δικές μας θάλασσες, αν και απόλυτα φιλικές, ένα τεσσαράκι +, το έχουν καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι.

vector 2

Κάπου εδώ μπαίνει στην συζήτηση το Ventor, ένα project που αφορά σε ένα υδρόπτερο με απίστευτες επιδόσεις. Τα υδρόπτερα είναι σκάφη που έχουν πολύ μικρό ίχνος βύθισης όταν βρίσκονται σε πλεύση. Ουσιαστικά η ίσαλος γραμμή τους δεν βρίσκεται στην γάστρα αλλά στα πτερύγια – προεκτάσεις που μέσω άντωσης διατηρούν το κύριο σώμα του σκάφους αιωρούμενο πάνω από το νερό.

vector 3

Η υδροδυναμική αντίσταση είναι πολύ μικρότερη από αυτή ενός συμβατικού σκάφους, τα κύματα “κόβονται” από τα πτερύγια σαν μαχαίρι και έτσι ένα υδρόπτερο είναι ικανό να αναπτύξει πολύ μεγάλες ταχύτητες, χωρίς να επηρεάζεται από τον καιρό. Τα γνωστά σε όλους “δελφίνια”, είναι ένας είδους υδρόπτερου σκάφους και όσοι έχετε ταξιδέψει με ένα από αυτά, θα διαπιστώσατε ότι πάει “σφαίρα” σε σχέση με τα συμβατικά επιβατικά πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών.

vector 4

Αυτό είναι λοιπόν το project Vector, ένα μονοθέσιο ανοιχτό υδρόπτερο, ικανό να αναπτύξει ταχύτητες της τάξεως των 86 κόμβων, δηλαδή 160 χιλιομέτρων /ώρα! Σε ότι αφορά στην ισχύ, το Vector θα κινείται μέσω της πρόωσης από ένα jet κινητήρα νερού, ο οποίος θα βρίσκεται άνω της επιφανείας και όχι μόνιμα βυθισμένος, όπως στα jet ski. Η δε παροχή ενέργεια στην τουρμίνα θα προέρχεται από μπαταρίες και όχι από κινητήρα εσωτερικής καύσης.

vector 5

Η οδήγηση θα θυμίζει μοτοσυκλέτα, αφού πέραν από την θέση του αναβάτη πάνω στο Vector, το σκάφος θα στρίβει με ενεργή συμμετοχή του σώματος, παίρνοντας κλίσεις. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ίσως, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι τα πιο “παλαβά” project είναι αυτά που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 10:22

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon