.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 16:10

BMW S 1000XR 2015 - Η νέα adventure!

 

Με 160 ίππους!

 

Η επίσημη παρουσίαση της νέας adventure μοτοσυκλέτας της BMW έγινε στην έκθεση EICMA στο Μιλάνο. Η νέα S 1000XR, είναι ο νέος αντίπαλος των Ducati Multistrada 1200 και Kawasaki Versys 1000 και βασίζεται στην επιτυχημένη “πλατφόρμα” του Naked S 1000R. Με απόδοση 160 ίππων από τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, φαίνεται ότι οι ορεινές διαδρομές και οι στροφές, βρήκαν ένα νέο σύμμαχο.

Ψηλή S 1000R

Η νέα S 1000XR είναι ουσιαστικά μία ψηλότερη S 1000R με μεγαλύτερο fairing που διαθέτει ρυθμιζόμενη ζελατίνα, και διαφορετικό πίσω τμήμα με ξεχωριστή σέλα για αναβάτη και συνεπιβάτη, προκειμένου να μπορεί να φορτωθεί άνετα και για ταξίδια, και να δέχεται πλαϊνές βαλίτσες. Το περιμετρικό αλουμινένιο πλαίσιο διαθέτει σκληρότερο υποπλαίσιο από των S1000R και S 1000RR, για τις ανάγκες φόρτωσης, αλλά και την δημιουργία μεγαλύτερων μεριδίων στις σέλες των επιβαινόντων.
Η BMW αναφέρει ότι το πλαίσιο είναι πολύ κοντά στο S1000 αλλά είναι νέο, με χαρακτηριστικά που το κάνουν πιο φιλικό στον χρήση, για την νέα αυτή χρήση. Θα πρέπει να επισημάνουμε βέβαια πως, ο χαρακτηρισμός νέο για μία εταιρία, μπορεί να αναφέρεται απλά σε διαφορετική γωνία κάστερ ή ίχνος ή μεταξόνιο. Η γωνία κάστερ είναι λιγότερο επιθετική από του S1000RR και το ίχνος είναι μακρύτερο, για να συνδυαστεί με το μακρύτερο κατά 65mm ψαλίδι, κι έτσι, το μεταξόνιο είναι αντίστοιχα μεγαλύτερο από του S 1000RR, κατά 109mm, στα 1548mm.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι γραμμές θυμίζουν έντονα τα υπόλοιπα μοντέλα της BMW και οι σχεδιαστείς προσπάθησαν να συνδυάσουν την σειρά S των superbike με τα adventure R μοντέλα.

Ηλεκτρονικά συστήματα

Τα πλαϊνά πλαστικά περιφερειακά είναι φαρδιά όπως στο S αλλά μπροστά και πίσω η μοτοσυκλέτα είναι λεπτή, προκειμένου να έχει καλή αεροδυναμική. Το χαμηλό μπροστινό φτερό προσθέτει στην αεροδυναμική αλλά και κρατάει μακριά τα νερά, ενώ σε εκείνο το σημείο υπάρχει και stabilizater τιμονιού για σταθερότητα στα πολλά χιλιόμετρα.
Το νέο S 1000 XR διαθέτει ABS και traction control στον standard εξοπλισμό, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα τα πακέτα που προσφέρει η BMW με τις έχτρα ρυθμίσεις του κινητήρα. Ως standard θα υπάρχουν οι ρυθμίσεις Rain και Road στα riding mode, όπως και το σύστημα Automatic Stability Control - ASC.
Στην ρύθμιση Road υπάρχει το σύστημα anti-wheelie για μείωση της σούζας και άμεση απόκριση στο γκάζι, ενώ στην Rain, μικρότερη απόκριση στο γκάζι και το σύστημα anti-wheelie ενεργοποιημένο επίσης. Αν ο αναβάτης το επιθυμεί, θα μπορεί να επιλέξει την ρύθμιση Pro που είναι έξτρα και να χρησιμοποιήσει τις ρυθμίσεις Dynamic και Dynamic Pro, μαζί με το ABS Pro – που λειτουργούν ιδιαίτερα με την μοτοσυκλέτα να φρενάρει και να πλαγιάζει μέσα σε στροφές. Το πακέτο επίσης περιλαμβάνει το Dynamic Traction Control, με αισθητήρα κλίσης που διαχειρίζεται το γλίστρημα του πίσω τροχού κατά την επιτάχυνση, μετά την στροφή.
Ο κινητήρας παραμένει απαράλλαχτος από το S1000R με 160 ίππους απόδοση, από τους 195 που αποδίδει το RR από το οποίο και προέρχεται ουσιαστικά. Θα είναι διαθέσιμο επίσης το σύστημα Quickshifter Pro για γρήγορες αλλαγές σχέσεων χωρίς συμπλέκτη, τόσο προς τα επάνω, όσο και προς τα κάτω.

"Ασφάλτινη" adventure

Η BMW υποστηρίζει ότι η νέα S1000XR είναι μία μοτοσυκλέτα για όλες τις χρήσεις, με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά σε σχέση με το S 1000R, αλλά και τροχούς 17 ιντσών, για καθημερινή χρήση και απόλυτη πρόσφυση στο δρόμο. Άλλωστε για όσους θέλουν περισσότερο χώμα, υπάρχει πάντα το R1200GS.
Η οθόνη υγρών κρυστάλλων LCD προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη και ελέγχεται από τα κουμπιά που βρίσκονται στο αριστερό γκριπ. Μία πρίζα 12V προσφέρεται για τροφοδότηση με ρεύμα των απαραίτητων συσκευών, ενώ η BMW έχει σχεδιάσει ήδη tank bag, πλαϊνέ βαλίτσες και βαλίτσα top case για την τουριστική χρήση.
Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της νέας S 1000XR η οποία θα παράγεται σε κόκκινο και λευκό χρώμα.

Φωτογραφίες Studio

Φωτογραφίες Artwork

Φωτογραφίες Design

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 16:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « BMW K 1600GT "Krugger Nurbs" BMW F 800R – 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon