.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 18:32

Παγκόσμιο ρεκόρ για το ΚΤΜ Freeride E-XC

 

Σκαρφάλωσε σε υψόμετρο 6 χιλιομέτρων



 

 

Το ηφαίστειο Ojos den Salado στέκεται περήφανα στην οροσειρά των Άνδεων, ακριβώς πάνω στη συνοριακή γραμμή Αργεντινής-Χιλής. Πρόκειται για το υψηλότερο ενεργό ηφαίστεο της Γης, με την κορυφή του να φτάνει στα 6,893 μέτρα, γεγονός που του χαρίζει τον χαρακτηρισμό “stratovolcano” καθώς το μέγιστο ύψος του πλησιάζει στο κάτω όριο της στρατόσφαιρας. Αυτό το ηφαίστειο επιλέχθηκε από την ΚΤΜ για να δοκιμάσει την τύχη της σε ένα παγκόσμιο ρεκόρ και συγκεκριμένα σε αυτό που αφορά το μεγαλύτερο υψόμετρο όπου έχει φτάσει ποτέ ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.
 
Για το εγχείρημα η ΚΤΜ επέλεξε τον Francisco “Chaleco” Lopez, τον αναβάτη από τη Χιλή που έχει γίνει γνωστός από τις ανταγωνιστικές του εμφανίσεις επί σειρά ετών στο Ράλι Dakar – με διάφορες εταιρείες κατά καιρούς.
 
Η μοτοσυκλέτα του ήταν ένα σχεδόν στοκ Freeride E-XC, δηλαδή η εντούρο έκδοση εκ των τριών ηλεκτρικών on-off παραγωγή που διαθέτει η Αυστριακή εταιρεία. Οι μόνες μετατροπές που έγιναν σε αυτό αφορούσαν στην προστασία κάποιων ηλεκτρικών κυκλωμάτων από τον πάγο, καθώς στα υψόμετρα που θα σκαρφάλωνε θα συναντούσε θερμοκρασίες κάτω των -25 βαθμών Κελσίου, δηλαδή πολύ χαμηλότερες από αυτές για τις οποίες έχει σχεδιαστεί φυσιολογικά να κυκλοφορεί.
 
Επιπλέον, έπρεπε να μελετηθεί σε κάποιον βαθμό και η συμπεριφορά των μπαταριών σε τέτοιες συνθήκες, κάτι που επίσης δεν αφορά τα συνήθη κομμάτια παραγωγής που προορίζονται να κινηθούν σε νορμάλ συνθήκες.
 
Το εγχείρημα ξεκίνησε με σταδιακή άνοδο σε δόσεις από τα 2,000 ως τα 4,000 μέτρα, ενώ στη συνέχεια μια κατασκήνωση βάσης στήθηκε σε ένα ευνοϊκό σημείο στα 4,500 μέτρα, απ’ όπου ο Chaleco θα έκανε την τελική επίθεση προς την κορυφή. Ο Χιλιανός κατάφερε να φτάσει ως τα 6,080 μέτρα, ωστόσο η συνέχεια είχε μια τεράστια έκταση παγωμένου βραχότοπου που ήταν πρακτικά αδύνατον να διασχιστεί με όχημα. Ευτυχώς για τον Lopez και την KTM, οι κριτές της Guinness World Records επιβεβαίωσαν πως αυτή του η επίδοση ήταν υπεραρκετή ως νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
 
Συνολικά το Freeride E-XC χρειάστηκε 4 στάνταρ μπαταρίες για να φτάσει στο εντυπωσιακό αυτό ύψος, ενώ ο ίδιος ο αναβάτης θα δήλωνε μετά:
 
“Η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται εξαιρετικά και το σημαντικότερο που έπρεπε να φροντίσουμε ήταν να κρατάμε τις μπαταρίες σε καλή κατάσταση στους -25 βαθμούς που συναντήσαμε εκεί πάνω. Όταν ήξερα πως είχε πετύχει τον στόχο μας – και γνωρίζοντας πως αυτό θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτικά στη συγκεκριμένη περίσταση – σήκωσα τα χέρια μου στον αέρα και άρχισα να ουρλιάζω ως τρελός από ευτυχία. Δεν ήταν καθόλου εύκολο και έδωσα τα πάντα γι’ αυτό. Κάθε θυσία άξιζε τον κόπο και όλη η σωματική προσπάθεια και η ομαδική εργασία απέδωσαν καρπούς.”

Βίντεο

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 08:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon