.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 11:46

Brain One: Προσιτή και πλήρης τηλεμετρία

 

Γιατί οι αριθμοί δε λένε ψέματα



 

 

Η Ιταλική εταιρεία Brain έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε περί τηλεμετρίας. Το επαναστατικό προϊόν της ονομάζεται Brain One, και αποτελεί ένα πλήρες σύστημα τηλεμετρίας που λειτουργεί εντελώς ασύρματα και αυτόνομα. Το μόνο που ζητά είναι να το τοποθετήσετε πάνω στη μοτοσυκλέτα σας!

Ναι. Ακριβώς όπως με μια action camera – και το Brain One, με το πάτημα ενός κουμπιού θα χαρτογραφήσει και θα υπολογίσει ένα ευρύτατο φάσμα δεδομένων όση ώρα βρίσκεται σε λειτουργία.

Για τον σκοπό αυτόν διαθέτει μια αδρανειακή μονάδα 9 αξόνων (που περιλαμβάνει επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και μαγνητόμετρο), καθώς και επιπλέον θερμόμετρο, βαρόμετρο και μικρόφωνο. Είναι επιπλέον εξοπλισμένο με GPS και Glonass (το αντίστοιχο Ρωσικό σύστημα), καθώς και Wi-Fi και BTLE (Smart Bluetooth, γνωστό και ως Bluetooth Low Energy).

Brain Features

Όλοι αυτοί οι αισθητήρες θα καταγράψουν μια σειρά δεδομένων όπως χαρτογράφηση τροχιάς, ταχύτητα, σχέση κιβωτίου, γωνία κλίσης, γυρολόγια, επιτάχυνση, φρενάρισμα, εξωτερική θερμοκρασία, στροφές κινητήρα, δυνάμεις G και υψόμετρο. Το πρόγραμμα (software) της συσκευής έχει εξελιχθεί ειδικά για αυτήν και περιλαμβάνει μερικά πρωτότυπα κόλπα, όπως λ.χ. την ικανότητα του Brain One να αντιλαμβάνεται τις στροφές του κινητήρα και τις αλλαγές σχέσεων μόνο από το μικρόφωνο. Είπαμε, δε χρειάζεται να συνδέσετε κανένα καλώδιο στη μοτοσυκλέτα, κι έτσι το Brain One απλά το βγάζεις από τη βάση του και το μεταφέρεις σε μια άλλη μοτοσυκλέτα δίχως ανάγκη για εγκαταστάσεις και λοιπές ταλαιπωρίες.

Τα δεδομένα που καταγράφονται μπορεί κανείς να τα βλέπει “ζωντανά” στην οθόνη του κινητού του μέσω της σχετικής εφαρμογής (σε Android και iOS), ενώ επίσης αποθηκεύονται στον εσωτερικό του χώρο 4GB. Στη συνέχεια αυτά μπορεί κανείς να τα επεξεργαστεί σε μεγάλη λεπτομέρεια με την ανάλογη εφαρμογή desktop για τον Η/Υ του, ώστε να μελετήσει τις επιδόσεις του και να βελτιώσει τόσο την οδήγησή του, όσο και την ίδια τη μοτοσυκλέτα του.
Ως εδώ λοιπόν έχουμε μια πληρέστατη τηλεμετρία. Έχει κι άλλα ωστόσο.

Το Brain One συνεργάζεται ασύρματα με τις περισσότερες δημοφιλείς actioncam (όπως λ.χ η GoPro) επιτρέποντας στον αναβάτη να εμπλουτίσει το βίντεό του με άφθονη πληροφορία που συγχρονίζεται απολύτως με την εικόνα, χάρη στο ενσωματωμένο του software Brain View. Μάλιστα η εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες πληροφορίες θα εμφανίζονται στο βίντεο και βέβαια να μοιραστεί απευθείας το βίντεο με email ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

e41c4c443842dbcce535627b241d1b04 original

Ακόμη πιο ενδιαφέρον δε είναι το γεγονός πως το Brain One μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηθεί ένας φιλικός διαγωνισμός. Απλά προσκαλούνται οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο session και κάθε στιγμή μπορεί κανείς να δει όλα τα δεδομένα και τους χρόνους του κάθε αναβάτη, ενώ πάντα υπάρχει διαθέσιμη και η σχετική γενική κατάταξη ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους. Τέλος στις μυθοπλασίες των track days, η αλήθεια πλέον υπάρχει καταγεγραμμένη με αριθμούς, οι οποίοι ως γνωστόν δε λένε ψέματα.

Το Brain One έχει ήδη ενταχθεί σε μια καμπάνια crowdfunding στο Kickstarter για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων ώστε να μπει στην παραγωγή. Αν όλα πάνε καλά, αυτή θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάιο. Δεδομένου ότι σε μια εβδομάδα έχει ήδη καλυφθεί το 50% του στόχου και ήδη εξαντλήθηκε η πρώτη πατρίδα στην πολύ προνομιακή τιμή των 199 ευρώ, μάλλον οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες της καμπάνιας φτάνουν και περισσεύουν για να επιτευχθεί ο στόχος. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες προσφορές για όσους επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια και να αποκτήσουν το Brain One φτηνότερα από την τελική του τιμή.

Όταν βγει στην αγορά η λιανική του θα είναι 299 ευρώ, τιμή που φαντάζει εξαιρετικά συμφέρουσα αν σκεφτούμε πως μια αγωνιστική τηλεμετρία κοστίζει χιλιάδες και όχι εκατοντάδες ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν οι πιο προσιτές λύσεις, όπως λ.χ. εφαρμογές smartphones που χρησιμοποιούν τους αισθητήρες του τηλεφώνου για τη συγκέντρωση δεδομένων, ωστόσο το Brain One φαίνεται να διαθέτει τις ικανότητες μιας πλήρους αγωνιστικής τηλεμετρίας σε τιμή μικρότερη από μια GoPro, με πλήρες πακέτο αισθητήρων (που κανένα τηλέφωνο δε μπορεί να έχει) και ένα πρωτοποριακό software – το οποίο μάλιστα είναι open source βασισμένο σε Android, ώστε να μπορεί κανείς να εξελίξει και επιπλέον εφαρμογές για τον πλούσιο εξοπλισμό του Brain One. Χώρια που διαθέτει και εκείνα τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα διοργάνωσης ενός εικονικού αγώνα και, το βασικότερο, τη συνεργασία με βίντεο.

Το Brain One έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη μοτοσυκλέτα και διαθέτει ήδη την υποστήριξη του Ιδρύματος Marco Simoncelli, της σχολής αγωνιστικής οδήγησης Lucchinelli Experience, αλλά και του αναβάτη της Moto2 Sam Lowes. Πέραν αυτών όμως, μπορεί εξίσου εύκολα να εξυπηρετήσει ποδηλατικές δραστηριότητες, καρτ ή χειμερινά σπορ ως έχει, δίχως να απαιτεί άλλο προγραμματισμό.

Δείτε το εδώ, όπου θα απολαύσετε και το σχετικό βίντεο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 13:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η EBR ξεκίνησε ξανά την παραγωγή! The Queen is back Party »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon