.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 13:16

Ετοιμάζει η BMW carbon πλαίσιο;

 

Φήμες, πατέντες και ερωτήματα

 

Η αγγλική εφημερίδα MCN είναι υπεύθυνη για τις πληροφορίες περί έρευνας της BMW πάνω σε carbon πλαίσιο για το S1000R. Ακόμα όμως κι αν αληθεύουν οι αναφορές, θα καταφέρει η BMW να πετύχει εκεί που κανείς άλλος κατασκευαστής δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα; 

Οι φήμες ξεκίνησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2015, με την MCN να αναφέρεται σε 2 πατέντες της βαυαρικής εταιρείας πάνω σε carbon πλαίσια. Οι 2 πατέντες αφορούσαν σε ένα πλαίσιο 2 δοκών, και σε ένα τύπου χωροδικτύωμα. Τώρα, η MCN επανέρχεται, αναφέροντας πως ο Karl Viktor Schaller, υπεύθυνος του R&D της BMW επιβεβαιώνει την έρευνα της φίρμας στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτά είναι τα δεδομένα πάνω στα οποία αρχίσαμε όλοι να χτίζουμε όνειρα για ανθρακονημάτινα πλαίσια. 

Όμως για να πατάμε σε μια ρεαλιστικότερη βάση, ας δούμε μερικά ερωτήματα που εγείρουν οι αποκαλύψεις της MCN.

Ποια είναι τα θεωρητικά πλεονεκτήματα ενός πλαισίου από ανθρακόνημα; Μεγαλύτερη ακαμψία και μικρότερο βάρος -ακόμα και κατά 40% σε ΚΑΠΟΙΕΣ εφαρμογές.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του; Μεγάλο κόστος παραγωγής, μεγάλα περιθώρια αστοχίας κατά την κατασκευή -που οδηγούν σε αρκετά άχρηστα πλαίσια (rejects), ευαισθησία σε πτώσεις (θέλει διεξοδικό έλεγχο μετά και από μία μικρή πτώση, και πιθανώς αλλαγή), στην απουσία εξέλιξης όσον αφορά στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, και στις απαιτούμενες υπολογισμένες ελαστικότητες που χρειάζεται μια Superbike μοτοσυκλέτα -μικρή σχέση με τις προδιαγραφές πλαισίων αυτοκινήτων ή ποδηλάτων.

Γνωρίζουμε κάποια μοτοσυκλέτα ευρείας παραγωγής με Carbon Fiber πλαίσιο; Όχι.

Υπάρχει αγωνιστική μοτοσυκλέτα, είτε παραγωγής, είτε σε πρωτότυπη μορφή στα πρωταθλήματα MotoGP & WSBK, που να χρησιμοποιεί carbon πλαίσιο; Όχι.

Είχαμε δει στο παρελθόν κατασκευαστές να ασχολούνται με carbon πλαίσια; Ναι.

Με επιτυχία; Όχι.

Από τις πιο γνωστές προσπάθειες εκείνη της Cagiva με την C194 δίχρονη GP μοτοσυκλέτα 500 κυβικών του 1994, με ένα υβριδικό πλαίσιο carbon-αλουμινίου. Δύο αγώνες ήταν αρκετοί για να γυρίσει η εταιρεία στο αμιγώς αλουμινένιο πλαίσιο.

Και η Britten χρησιμοποιούσε δομικά μέρη από carbon, αν και ο κινητήρας της ήταν εκείνος που έπαιζε τον κύριο υποστηρικτικό ρόλο στην επαναστατική μοτοσυκλέτα του John Britten.

Τέλος, και η Ducati είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις της με τα carbon πλαίσια, στο αγωνιστικό Desmosedici GP9, όπου όπως και στην Britten ο κινητήρας έπαιζε κυρίαρχο ρόλο ως δομικό στοιχείο ακαμψίας, με ένα μικρό carbon υποπλαίσιο που τον συνέδεε με τον λαιμό του πιρουνιού. Μόνο ο Casey Stoner κατάφερε να οδηγήσει με επιτυχία τη μοτοσυκλέτα, ενώ Rossi και Hayden δεν ήξεραν από πού να φύγουν, κατηγορώντας τη μοτοσυκλέτα για ελλειπή πληροφόρηση από το μπροστινό, ενώ το 2011 ο Stoner αποχαιρέτισε κι αυτός με τη σειρά του το carbon υποπλαίσιο.

Για ποιούς λόγους δεν ασχολείται κανείς αυτή τη στιγμή με παραγωγή carbon πλαισίων για μοτοσυκλέτες ευρείας παραγωγής; Επιγραμματικά; Τεράστιο κόστος εξέλιξης, για ελάχιστο πιθανό κέρδος, και αμφίβολες επιδόσεις σε κράτημα και πληροφόρηση αναβάτη.

Η MCN αναφέρεται εγκωμιαστικά στη νέα μέθοδο (Pultrusion – εξέλαση), πάνω στην οποία πειραματίζεται η BMW, μέθοδος κατά την οποία κατασκευάζονται σωλήνες από carbon, όπου ο κατασκευαστής τραβάει τις ίνες άνθρακα μέσα από ένα μπάνιο ρητίνης, θερμαίνοντας τις στη συνέχεια, για να ψηθεί η ρητίνη και να πάρει το επιθυμητό σχήμα ο σωλήνας. Οι εν λόγω σωλήνες τετραγωνικής διατομής μπορούν κατόπιν να δουλευτούν και να προσαρμοστούν στη μοτοσυκλέτα.

Θα πετύχει η BMW εκεί που απέτυχαν ή που δεν θεώρησαν καν πως υπάρχει λόγος ενασχόλησης οι άλλοι; Άγνωστο.

Μην ξεχνάμε πάντως πόσοι ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν στο παρελθόν τις τεχνολογικές ικανότητες των Βαυαρών, με την BMW να κλείνει στόματα τόσο με την εμπορική επιτυχία των εναλλακτικών συστημάτων διεύθυνσης, όσο και με το S1000RR που με το καλημέρα κατάφερε να χτυπήσει ευθέως την κορυφή της κατηγορίας του.

Κι αν πετύχει; Ακόμα κι αν καταφέρει η BMW να παράγει carbon πλαίσια, η εξέλιξη τους θα είναι μια μακρά ιστορία, ενώ το μεγάλο κόστος τους πιθανώς να σημαίνει πως θα φορεθούν μόνο σε hyper-premium εκδόσεις περιορισμένης παραγωγής -κάτι στο οποίο ειδικεύεται η BMW (K1600GTL, HP4).

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Μαριλένα Κολοκυθά Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 20:38

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon