Ο δήμαρχος της περιοχής, Nuno Piteira Lopes, δήλωσε ότι οι φορείς που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της πίστας, δηλαδή το κράτος, η Parpública και η εταιρεία Circuito do Estoril S.A., δεν έχουν προχωρήσει στις εργασίες που προβλέπονται από δικαστική απόφαση, όπως η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί θορύβου. Όπως τόνισε, αν η κατάσταση συνεχιστεί, ο δήμος ίσως αναγκαστεί να απαγορεύσει τη λειτουργία της πίστας.
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα του θορύβου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σημαντικά τμήματα των εγκαταστάσεων βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η κερκίδα Α παραμένει κλειστή λόγω κινδύνου κατάρρευσης της στέγης, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και προβλήματα υποδομών, όπως διαρροές νερού στα pits και εγκαταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα.
Το Estoril αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές πίστες της Ευρώπης, έχοντας φιλοξενήσει στο παρελθόν αγώνες Formula 1 και MotoGP. Το μέλλον του όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και η ασφάλεια της εγκατάστασης.
Ο δήμος Cascais έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την απόκτηση και αναβάθμιση της πίστας, με σχέδιο επενδύσεων που περιλαμβάνει βελτίωση των υποδομών και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οριστική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις.
Η κατάσταση αυτή φέρνει στο προσκήνιο το ευρύτερο ζήτημα της συντήρησης των αγωνιστικών πιστών, με την έλλειψη επενδύσεων να οδηγεί σε υποβάθμιση των εγκαταστάσεων αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας για οδηγούς, ομάδες και θεατές.










