Πριν από λίγες ώρες, στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκε ένα νέο κινεζικό «πόνημα», ο νέος κινητήρας της Benda, 6κύλινδρος εν σειρά, για μοτοσυκλέτες. Και είναι ολοφάνερο, το που η Benda έχει πατήσει, για την δημιουργία του κινητήρα αυτού: Το αντίστοιχο μοτέρ της BMW!
Οι ομοιότητες είναι άξιες συζητήσεως: Το εμπροσθοκλινές μπλοκ των κυλίνδρων και η κεφαλή, ο άξονας του συμπλέκτη που βρίσκεται πάνω από τον στροφαλοφόρο, ακόμη και τα πλαϊνά καπάκια στο ύψος της κεφαλής, από δεξιά. Ακόμη και η διάμετρος των κυλίνδρων, όπως μαθαίνουμε, είναι όμοια με αυτή στους κινητήρες της BMW, στα 72 χιλιοστά. Όμως ο κινητήρας της Benda έχει μεγαλύτερη διαδρομή εμβόλων στα 69 χιλιοστά, αντί για 67,5 του βαυαρικού μοτέρ, έτσι τα κυβικά του ανεβαίνουν στα 1.686 – που, φυσικά, μπορούν να μαρκεταριστούν ως 1.700!
Κύρια κατευθυντήρια γραμμή πίσω από την δημιουργία του 6κύλινδρου της BMW πριν από 15 σχεδόν χρόνια, ήταν οι μικρές διαστάσεις και η Benda, ουσιαστικά «αντιγράφοντας» τον γερμανικό κινητήρα, επιδιώκει τα ίδια αποτελέσματα. Εδώ όμως έρχεται η δεύτερη «βόμβα»: η Benda κάνει λόγο για την ύπαρξη αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη – EM-DCT το αναφέρει. Μεγάλη διαφοροποίηση εδώ, από το χειροκίνητο σασμάν της K 1600GT της BMW και, φυσικά, μία ακόμη ευκαιρία τεχνολογικής επίδειξης από τους Κινέζους. Η τελική μετάδοση της ισχύος στον πίσω τροχό θα γίνεται με άξονα.
Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει γίνει καμία αναφορά, σε νούμερα απόδοσης (ισχύς-ροπή) από το νέο μοτέρ της Κινεζικής Benda – η οποία, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζει ότι για να βγει ξεκάθαρα «από πάνω», πρέπει να ξεπεράσει τους 160 ίππους ή/και τα 18 χιλιογραμμόμετρα ροπής του βαυαρικού 6κύλινδρου.










