.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 13:21

«Όχι κράνος, όχι βενζίνη» - Η τελευταία ελπίδα του νόμου;

Μια όχι και τόσο δημοκρατική μέθοδος με στόχο τους πλέον απείθαρχους παραβάτες όσον αφορά την χρήση κράνους, που σίγουρα σηκώνει συζήτηση στα πλαίσια μίας... «δημοκρατικής» κοινωνίας.

Για την χρησιμότητα των νόμων περί οδικής και προσωπικής ασφάλειας στις μεταφορές, δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Για την επιβολή των νόμων, όμως, η συζήτηση δεν σταματά ποτέ, καθώς η ίδια η πράξη επιβολής τους έχει απόλυτο χαρακτήρα, ενώ τα... παραδοσιακά μέσα τιμωρίας, βλέπε πρόστιμα κλπ. δεν αποδίδουν σε όλες τις περιπτώσεις. Στα μάτια μερικών, οι άμεσες ποινές τύπου «μία σου και μία μου» δουλεύουν καλύτερα... και όσον αφορά χώρες της Ασίας, αυτό είναι πραγματικότητα σε πολλαπλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην χώρα του Μπαγκλαντές έχει εφαρμοστεί ήδη εδώ και κάποια χρόνια, η τακτική «όχι κράνος, όχι καύσιμο» στην πρωτεύουσα της, την Ντάκα. Με την κινητικότητα στην πρωτεύουσα να έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και μέχρι και 30 θανάτους την ημέρα να καταγράφονται, οι αρχές αποφάσισαν δραστικά μέτρα, καθώς στην χώρα η μή χρήση κράνους πάει σύννεφο. Είναι απλό: Τα πρατήρια καυσίμων απαγορεύεται να ανεφοδιάζουν δίκυκλα, των οποίων οι αναβάτες αλλά και οι συνεπιβάτες δεν φορούν κράνος.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, από τις 5 Μαΐου η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την χώρα του Μπαγκλαντές και όχι μόνο στην πρωτεύουσαμ, σε μία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης με τα ατυχήματα των δικυκλιστών. Τα στατιστικά, λένε ότι κατά το 2023 καταγράφηκαν 2.031 ατυχήματα με μοτοσυκλέτες στην χώρα, στα οποία έχασαν την ζωή τους 2.152 αναβάτες και συνεπιβάτες – δηλαδή πάνω από ένας νεκρός σε κάθε ατύχημα με δίκυκλο! Μάλιστα, οι νεκροί αυτοί καταγράφθηκαν ως το 27% από τις συνολικές απώλειες ζωής από τροχαία στο Μπαγκλαντές, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους 4...

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 13:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon