.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 14:16

Honda – Παρουσίαση δύο νεών μοντέλων εν όψει Milan Design Week

Το SUSTAINA-C Concept και το Pocket Concept ενώνουν τις δυνάμεις τους με το σκούτερ παραγωγής SH125i «Vetro», για να επιδείξουν την εξελισσόμενη προσέγγιση της Honda για πιο βιώσιμο σχεδιασμό προϊόντων.

Νέα χρήση υλικών και μοναδικά χωρίς βαφή φινιρίσματα μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά την κατασκευή και δημιουργούν μια ξεχωριστή αισθητική για τους πελάτες

Τα μοντέλα επιδεικνύουν τη στρατηγική της Honda «Triple Action to Zero» σε δράση, καθώς επιδιώκει την ουδετερότητα άνθρακα σε όλα τα προϊόντα και τις εταιρικές δραστηριότητες έως το 2050.

Η Honda πρωτοστατεί στην εκδήλωση «Garden of Ideas» του Vanity Fair Italia για τον εορτασμό του σχεδιασμού, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στο Museo Diocesano από τις 16 έως τις 21 Απριλίου

Η Honda παρουσιάζει την εξελισσόμενη προσέγγισή της για πιο βιώσιμο σχεδιασμό προϊόντων με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα των τελευταίων πρωτότυπων ηλεκτρικών οχημάτων αστικών οχημάτων – του αυτοκινήτου SUSTAINA-C Concept και της μοτοσυκλέτας Pocket Concept – στην Εβδομάδα Σχεδίασης του Μιλάνου από τις 16 έως τις 21 Απριλίου.

Και τα δύο θα πρωταγωνιστήσουν δίπλα στο σκούτερ SH125i «Vetro» για να επιδείξουν την καινοτόμο χρήση υλικών και τη μοναδική σχεδιαστική αισθητική που μπορεί να δημιουργηθεί με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από τη διαδικασία κατασκευής στο εργοστάσιο της Honda Italia Industriale στην Atessa της Ιταλίας. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Honda επιδιώκει τον στόχο της να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα σε όλα τα προϊόντα και τις εταιρικές δραστηριότητες έως το 2050.

Όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση Κινητικότητας της Ιαπωνίας 2024, το SUSTAINA-C Concept διερευνά πώς η κοινωνία θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς των πεπερασμένων πόρων. Συνδυάζεται με το Pocket Concept, μια συμπαγή μοτοσυκλέτα που μπορεί να αποθηκευτεί στο χώρο αποσκευών και να προσφέρει κινητικότητα στο τελευταίο μίλι.

Τα πάνελ κατασκευάζονται με χρήση ανακυκλωμένης ακρυλικής ρητίνης που προέρχεται από μεταχειρισμένα πίσω φώτα για τη δημιουργία εξωτερικών πάνελ που δεν απαιτούν βαφή, επιτρέποντας στη Honda να δημιουργήσει ένα μοναδικό, άβαφο φινίρισμα που δεν θα ήταν δυνατό με παραδοσιακά υλικά. Αυτή η προσέγγιση υλικών θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά την παραγωγή έως και 45 τοις εκατό - εν μέρει μέσω των ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούνται, αλλά και αφήνοντας τα πάνελ άβαφα, που μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το 80 τοις εκατό των εκπομπών CO2 από ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων.

Το μοντέλο που παρουσιάζεται στο Μιλάνο διαθέτει ένα ασπρόμαυρο μαρμάρινο εφέ, που επιτυγχάνεται με την ανάμειξη χρωμάτων με διαφορετικά σημεία τήξης στα πάνελ καθώς διαμορφώνονται – αφήνοντας πίσω τους ένα μάρμαρο καθώς το υλικό κατακάθεται στο καλούπι.

Εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνισή τους, όχι μόνο τα πάνελ του οχήματος είναι ανθεκτικά στις ρωγμές και μπορούν να επιστρέψουν στο αρχικό τους σχήμα μετά από ελαφρές συγκρούσεις, αλλά προσφέρουν επίσης υψηλό επίπεδο αντοχής στις καιρικές συνθήκες με ελάχιστη υποβάθμιση από το ηλιακό φως.

Στο πίσω μέρος, η εξαιρετική διαφάνεια της ακρυλικής ρητίνης επέτρεψε στην πίσω πόρτα του SUSTAINA-C Concept να σχηματιστεί από ένα ενιαίο πάνελ που λειτουργεί σαν οθόνη smartphone. Η οθόνη mini-LED έχει σχεδιαστεί για να επικοινωνεί με άλλους χρήστες του δρόμου μέσω απλού κειμένου ή εικόνων, προσφέροντας έτσι μια πιθανή νέα διάσταση για τον εξωτερικό σχεδιασμό των μελλοντικών οχημάτων.

Τέλος, η ακρυλική ρητίνη που χρησιμοποιείται καταδεικνύει μια πιθανή προσέγγιση στη μελλοντική κυκλοφορία των πόρων. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Mitsubishi Chemical, όταν τα μεταχειρισμένα πίσω φώτα προέρχονται από οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, συνθλίβονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία, πριν χυτευθούν στα πάνελ που απαιτούνται για το SUSTAINA-C Concept. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Honda προσπαθεί να μειώσει την εξόρυξη πόρων και μέρος της εξερεύνησής της σε πιο ενεργειακά αποδοτικές, χαμηλές εκπομπές άνθρακα, οικονομικές προηγμένες τεχνολογίες ανακύκλωσης και στη δημιουργία μιας κυκλικής αλυσίδας αξίας από όχημα σε όχημα.

Kento Ishii, εκπρόσωπος του SUSTAINA-C: «Το SUSTAINA-C είναι απόδειξη των δυνατοτήτων που είναι διαθέσιμες όταν σκεφτόμαστε πιο βιώσιμα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ίδια τα πάνελ, αλλά και για εκείνα τα στοιχεία που δεν είναι ορατά από έξω. Είτε πρόκειται για πιο φιλικό προς το περιβάλλον χάλυβα για το σασί είτε ανακυκλωμένα υλικά για το εσωτερικό, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε τη διαφορά στον τρόπο που κατασκευάζουμε οχήματα. Και τίποτα από αυτά δεν χρειάζεται να γίνει εις βάρος της εμφάνισης των προϊόντων μας – χρησιμοποιώντας νέα υλικά για να δημιουργήσουν μια μοναδική αισθητική και να προσφέρουν βελτιωμένη αξία για τους πελάτες μας.»

Η Honda βρίσκει ήδη τρόπους για να μειώσει τις εκπομπές CO2 της παραγωγής προϊόντων της εδώ στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται από την έκδοση «Vetro» του εξαιρετικά δημοφιλούς σκούτερ της SH125i που παράγεται στη Honda Italia Industriale. Το «Vetro», ιταλικό για γυαλί, είναι ένα μοντέλο ειδικής έκδοσης που διαθέτει διακριτικά ημιδιαφανή άβαφα πράσινα πάνελ φέρινγκ. Οι διαδικασίες γύρω από τη χρήση αυτών των πάνελ στο εργοστάσιο της Atessa μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 9,5 τοις εκατό σε σύγκριση με τις διαδικασίες κατασκευής για τυπικά βαμμένα φέρινγκ.

Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Honda Motor στην Ιαπωνία, το νέο υλικό είναι ένα υποκατάστατο του πλαστικού ABS που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για μη δομικά μέρη και εξαρτήματα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός κομψό, ενοποιημένου στυλ αμαξώματος και κορυφαίας παρουσίας.

Η κομψή εμφάνιση του SH125i Vetro συνδυάζεται με την αβίαστη πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητά του, ως το πρώτο μοντέλο Honda που κατασκευάστηκε από την Atessa που πληροί τους νέους στόχους εκπομπών EURO5+ – μια νομική απαίτηση για όλους τους νέους τύπους μοντέλων μέχρι το τέλος του 2024.

Marcello Vinciguerra, Διευθύνων Σύμβουλος της Honda Italia: «Το SH125i Vetro δείχνει πόσο μικρές αλλαγές στα υλικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να έχουν απτά περιβαλλοντικά οφέλη. Εργαζόμαστε σκληρά στο εργοστάσιό μας στην Atessa για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των μεθόδων παραγωγής μας και αυτό επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο μειώνουμε τις εκπομπές που δημιουργούμε. Ως εκ τούτου, είμαστε ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε περαιτέρω στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ουδετερότητας άνθρακα της Honda μέσω της συνεχούς καινοτομίας και της ανάπτυξης προϊόντων».

Η μείωση των εκπομπών CO2 της Honda μέσω της χρήσης καινοτόμου υλικού, όπως αποδεικνύεται στο SH125i Vetro, είναι μόνο ένα βήμα που κάνει εδώ στην Ευρώπη για να συμβάλει στον παγκόσμιο στόχο της εταιρείας για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα σε όλα τα προϊόντα και τις εταιρικές δραστηριότητες έως το 2050.

Κεντρική θέση σε αυτή την επιδίωξη είναι η πρωτοβουλία της Honda «Triple Action to Zero», η οποία καλύπτει την ουδετερότητα άνθρακα, την καθαρή ενέργεια και την κυκλοφορία των πόρων – η τελευταία από τις οποίες θα στοχεύει στη δημιουργία κυκλοφορίας πόρων από όχημα σε όχημα και την εφαρμογή έως και 100 τοις εκατό βιώσιμων υλικών. Τόσο το SUSTAINA-C Concept όσο και το Pocket Concept είναι πρώιμα παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει στο μέλλον.

Victoria Friend, Επικεφαλής του Τμήματος Συμμόρφωσης και Βιωσιμότητας Προϊόντων, Honda Motor Europe: «Το SUSTAINA-C Concept, το Pocket Concept και το SH125i Vetro ενσωματώνουν την αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε καθώς επιταχύνουμε τη μετάβασή μας από ένα επιχειρηματικό μοντέλο μαζικής κατανάλωσης σε ένα της κυκλικότητας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εντοπίζοντας τα μικρά βήματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα – όπως αυτά που γίνονται στο εργοστάσιό μας Atessa – μπορούμε να εφαρμόσουμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά μέτρα που θα μας βοηθήσουν στην πορεία μας προς την ουδετερότητα άνθρακα στα προϊόντα και τις εταιρικές μας δραστηριότητες μέχρι το 2050».

Με τίτλο «Garden of Ideas» της έκθεσης του Vanity Fair Italia κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Σχεδιασμού του Μιλάνου, το περίπτερο της Honda θα βρίσκεται στην αυλή του Museo Diocesano. Οι εξωτερικοί τοίχοι του με καθρέφτη έχουν σχεδιαστεί για να συνδυάζονται με το ιστορικό περιβάλλον, με ένα ιριδίζον παράθυρο πλήρους πλάτους που βοηθά στη δημιουργία ενός οργανικού χώρου, πλούσιου στη φύση και τονίζοντας τα βιώσιμα θέματα που παρουσιάζονται.

Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα τρία μοντέλα που εκτίθενται, μαζί με παραδείγματα από τη διαδικασία κατασκευής του SUSTAINA-C Concept, που δείχνουν τη διαδρομή που κάνει η ακρυλική ρητίνη από το μεταχειρισμένο πίσω φως στο πλαίσιο του αμαξώματος του οχήματος.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 14:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon