.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 15:46

Έρχεται το τέλος για τις οθόνες αφής στα αυτοκίνητα; - «Μειώνουν την ασφάλεια»

Είδηση-βόμβα που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, με το Euro NCAP να ετοιμάζει μεγάλο... χουνέρι στους κατασκευαστές οχημάτων, αλλάζοντας τις απαιτήσεις των δοκιμών ασφαλείας.

Οι οθόνες αφής στα σημερινά αυτοκίνητα (και σε κάποιες μοτοσυκλέτες), είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τεχνολογίες οχημάτων των τελευταίων χρόνων. Έχουν κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, ότι αποσπούν την προσοχή των οδηγών καθιστώντας τους επικίνδυνους (σημείωση, την ΗΔΗ μειωμένη δραματικά από τα κινητά τηλέφωνα προσοχή), όπως και ότι τελικά καθιστούν δυσκολότερο τον χειρισμό των συστημάτων σε ένα όχημα, αφού δεν επιτρέπουν στον οδηγό να αναπτύξει «μυϊκή μνήμη» και άρα τον αποσπούν κι άλλο από το δρόμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η ανεξάρτητη Euro NCAP, που βαθμολογεί τα αυτοκίνητα με βάση την προσφερόμενη ασφάλεια τους, θα αυστηροποιήσει τα στάνταρ της από το 2026 και έπειτα, στοχεύοντας στις οθόνες αφής: Για να πετύχει τα 5 αστέρια, ένα αυτοκίνητο και ο κατασκευαστής του θα πρέπει να αυξήσουν την χρήση «κανονικών», φυσικών χειριστηρίων αντί για οθόνες αφής. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά μέχρι τώρα, αυτοί οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν τα φυσικά χειριστήρια, τουλάχιστουν στα αλάρμ/φλας, υαλοκαθαριστήρες, την κόρνα αλλά και τις κλήσεις SOS.

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της Euro NCAP, Matthew Avery, δήλωσε συγκεκριμένα στους Times: «Η υπερβολική χρήση οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα που απασχολείο ολόκληρη την βιομηχανία, με σχεδόν κάθε κατασκευαστή οχημάτων να μετακινεί χειριστήρια στις κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να πάρουν την προσοχή τους από τον δρόμο και αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων.  

Το φαινόμενο της «μετανάστευσης» πολλών από τα χειριστήρια πίσω από οθόνες, γίνεται λόγω του χαμηλότερου κόστους για τους κατασκευαστές και αυτό είναι γνωστό εδώ και καιρό, παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες οδηγών και όχι μόνο για το θέμα. Το ζήτημα, είναι ότι το EuroNCAP, παρά την θέση του στην κουλτούρα ασφαλείας της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει αλλαγές, παρά μόνο να ασκήσει πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Ειδικά, από την στιγμή που πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις του Euro NCAP και ως εργαλείο μάρκετινγκ.

Τι θα μπορούσε να σημάνει αυτό για τους μοτοσυκλετιστές; Αρχικά, σημαντική αύξηση της ασφάλειας μας στο δρόμο, αφού είναιο γνωστό ότι οι οδηγοί... χαζεύουν και χτυπούν μοτοσυκλετιστές όλη την ώρα. Από εκεί και έπειτα, προφανώς το Euro NCAP δεν αξιολογεί μοτοσυκλέτες, οπότε ρυθμιστικές διατάξεις με αποδέκτες τις μοτοσυκλέτες, δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα. Πάντως, κατασκευαστές που ασχολούνται με τις οθόνες αφής (π.χ. Honda), σε πολλές περιπτώσεις, απενεργοποιούν την δυνατότητα της αφής ενόσω η μοτοσυκλέτα κινείται.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 16:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon