.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 13:04

Αποκαλυπτικός ο διευθυντής BMW Motorrad για μελλοντικά μοντέλα

Τι είπε σε συνέντευξη σχετικά με τη νέα γενιά GS, για το κενό μεταξύ των G310GS και F850GS, για την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της BMW, αλλά και τα συνθετικά καύσιμα.

Όποτε η BMW ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα γενιά GS η επικαιρότητα εστιάζει με μικροσκόπιο σε κάθε ρανίδα σχετικής είδησης και φέτος είναι μια τέτοια χρονιά. Στις 28 Σεπτεμβρίου η BMW Motorrad θα παρουσιάσει τη νέα R1300GS και στο μεταξύ ο τελευταίος χρόνος έχει γεμίσει με κατασκοπευτικές φωτογραφίες και πάσης φύσεως πληροφορίες (και “πληροφορίες”) για την επερχόμενη ανανέωση του απόλυτου best seller των Γερμανών.

Ο διευθυντής της BMW Motorrad, Dr. Markus Schramm, ρωτήθηκε για όλα σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Motorrad με γενικότερο θέμα το μέλλον της εταιρείας του και οι απαντήσεις του γεμίζουν αρκετά κενά της επικαιρότητας.

Αφού άνοιξε τη συζήτηση εξηγώντας πως του αρέσει πολύ να οδηγεί και μάλιστα όχι μόνο μοντέλα της BMW, δήλωσε πως το αγαπημένο του μέρος για να απολαμβάνει οδήγηση είναι η … Κρήτη!

Στη συνέχεια περνάμε στο ζουμί όπου, μιλώντας για το επερχόμενο R1300GS, ο Dr. Schramm εξήγησε πως στόχος είναι η αύξηση της ροπής, ενώ η ισχύς θα ανέβει λίγο – “δε χρειαζόμαστε απεριόριστη δύναμη, έχει ήδη αρκετή”. Αποκάλυψε ακόμη πως το νέο GS θα είναι πιο ήσυχο στην εξάτμισή του από το τρέχον μοντέλο, ενώ διαρκώς ακούμε και διαβάζουμε πως θα είναι και αρκετά ελαφρύτερο.

bmw r1300gs 2024 1

Απευθύνθηκε επίσης στις φήμες για έκδοση Adventure με 1400 κυβικά, όπου εξήγησε πως δεν υπάρχει δεύτερη μορφή του νέου boxer, είναι ένας, είναι 1300 και αυτός θα χρησιμοποιηθεί στην ερχόμενη γενιά. Προφανώς δεν έκανε λόγο για τις περσινές αποκαλύψεις που έγιναν κατά λάθος μέσα από επίσημες ιστοσελίδες της BMW Motorrad καθώς ενσωμάτωσαν στη λίστα του online configurator τα R1300GS, R1400GS και M1300GS, έτσι μπορούμε με ακόμη περισσότερη βεβαιότητα να εικάσουμε ένα σενάριο αλά F750/850GS για το R1400GS, δηλαδή μια παραλλαγή (πιθανώς η Adventure;) με τον ίδιο κινητήρα και “μεγαλύτερο” όνομα.

Επίσης απέφυγε να σχολιάσει το M1300GS, καθώς ερωτήθηκε μεν ευθέως μα απάντησε με ένα χαμόγελο κι ένα φαινομενικά άσχετο σχόλιο. Είπε πως η σειρά Μ εξέπληξε και τους ίδιους καθώς έχει καταφέρει να συμπαρασύρει σε αυξημένες πωλήσεις και τα βασικά μοντέλα πάνω στα οποία βασίζεται και το βάσισε στο παράδειγμα των S1000RR-M1000RR, όπου η έλευση του δεύτερου έφερε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις και του πρώτου.

BMW R 1300 GS 6

Άρα μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε το M1300GS να ακολουθήσει σχετικά σύντομα, πιθανότατα το 2025.

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση του Γερμανού συναδέλφου αφορούσε το κενό της γκάμας της BMW μεταξύ των G310GS και F750/850GS και το ενδεχόμενο να έρθει μια νέα οικογένεια μοντέλων που να σταθεί ανάμεσά τους, λ.χ. με έναν κυβισμό γύρω στα 500 cc, κάτι που στη Γερμανία έχει πολλάκις ακουστεί ως φήμη.

Ο κύριος Schramm απέρριψε τη σκέψη αυτή εξηγώντας πως και οι δύο γκάμες πηγαίνουν πολύ καλά στις πωλήσεις και πως τα 310 είναι πολύ δημοφιλή στις ΗΠΑ ως μοντέλα για αρχάριους αναβάτες, αλλά θεωρεί πως το δίδυμο των F 750 και 850 GS καλύπτει επαρκώς το μεσαίο χώρο και δε βλέπει τον λόγο να επενδύσουν σε κάτι νέο εκεί.

Το επόμενο θέμα συζήτησης αφορούσε στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της BMW Motorrad, η οποία αναμενόταν για το 2025 αλλά πήρε παράταση για το 2026. Κατά το αφεντικό της εταιρείας η αγορά των μοτοσυκλετών δεν κρίνεται ως αρκετά ώριμη για να σηκώσει μια μεγάλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και έκανε μια ενδιαφέρουσα σύγκριση με βάση τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών της BMW.

P90512757 highRes

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά μοντέλα αφορούν περίπου το 2.5% των πωλήσεων της BMW Motorrad και οι εκτιμήσεις είναι πως φέτος, με την έλευση και του CE 02, η επίδοση αυτή θα φτάσει στο 5%. Αυτό, είπε, είναι νούμερο που σημείωναν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BMW προ δεκαετίας, έτσι το Δ.Σ. της εταιρείας έκρινε πως η αγορά των δικύκλων δεν είναι ακόμη έτοιμη να υποδεχτεί μια μεγάλη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και γι’ αυτό δόθηκε παράταση ενός χρόνου στην αποκάλυψή της, για το 2026.

Τέλος, ερωτηθείς για τη μια ευχή που θα ήθελε να πραγματοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε πως οραματίζεται την ενσωμάτωση των συνθετικών καυσίμων ως αντίβαρο στην Ηλεκτροκίνηση.

Εξήγησε πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Ευρώπη 40 εκατομμύρια βενζινοκίνητα δίκυκλα και όσα χρόνια θα περιμένουμε αυτά να αντικατασταθούν από ηλεκτρικά επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε αν η Ε.Ε. υιοθετούσε τα συνθετικά καύσιμα ως εναλλακτική επιλογή μετακίνησης μηδενικών ρύπων.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon