.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 12:59

Φορτίζω Παντού: Εντός Μαΐου η πρόσκληση του προγράμματος

Ενταγμένο στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα από ιδιώτες.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα ανοίξει τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, εν τέλει όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα “Φορτίζω Παντού”, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα ανοίξει έως τα μέσα του Μάη 2023.

Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η πρώτη δόση της οποίας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, καταβλήθηκε στη χώρα μας στις 8 Απριλίου για να τροφοδοτήσει μια σειρά από δράσεις, μεταξύ των οποίων και το Φορτίζω Παντού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε ιδιωτικούς φορείς (εμπορικά καταστήματα, πρατήρια καυσίμων κ.ο.κ.) και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου 8,000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με δημόσια πρόσβαση, προβλέποντας επιδότηση έως 70% της αξίας της επένδυσης.

Παράλληλα με την πρόσκληση που θα ανοίξει για ιδιώτες στα μέσα Μαΐου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11,000 σταθμών φόρτισης με ευθύνη των Δήμων της χώρας. Το πλάνο αυτό με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει το 2020, καλώντας τους Δήμους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με τη δημιουργία Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Η προθεσμία για να συμμετάσχουν το πρόγραμμα οι Δήμοι είναι ως το τέλος του 2023 καθώς στη συνέχεια, εφόσον οι προτάσεις τους έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα πρέπει να προχωρήσουν στη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των σημείων φόρτισης.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων από 13,000 δημόσιων σημείων φόρτισης έως το 2025, με στόχο ο συνολικός τους αριθμός να ανέλθει στα 100,000 σημεία ως το 2030, δηλαδή να ικανοποιήσει τους στόχους που προέκυψαν από μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό του ΥΠΕΝ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαϊος 2023 13:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon