.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 15:14

Θα αποκτήσει η KTM το 100% της MV Agusta;

Οι πωλήσεις του 2022 δεν ήταν καλές για την MV Agusta, καθώς αναζωπυρώνονται οι φήμες πως ο Stefan Pierer θέλει να εξαγοράσει πλήρως την ιταλική εταιρεία.

Τον τελευταίο χρόνο η επικαιρότητα της MV Agusta χαρακτηρίζεται συχνά από ανάμικτες ειδήσεις. Σε γενικές γραμμές η πορεία της ιταλικής εταιρείας στα χέρια της COMSAR Invest, μέλος του αγγλο-ρωσικού ομίλου Black Ocean Group της οικογένειας Sardarov, είναι θετική από το 2018 που έχει εμπλακεί στα διοικητικά της.

Μια ευχάριστη και πολύ σημαντική είδηση του 2022 αφορούσε στην ανακοίνωση της MV Agusta πως επιτέλους βγήκε από το καθεστώς οικονομικής επιτήρησης που είχε υπαχθεί, υγιής και πλήρως αυτόνομη πλέον.

Η σημαντικότερη είδηση της χρονιάς που πέρασε ωστόσο ήταν αναμφίβολα η συνεργασία με την KTM AG, η οποία απέκτησε το 25.1% του μετοχικού της κεφαλαίου καταβάλλοντας 30 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτομάτως η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από μια θύελλα φημών πως ο Stefan Pierer – ιδιοκτήτης του Pierer Group, μέρος του οποίου είναι και η ΚΤΜ – έχει βάλει ως στόχο την πλήρη εξαγορά της MV Agusta ως το 2024. Αυτός ο στοχευμένος θόρυβος κόπασε στη συνέχεια ελλείψει ειδήσεων, ουδέποτε όμως έφυγε εντελώς από το προσκήνιο.

Τώρα επιστρέφει δριμύτερος, καθώς η ανακοίνωση των πωλήσεων του 2022 για την MV Agusta δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της περασμένης χρονιάς, η ιταλική εταιρεία πούλησε οριακά πάνω από 3,000 μοτοσυκλέτες, επίδοση που συνιστά ελάχιστο δεκαετίας και απέχει παρασάγγας από σπουδαίες χρονιές όπως το 2014 που είχε πουλήσει 9,200 μοτοσυκλέτες.

Η είσοδος της Black Ocean στην MV Agusta έγινε με 40 εκατομμύρια ευρώ το 2018, διατηρώντας αρχικά τον Giovanni Castiglioni στη θέση του CEO πριν την αναλάβει ο Timur Sardarov. Τη χρονιά εκείνη η εταιρεία είχε σημειώσει τις χειρότερες πωλήσεις της για 20 χρόνια με 2,478 μοτοσυκλέτες, καθώς οι Sardarov υπόσχονταν εξυγείανση και επιστροφή στα επίπεδα των 10,000 πωλήσεων σε διάστημα 2-3 ετών.

Το μεν πρώτο κομμάτι επιτεύχθηκε, παρότι η επιδείνωση της παγκόσμιας αγοράς από το 2020 και μετά για τους γνωστούς λόγους (πανδημίες, πόλεμοι κ.ο.κ.) έδεσε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια της διοίκησης της εταιρείας. Η δεύτερη επιδίωξη ωστόσο έχει πέσει έξω, σε βαθμό που προκαλεί ανησυχία όταν η υγιής MV Agusta πλησιάζει εκ νέου τη χειρότερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας της.

Αυτό μάλιστα συμβαίνει σε μια περίοδο που οι αγορές επανέρχονται από τη δυσπραγία των πανδημικών 2020-2021 και εταιρείες με παρόμοια high-end στόχευση όπως οι BMW, Ducati, Triumph πετούν από ρεκόρ σε ρεκόρ (με κάθε άλλο παρά φτηνές μοτοσυκλέτες).

Ενδεικτικά, το πρόβλημα της MV Agusta φωτογραφίζεται γλαφυρά σε αγορές όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας όπου οι πωλήσεις της έχουν φτάσει περίπου στο ένα τρίτο αυτών που σημείωνε το 2015, ενώ στην Αγγλία έχουν πέσει στο μισό.

Σε αυτό το κλίμα, οι αναθαρρημένες φήμες πλέον ισχυρίζονται πως η πρόβλεψη για πλήρη εξαγορά της MV Agusta από την ΚΤΜ δεν είναι απλά ένα μονομερές όραμα του Pierer, αλλά μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας του Αυστριακού εφοπλιστή με τον Timur Sardarov, CEO της MV Agusta, φωτογραφίζοντας τη βούληση της οικογένειάς του να αποσυρθεί από την εταιρεία.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται πρόσφατη μεγάλη συνέντευξη του Pierer, αποσπάσματα της οποίας έχουν κάνει τον γύρο των παγκόσμιων ΜΜΕ με επικεφαλίδες που επικεντρώνουν στις δηλώσεις για την MV Agusta.

Εκεί ο ισχυρός άνδρας της ΚΤΜ μιλά με έναν αέρα εξουσίας για την ιταλική εταιρεία, εξηγεί τι κατά τη γνώμη του κάνει λάθος – με πιο προβεβλημένο παράδειγμα το “ατόπημα” των Lucky Explorer 5.5 και 9.5 – και δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το κοντινό μέλλον λες και θα είναι αυτός που θα τις ορίσει.

Φροντίζει δε να μην ξεστρατίσει (πολύ) από τα λεγόμενα του Sardarov, ο οποίος μπορεί μεν να μην έχει μιλήσει ποτέ ευθέως για αποχώρηση της Black Ocean, αλλά κάθε φορά που τον ρωτούν για την εμπλοκή ΚΤΜ ξεκαθαρίζει πως η MV Agusta θα παραμείνει 100% ιταλική, κατασκευάζοντας αποκλειστικά στην Ιταλία.

“Δε θα εξελίξουμε μοτοσυκλέτες με κινητήρες ΚΤΜ και η ΚΤΜ δε θα φτιάξει μοτοσυκλέτες με κινητήρες MV Agusta. Οι MV Agusta θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ιταλία, θα φτιάχνουμε το 100% των προϊόντων στη Schiranna,” δήλωσε εμφατικά σε πρόσφατη συνέντευξη ο Sardarov.

Ως αυτή τη στιγμή λοιπόν, έχουμε τα εξής δεδομένα: η MV Agusta έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της προβλήματα φερεγγυότητας και οφειλών και είναι ρυθμισμένη οικονομικά.

Η ΚΤΜ έχει αποκτήσει το 25.1% των μετοχών της, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει εμπλοκή των Αυστριακών και βαθύτερα. Εδώ η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η μεν ανακοίνωση της MV Agusta έλεγε πως η ΚΤΜ θα αναλάβει τη διάθεση των ιταλικών μοτοσυκλετών μέσω του δικτύου της σε Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό), αλλά ο Pierer στη συνέντευξή του τα είπε λίγο διαφορετικά: “θα αναλάβουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, θα αγοράσουμε όλα τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την παραγωγή των MV Agusta τον επόμενο χρόνο και μετά θα αναλάβουμε την παγκόσμια διάθεση του τελικού προϊόντος,” ανέφερε αυτολεξεί.

Ό,τι και να συμβεί, η επίσημη γραμμή επιμένει πως η MV Agusta θα παραμείνει στην Ιταλία και θα φτιάχνει εκεί τις μοτοσυκλέτες της.

Επιπλέον η μόνιμη συνεργάτιδα της ΚΤΜ, η αυστριακή Kiska Design, θα στήσει ένα νέο στούντιο στο εργοστάσιο της MV Agusta στη Schiranna.

Όλα λοιπόν δείχνουν πως η εμπλοκή της ΚΤΜ, δηλαδή του Pierer, στην MV Agusta είναι ουσιαστική και δραστική. Αν μάλιστα δείχνει λίγο πιο δραστική απ’ όσο θα υπονοούσε η ως τώρα επίσημη σχέση των δύο εταίρων, ίσως να είναι μια ακόμη ένδειξη πως σύντομα η MV Agusta θα μπορούσε να βρεθεί εξ ολοκλήρου στη σύνθεση του Pierer Group.

Στην περίπτωση που οι φήμες αποδειχθούν αληθείς, ο Pierer μας έχει ήδη δώσει το στίγμα για την πορεία που πιστεύει πως θα έπρεπε να έχει η MV Agusta: 100% made in Italy, μόνο high-end προϊόντα με ελάχιστα κυβικά τα τρικύλινδρα 900 και ... ξεχάστε τις adventure, η έμφαση στη νέα F4.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 11:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon