.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 13:30

Κάμερες με μέτρηση ήχου - Τα αυτοκίνητα πιο θορυβώδη από τις μοτοσυκλέτες!

Τα πρώτα αποτελέσματα πιλοτικών εφαρμογών συσκευών που ανιχνεύουν θορυβώδη οχήματα σε ευρωπαϊκές πόλεις δεν έβγαλαν ακριβώς τα λαβράκια που περίμεναν.

Εδώ και μερικά χρόνια οι συσκευές απομακρυσμένης ανίχνευσης τροχονομικών παραβάσεων (βλέπε κάμερες τροχαίας) αυγατίζουν και εξελίσσονται, με την τελευταία μόδα να είναι η προσθήκη μικροφώνων σε κάμερες για να εντοπίζουν οχήματα που παράγουν ενοχλητικό θόρυβο, πάνω από το νόμιμο όριο με το οποίο υποτίθεται πως έβγαλαν άδεια και ταξινομήθηκαν.

Τέτοιες ηχητικές κάμερες δοκιμάζονται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια σε αρκετές χώρες του κόσμου, με τις Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία να πρωτοστατούν στην Ε.Ε., ενώ και στις ΗΠΑ δοκιμάζονται τέτοια συστήματα. Η εφαρμογή τους ωστόσο συναντά διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το ότι στην Ε.Ε. διαφορετικά μοντέλα παίρνουν έγκριση τύπου με διαφορετικές τιμές παραγόμενου θορύβου, ενώ ένα άλλο θέμα προκύπτει από την ταυτοποίηση του οχήματος που ενοχλεί όταν αυτό περνά μπροστά από την κάμερα ανάμεσα σε άλλα οχήματα.

Τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα μερικά στοιχεία από τις αγγλικές δοκιμές και συγκεκριμένα τα δεδομένα δύο καμερών με ανιχνευτές ήχου που δοκιμάζονται πιλοτικά στο Sheffield της κεντρικής Αγγλίας και στη Meon Valley στον νότο, κοντά στο Southampton.

Αυτά λοιπόν προκάλεσαν μια μικρή έκπληξη, όταν αποκαλύφθηκε πως στην πρώτη περίπτωση, από τα 51,941 οχήματα που μέτρησε πιάστηκαν 152 οχήματα, εκ των οποίων μόνο ένα ήταν μοτοσυκλέτα, όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

Παρόμοια η εικόνα και από τη δεύτερη δοκιμή, όπου από τα 9,902 οχήματα που μετρήθηκαν βρέθηκαν 751 αυτοκίνητα πάνω από το επιτρεπτό όριο ήχου και μόλις 3 μοτοσυκλέτες.

Αυτό προφανώς απειλεί να καταρρίψει την παραδοσιακή ρητορική που εστιάζει στις θορυβώδεις μοτοσυκλέτες και έχει οδηγήσει σε μεροληπτικά μέτρα, όπως την οριζόντια απαγόρευση κυκλοφορίας (μη ηλεκτρικών) δικύκλων σε κάποιες τουριστικές ζώνες της Γερμανίας και της Αυστρίας την καλοκαιρινή περίοδο, δίχως όμως ανάλογο μέτρο για αυτοκίνητα.

Δεν πρέπει φυσικά να παραβλέπουμε πως, ως στατιστικό δείγμα, τα αυτοκίνητα υπερτερούν σε αριθμό κατά πολύ των δικύκλων, οπότε σε κάποιον βαθμό είναι λογικό να σημειώνονται περισσότερες παραβάσεις τετράτροχων παρά μοτοσυκλετών, μα η μετρηθείσα διαφορά είναι τόσο μεγάλη που προκαλεί εύλογες απορίες για τις “κοινά αποδεκτές παραδοχές” που καλλιεργούνται από τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ κατά των μοτοσυκλετών.

Αυτήν την εποχή ανάλογα συστήματα δοκιμάζονται στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου δύο τέτοιες συσκευές τέθηκαν σε λειτουργία για τρεις μήνες σε άγνωστες τοποθεσίες – δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι φορητές.

Στη Γαλλία, όπου οι δοκιμές έχουν ξεκινήσει από το 2019, το πλάνο προβλέπει κι άλλες πιλοτικές εφαρμογές σε διάφορες πόλεις.

Μια ακόμη ανάλογη δοκιμή ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, όπου θα εξεταστούν ανάλογες κάμερες σε έξι πόλεις (που δεν κατονομάζονται) από τον Ιανουάριο 2023 ως και τον Δεκέμβριο 2027.

Ωστόσο ακόμη αυτές οι συσκευές δεν είναι έτοιμες για ένταξη στις τροχονομικές υπηρεσίες του κόσμου, καθώς τα προαναφερθέντα νομικά προβλήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακύρωση των ευρημάτων τους στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon