.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 09:07

Ένα «φοιτητικό» e-superike στο Isle of Man του 2024

Η ομάδα SPARK Electric Racing του Πανεπιστημίου του Michigan έχει ομολογουμένως ένα πολύ φιλόδοξο project.

Αποτελούμενη από φοιτητές μηχανικών πανεπιστημίου, πειραματίζεται και κατασκευάζει ηλεκτρικές αγωνιστικές μοτοσυκλέτες από το 2013, ενώ το καλοκαίρι του 2022, η SPARK κατέκτησε τη δεύτερη και τρίτη θέση στον αγώνα Formula Lightning της AHRMA στο New Jersey.

Ο πήχης ανεβαίνει ακόμα περισσότερο για το 2024, καθώς η SPARK στοχεύει να αγωνιστεί στο Isle of Man TT. Το 2022 σηματοδότησε την πρώτη φορά που η SPARK αγωνίστηκε στη Formula Lightning όπως προείπαμε, με το Atlas. Το εν λόγω ηλεκτρικό δίτροχο, διαθέτει σκελετό από χάλυβα, κάνει το 0-100 χλμ/ω σε τρία δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα του είναι στα 260 χλμ/ω. Παράγει ισχύ 125 ίππων, μαζί με 120Νm ροπής, με το συνολικό βάρος να είναι στα 127 κιλά.

Για τα περιφερειακά όπως φρένα, αναρτήσεις και ελαστικά, η SPARK προσέγγισε καθιερωμένους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των Galfer, Brembo και Öhlins. Αυτό επέτρεψε στους μηχανικούς να εστιάσουν την προσοχή τους στο προσαρμοσμένο πλαίσιο και τις κατασκευές μπαταριών, εκτός από την ανάπτυξη των ενσωματωμένων συστημάτων τηλεμετρίας τους.

«Δημιουργούμε τα δικά μας πρότυπα από την αρχή. Αυτή η πρόκληση ήταν ένα από τα πιο ελκυστικά πράγματα για την ομάδα για μένα. Μερικές από αυτές τις μεγαλύτερες ομάδες έχουν πολλούς κανονισμούς και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν – για τη μοτοσυκλέτα μας, πρέπει απλώς να την κάνουμε ασφαλή, να την κάνουμε να λειτουργεί και να τρέχει γρήγορα», είπε ο επικεφαλής της SPARK, Aashish Harikrishnan.

Η ομάδα προσέλαβε τον επαγγελματία αναβάτη, David McPherson το Atlas, o οποίος έφερε τρόπαια, αλλά και δεδομένα επίσης ανεκτίμητα για την ανάπτυξη ενός έργου όπως αυτό. Ο στόχος του SPARK είναι ένας διετής κύκλος ανάπτυξης για κάθε έργο του, με έναν χρόνο να αφιερώνεται στην ανάπτυξη και τον δεύτερο χρόνο να δαπανάται για την κατασκευή και τη δοκιμή.

Από τις επιτυχίες του Atlas, το επόμενο έργο της SPARK είναι κάτι που ονομάζει απλώς FBS, το οποίο σημαίνει «η μελλοντική αγωνιστική μοτοσυκλέτα της SPARK». Αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που σκοπεύει να πάει η ομάδα στο Isle of Man το 2024. Οι στόχοι που ελπίζει να πετύχει περιλαμβάνουν τελική ταχύτητα στα 300 χλμ/ώρα, 225 ίππους και 200+Nm ροπής.

Το ερώτημα βέβαια είναι σε ποια κατηγορία θα τρέξουν στο Νησί, μιας και η ηλεκτρική κλάση TT Zero δεν έχει ξανατρέξει μετά το 2019 ελλείψει συμμετοχών, στις κανονικές κατηγορίες δεν έχει καμιά ελπίδα λόγω αυτονομίας, ενώ η επίσημη γραμμή των διοργανωτών είναι πως ο ηλεκτρικός αγώνας σίγουρα δεν επιστρέφει ως το 2024. Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω εκεί στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 11:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon