.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 09:49

Γαλλία – Η «καταδίωξη» του ήχου συνεχίζεται

Η «τάση» στο κυνήγι των παραβάσεων στη Ευρώπη τελευταία έχει αρκετά «ραντάρ» θορύβου, με τη Γαλλία να επεκτείνει τα σημεία ελέγχου της.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στο Παρίσι, με τα επονομαζόμενα συστήματα «Μέδουσα». Πρόκειται για συνδυασμό κάμερας 360 μοιρών και μερικών μικροφώνων που εκτείνονται γύρω της με στόχο… τις διερχόμενες φασαριόζικες εξατμίσεις.

Οι μοτοσυκλέτες είναι ο πρωταρχικός στόχος, καθώς σύμφωνα με το περιοδικό L'Automobile για παράδειγμα, το χωριό Saint-Forget στην περιοχή Yvelines είναι «μια κόλαση για τους κατοίκους που αναζήτησαν την ηρεμία σε αυτή την αγροτική τοποθεσία». Αυτή η «ηρεμία» διαταράσσεται από «500 αναβάτες την ημέρα» το καλοκαίρι, σύμφωνα –πάντα- με το περιοδικό L'Automobile.

Μέσα από τα ίδια δημοσιεύματα, πολιτικοί στην περιοχή της κοιλάδας Chevreuse λένε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο» να καταγράφουν οχήματα στα 120dB ή ακόμα και στα 130dB. Εντάσεις δηλαδή κοντά στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες.
Σε κάθε περίπτωση, το όριο που επιβάλλουν οι γαλλικές αρχές στα οχήματα είναι τα 90dB, το οποίο είναι 12 dB χαμηλότερο από το όριο των 102dB που σχεδιάζουν να εισαγάγουν στις πίστες αγώνων στο μέλλον. Όσοι υπερβαίνουν τα όρια τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 135 ευρώ.

Στην Ελλάδα δε, η ποινή είναι εξίσου αμείλικτη, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να πραγματεύεται το θέμα στο Άρθρο 15, κατά το οποίο απαγορεύεται η οδήγηση και η κυκλοφορία οχήματος που προκαλεί θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. Εάν το όχημα δεν πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και παράλληλα αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας.

Είναι προφανές πως κανείς δεν θα διαφωνήσει με κάποιο πρόστιμο σε κάποιον που δε σέβεται τίποτα, έχοντας εξάτμιση που ξεκουφαίνει άπαντες, για αυτό άλλωστε υπάρχει και σχετική νομοθεσία. Το θέμα είναι που τελειώνει η προστασία μας και που ξεκινά απλά η συνεχής παρακολούθηση μας στο όνομα της πρώτης. Όσα βλέπουμε στην Ευρώπη άλλωστε, είναι θέμα χρόνου να έρθουν και στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon