.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 12:59

H BMW πατεντάρει σχέδια ηλεκτρικού boxer

Το πρωτότυπο Vision DC Roadster του 2019 αρχίζει να συνδέεται με την πραγματικότητα.

Η BMW Motorrad έχει αναπτύξει έναν πολύ συγκεκριμένο χάρτη για τη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με το οποίο στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάζει μια νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα κάθε 18 με 24 μήνες, με την επόμενη εμφάνιση να αναμένεται για το 2023.

Οι προθέσεις της οπτικοποιήθηκαν στο – μάλλον υπερβολικά προχωρημένο – σχέδιο του Vision DC Roadster Concept που παρουσιάστηκε το 2019. Αυτό δύσκολα πείθει πως θα αποτελέσει μοντέλο παραγωγής στο κοντινό μέλλον, ωστόσο η προσομοίωση του boxer κινητήρα σε μια υλοποίηση που δεν χρειάζεται πραγματικά δύο προεξοχές στα πλάγια του κινητήρα φαίνεται πως δεν είναι τυχαία.

bmw eboxer patent 1

Η πατέντα που κατατέθηκε στην ανάλογη υπηρεσία της Γερμανίας μας δείχνει πως οι άνθρωποι της BMW εξετάζουν λύσεις που περιλαμβάνουν το χαρακτηριστικό σχήμα του boxer κινητήρα, προσαρμοσμένο στη λογική μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας.

Έτσι τα βασικά της μέρη, δηλαδή ο κινητήρας και οι μπαταρίες, τοποθετούνται παραδοσιακά στο κέντρο του πλαισίου, όμως οι δύο “κύλινδροι” που εκτείνονται δεξιά κι αριστερά της μοτοσυκλέτας δεν είναι απλά διακοσμητικοί.

Εκμεταλλευόμενοι την προεξέχουσα θέση τους, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενήσουν εξαρτήματα που θα απολάμβαναν το προνόμιο της απευθείας ψύξης από τη ροή του αέρα.

Στα σχέδια της BMW οι κύλινδροι διαθέτουν ψύκτρες και μέσα τους μπορούν να τοποθετηθούν οι ηλεκτρονικές συσκευές διαχείρισης του κινητήρα και των μπαταριών, ενσωματωμένοι φορτιστές και ταχυφορτιστές, ή ακόμη και το κύκλωμα υγρόψυξης του ηλεκτροκινητήρα – εφόσον αυτός διαθέτει σύστημα ψύξης με υγρό.

bmw eboxer patent 4

Πρόκειται για μια προφανή, όσο και έξυπνη ιδέα που εκμεταλλεύεται τις δομικές αξίες του boxer στην αερόψυξη, συνδυάζοντάς τις με την οπτική οικειότητα που εμφανέστατα τιμάται και με το παραπάνω από τη γερμανική εταιρεία.

Δεν ξεχνάμε πως η έκθεση των κυλίνδρων στη ροή του αέρα έχει τέτοια αποτελεσματικότητα στην ψύξη που ακόμη και στην πιο πρόσφατη γενιά υγρόψυκτων boxer το κύκλωμα ψύξης αφορά μόνο το κεντρικό κομμάτι του κινητήρα, ενώ οι κύλινδροι παραμένουν καθαρά αερόψυκτοι, γλιτώνοντας το επιπλέον μέγεθος που αναπόφευκτα θα τους φόρτωνε η προσθήκη ενός επιπλέον υδραυλικού κυκλώματος.

Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως πρέπει απαραιτήτως να περιμένουμε άμεσα έναν ηλεκτροκίνητο boxer, καθώς τα συγκεκριμένα σχέδια πατεντών προέρχονται από το 2020 και απλώς τώρα έγιναν γνωστά.

Μοιάζει πάντως σχεδόν βέβαιο πως οι Γερμανοί θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την οπτική ταυτότητα του boxer με όποιον τρόπο είναι εφικτό για να διατηρηθεί στο μυαλό του πελάτη η παραδοσιακή εικόνα των μοτοσυκλετών BMW. Και, όπως φαίνεται, αυτή η σχεδίαση δεν είναι μόνο πρόταση του τμήματος μάρκετινγκ, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη και σε μηχανολογικό επίπεδο.

Πηγή: WIPO

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon