.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 15:40

Yamaha - Εξελίσσει το δικό της σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT;

Στον δρόμο που χάραξε η Honda με τον διπλό συμπλέκτη DCT είχε μπει στο παρελθόν και η Yamaha, σύμφωνα με πατέντες, με το σύστημα της Iwata να διαφέρει από της Honda κυρίως στην ύπαρξη ride-by-wire μανέτας συμπλέκτη!

Η Honda είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική εταιρεία μοτοσυκλέτας που διαθέτει δίκυκλα με διπλό συμπλέκτη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα τα μοντέλα της που κυκλοφορούν τόσο με DCT όσο και με manual κιβώτιο έχουν μοιρασμένες πωλήσεις.

Το Ευρωπαϊκό ντεμπούτο του DCT έγινε το 2010 με την VFR1200F, και από τότε, το DCT της Honda παραμένει μοναδικό στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Συνολικά, πάνω από 140.000 μοτοσυκλέτες με DCT έχουν πουληθεί στην Ευρώπη, και το 2019, το 45% των Africa Twins, το 52% των NC750X και το 67% των Gold Wings που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη ήταν έκδοση DCT. Παράλληλα η Big H διαθέτει δίκυκλα που κυκλοφορούν αποκλειστικά με DCT, όπως το X-Adv.

Το site gpone.com δημοσιεύει τις πατέντες της Yamaha που πηγάζουν από το μακρινό 2011, και δείχνουν την εταιρεία της Iwata να εξελίσσει ένα δικό της σύστημα DCT με κάποιες διαφορές από εκείνο της Honda, η μεγαλύτερη εκ των οποίων βρίσκεται στην ύπαρξη μανέτας ηλεκτρονικού συμπλέκτη!

Αντίθετα λοιπόν από τη Honda που έχει καταργήσει τη μανέτα του συμπλέκτη στο DCT της, κάτι που έχουμε ψέξει στο παρελθόν καθώς αφαιρεί πολύτιμο έλεγχο από τον αναβάτη, το σύστημα της Yamaha διαθέτει μανέτα συμπλέκτη δίχως όμως ντίζα, ούτε με υδραυλικό σύστημα, αλλά στα πρότυπα των "ride-by-wire" συστημάτων.

Η Iwata αποκαλεί το σύστημα της AMT, ήτοι Automated Manual Transmission. Σε αυτό, όπως και στο DCT της Honda, απουσιάζει ο λεβιές του κιβωτίου ταχυτήτων, με τις αλλαγές να γίνονται ημί-αυτόματα, με τη χρήση 2 κουμπιών στο τιμόνι, δίχως να χρειάζεται η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη.

Τα πλεονεκτήματα της ύπαρξης της μανέτας βρίσκονται στο πατινάρισμα φυσικά, όπου ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίζει μικρομετρικά τις αλλαγές ταχυτήτων, για πιο γλυκιά σύμπλεξη, καλύτερη κατεβάσματα ταχυτήτων, αλλά και για πιο απότομη σύμπλεξη, ακόμα και για σούζα.

Θα δούμε άραγε τη Yamaha να παρουσιάζει δίκυκλα παραγωγής με το δικό της σύστημα διπλού συμπλέκτη, ή θα παραμείνει το project στο στάδιο της εξέλιξης;

Η ψήφος μας πηγαίνει μάλλον στην δεύτερη επιλογή, καθώς εδώ και τόσα χρόνια κάτι θα είχαμε ακούσει ξανά για τις συγκεκριμένες πατέντες, αλλά... φευ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 15:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon