.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 11:26

Υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες – Επιστρέφουν στους δρόμους

Πριν μια δεκαετία καταργήθηκαν ως εν δυνάμει αιτίες απόσπασης της προσοχής των οδηγών. Τώρα επιστρέφουν με αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης

Στις 21 Ιουλίου 2020 συνυπογράφτηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμούς και Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 46526/2020 (βρείτε την εδώ), η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μια μέρα αργότερα, ΦΕΚ 3049/Β/22-7-2020.

Αυτή ρυθμίζει τους όρους και προϋποθέσεις για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης και πρακτικά ξανανοίγει τον δρόμο για την εγκατάσταση τέτοιων πινακίδων.

Όσον αφορά σε αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο, στους δρόμους απαγορεύεται τα προφανή, όπως να καλύπτουν τις πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, πινακίδες οδικής σήμανσης και φωτεινούς σηματοδότες.

Για ο,τιδήποτε άλλο η νέα ΚΥΑ ορίζει τις βασικές προδιαγραφές τους (σχήμα, διαστάσεις, υλικά, φωτεινότητα κ.ά.) ή παραπέμπει στα ισχύοντα παλαιότερων νόμων από το 1999 και το 2001, πάντως αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι πως επιτρέπεται εκ νέου η κάθετη παρόδια διαφήμιση που απευθύνεται στους οδηγούς και επιβαίνοντες στα διερχόμενα οχήματα.

Αυτή μάλιστα δεν περιορίζεται σε τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στο πλάι του δρόμου, αλλά και σε στάσεις λεωφορείων, περίπτερα, περιφράξεις και κτίρια.

Αναμενόμενα η απόφαση πυροδότησε αντιδράσεις, κυρίως διότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ακόμη πιο καυτά ερωτήματα τίθενται με τη συμβατότητα της νέας ΚΥΑ με παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα την απόφαση-σταθμό 909/2007 που είχε οδηγήσει στην αφαίρεση μεγάλου αριθμού διαφημιστικών πικανίδων από δρόμους όπως λ.χ. ο περιφερειακός του Καρέα στην Αθήνα που πρωταγωνιστούσε τότε στα δελτία ειδήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως αντιδράσεις καταγράφηκαν ακόμη και από τον (συμπολιτευόμενο) περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος καταγγέλλει την απουσία της Αυτοδικοίκησης από τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα έχει έκτοτε προβεί σε σειρά δημοσιεύσεων, θυμίζοντας και ξαναδημοδιεύοντας παλιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ σε επικοινωνία του με τον σύλλογο ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ενημέρωσε πως “συντόμως θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος προς τους ΟΤΑ και κάθε εμπλεκόμενο που θα αποσαφηνίζει περαιτέρω κάθε ζήτημα ενώ παράλληλα θα τίθενται χρονικές προθεσμίες στους έχοντες τη υποχρέωση για να προχωρήσουν στην αφαίρεση των κάθετων πινακίδων”.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon