.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 11:13

Honda - Πατέντες για νέο ημί-αυτόματο κιβώτιο

Στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν πατέντες της Honda, που αφορούν σε ένα νέο σύστημα αυτόματου, ή για να είμαστε πιο ακριβείς ημί-αυτόματου κιβωτίου, διαφορετικού τόσο από εκείνου των scooter (CVT), όσο και από το “χαϊδεμένο παιδί” της εταιρείας, το γνωστό DCT.

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980, η Honda είχε παρουσιάσει ένα σύστημα αυτόματου κιβωτίου αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με το όνομα Hondamatic. Όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούσαν το σύστημα, ο αναβάτης δεν είχε συμπλέκτη στο χέρι, ανεβάζοντας ταχύτητες με το λεβιέ στο πόδι, λειτουργία παρόμοια με αυτή των κλασικών παπιών.

Στη συνέχεια το Hondamatic εγκαταλείφθηκε, και προσφάτως η Honda παρουσίασε το σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT που καταργεί τόσο τη μανέτα όσο και το λεβιέ στο πόδι, για χάρη είτε μιας εντελώς αυτόματης μετάδοσης, είτε για την επιλογή ανεβάσματος και κατεβάσματος σχέσης μέσω 2 κουμπιών στο αριστερό γκριπ.

Τώρα, νέες πατέντες δείχνουν την ιαπωνική εταιρεία να δουλεύει πάνω σε ένα τρίτο, νέο σύστημα, παρόμοιο με το Hondamatic, όπου ο αναβάτης θα επιλέγει ταχύτητες με το πόδι, και ένας “έξυπνος” ηλεκτρονικός συμπλέκτης, που θα δουλεύει ως quickshifter, θα κόβει το ρεύμα πάνω στην αλλαγή.

Οι πατέντες δείχνουν το σύστημα πάνω σε μια μοτοσυκλέτα με κλασικό 6τάχυτο κιβώτιο, αντίθετα με το Hondamatic που είχε μόλις 2 σχέσεις.

Το νέο σύστημα της Honda θα μπορούσε να αποφύγει το κακό παρελθόν του Hondamatic (χαμηλή απόδοση, βαρετές μοτοσυκλέτες), αλλά και την πολυπλοκότητα του DCT, προσφέροντας επιπλέον χαμηλότερο κόστος κατασκευής.

Όπως φαίνεται, η Honda δεν θα σταματήσει τον “πόλεμο” εναντίον του παραδοσιακού συστήματος μετάδοσης, μέχρι να τον κερδίσει, με το ένα ή με το άλλο εναλλακτικό σύστημα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon