.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 11:03

Στο Ιράν οι γυναίκες μπορούν να καβαλήσουν μοτοσυκλέτα μόνο στην πίστα

Μια πρόσφατη δικαστική απόφαση ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι Ιρανές δεν επιτρέπεται από τον νόμο να οδηγήσουν ποδήλατο ή μοτοσυκλέτα σε δημόσιους δρόμους. Αυτό είναι ένα σημείο αιχμής που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στη χώρα, καθώς δεν είναι σαφές αν ο νόμος για τα διπλώματα πραγματικά απαγορεύει στις γυναίκες να βγάλουν άδεια οδήγησης δικύκλων.

Στην πράξη όλα άλλαξαν τον περασμένο Μάιο, όταν μια δικαστική απόφαση δικαίωσε μια γυναίκα που της είχαν αρνηθεί το δικαίωμα να βγάλει άδεια οδήγησης μοτοσυκλέτας. Με το δεδικασμένο αυτό όλες οι γυναίκες πλέον θα μπορούν κανονικά να βγάλουν δίπλωμα στο Ιράν, αλλά το αν θα μπορούν να οδηγήσουν στον δρόμο είναι ένα άλλο θέμα – ήδη η Τροχαία της χώρας δήλωσε επ’ αυτού πως πρόκειται για μια “απόφαση που αφορά ένα μεμονωμένο άτομο και δεν επεκτείνεται στο ευρύ κοινό”.

Στην πράξη υπάρχει πληθώρα αναφορών από γυναίκες που δηλώνουν ότι συχνά ντύνονται με ανδρικά ρούχα και οδηγούν στον δρόμο νύχτα τις μοτοσυκλέτες τους τρέμοντας μην συλληφθούν. Αν πιαστούν, αντιμετωπίζουν ποινές που ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα και φτάνουν ως φυλάκιση.

Η πιο δυνατή φωνή υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας να κυκλοφορεί ελεύθερα με μοτοσυκλέτα στο Ιράν είναι αυτή της Benhaz Shafiei, μιας από τις ελάχιστες επαγγελματικά αγωνιζόμενες γυναίκες από τη Μέση Ανατολή, η οποία τακτικά προκαλεί την τύχη της καθώς διαθέτει ήδη διεθνές δίπλωμα οδήγησης που έχει βγάλει στις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι προστριβές της με τον νόμο είναι συχνές, καθώς η αστυνομία του Ιράν δεν δέχεται μια γυναίκα να οδηγεί απροκάλυπτα στον δρόμο – δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Απέναντι στο διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας από τις γυναίκες μοτοσυκλετίστριες του Ιράν, η κυβέρνηση επέτρεψε το 2017 να οδηγούν στην πίστα, μέχρι και να τρέξουν ένα αποκλειστικά γυναικείο πρωτάθλημα.

Όπερ και εγένετο, καθώς η πίστα Azadi στην Τεχεράνη έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο του γυναικείου μοτοσυκλετισμού της χώρας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο του Αγγλικού BBC ένα αφιέρωμα στις Ιρανές που επισκέπτονται την πίστα για να απολαύσουν τις μοτοσυκλέτες τους, ελπίζοντας σύντομα να μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες στη χώρα.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon