.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 12:17

KTM 1290 Super Enduro R: Πύραυλος χώματος-χώματος με 164 άλογα

Η custom δημιουργία ενός αγωνιζόμενου εντουρά μας θυμίζει το Super Enduro που κάποτε έφτιαχνε η ΚΤΜ μετά από θεραπεία με ταυρίνες, πρωτεΐνες και καραβιές στεροδειδών.

Το σωτήριον έτος 2006 η ΚΤΜ παρουσίαζε στον κόσμο το 950 Super Enduro R, μια μοτοσυκλέτα που απλά έπαιρνε τη βασική λογική του 950 Adventure και την προσάρμοζε σε ένα καθαρά χωμάτινης λογικής πακέτο.

Τότε μιλούσαμε για το εντούρο των 98 ίππων, το θηρίο και δεν ξέρω τι άλλο, οπότε φανταστείτε τι έχει να ειπωθεί για το σημερινό δημιούργημα του κυρίου Jiří Heiník.

KTM 1290 SuperEnduro R 15

Ο Τσέχος βετεράνος αναβάτης εντούρο ήθελε απλά να χρησιμοποιήσει τον κινητήρα που θαυμάζει, δηλαδή τον δικύλινδρο LC8 της ΚΤΜ, σε μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα για εκτός δρόμου χρήση, διακρίνοντας δύο στοιχεία που ο ίδιος βρίσκει γοητευτικότατα, αλλά και απολύτως συμβατά: τη στενή σιλουέτα του μονοκύλινδρου 450 με τον - επίσης στενό - κινητήρα του 1290 Super Duke R με όλη τη ροπάκλα του.

Κοινώς, ο κύριος Heiník ήθελε ένα θηρίο που θα έκανε το αυθεντικό Super Enduro της ΚΤΜ να μοιάζει με υπερφιλόδοξο παπάκι. Και μάλλον το κατάφερε.

KTM 1290 SuperEnduro R 19

Δεν είναι η πρώτη φορά που τραβά τη δημοσιότητα με τα κατορθώματά του. Το 2012 έτρεξε ο ίδιος στο Pikes Peak με ένα βαρέως τροποποιημένο 990 Supermoto R. Αυτή τη φορά ωστόσο δε βολεύτηκε απλά με ένα καλοκουρδισμένο μοντέλο παραγωγής, αλλά έχτισε τον δικό του πύραυλο χώματος-χώματος.

Για να το καταφέρει απευθύνθηκε στους ειδικούς, δηλαδή στον μεγαλύτερο ντίλερ ΚΤΜ της Τσεχίας, Race Tool KTM, και τον custom κατασκευαστή Jan Žuži της JZ Handmade. Μαζί έπιασαν δουλειά, ξεκινώντας από τη βάση που ήταν ένα 1290 Super Duke R του 2015.

Στη μοτοσυκλέτα αλλάχτηκαν οι αναρτήσεις με αυτές ενός 1290 Adventure και οι ζάντες με ένα ακριβό ζευγάρι tubeless και ακτινωτές Kineo. Τα υπόλοιπα είναι τα μάλλον αναμενόμενα, ήτοι ψηλά φτερά και μασκάκι από τα αντίστοιχα εντούρο μοντέλα της ΚΤΜ.

Jiri Heinik Taddy B
O Jiří Heiník με τον αναβάτη της ΚΤΜ, Taddy Blazusiak, στο Erzbergrodeo

Προσαρμοσμένο στη νέα του λογική, το μοναδικό αυτό 1290 Super Enduro R δυναμομετρήθηκε στους 164 hp και 13.5 kg.m στον τροχό!

Προς τιμήν του, ο κύριος Heiník έφτιαξε το θηρίο του όχι για να εντυπωσιάσει ή απλά για να το βλέπει, μα για το τρέξει στο Erzbergrodeo και συγκεκριμένα στον περίφημο Πρόλογο. Αφού λάδωσε το εντεράκι του με την ψυχή του, τώρα έχει βάλει πωλητήριο στη μοτοσυκλέτα.

Αν ενδιαφέρεστε, επικοινωνείτε απευθείας με τον ίδιο μέσω email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), καθώς η τιμή πώλησής του δεν έχει ανακοινωθεί.

KTM 1290 SuperEnduro R 03

Διαβάστε αναλυτικά στo BikeBound την ιστορία της μοτοσυκλέτας από τον ίδιο τον δημιουργό της

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 12:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon