.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 19:16

Υβριδική Ducati Panigale 300 hp

Η Γαλλική εταιρεία Efesto παρουσίασε ένα κιτ ηλεκτροκινητήρα που προστίθεται σε μοτοσυκλέτες είτε ως επέκταση της αυτονομίας τους, ή ως τονωτικό στις επιδόσεις τους.

Δώσε στον τυπικό βενζινοπότη μοτοσυκλεστιστή ένα ηλεκτρικό μοτέρ και η πρώτη χρησιμότητα που θα σκεφτεί είναι να ενισχύσει τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας του. Ο ηλεκτροκινητήρας που θα μπορέσει να αντικαταστήσει επαρκώς έναν κινητήρα superbike μάλλον δεν έχει φτιαχτεί ακόμη - και ό,τι πλησιάζει κοντά έχει αυτονομία, βάρος και πρακτικότητα που το κάνει λιγότερο ελκυστικό κι από καπελάκι Max Biaggi στον Valentino Rossi.

Μέχρι που μια εταιρεία με έδρα στο Παρίσι σκέφτηκε "αυτοκινητάδικα". Τι κάνουν οι κατασκευαστές των τετράτροχων; Παίρνουν μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα, τους κοτσάρουν ένα έξτρα σύστημα ηλεκτροκίνησης ως και καλά εχέγγυο του πράσινου προφίλ τους, μα στην ουσία περισσότερο προσφέρουν μια ένεση ισχύος, παρά μια οικολογική εναλλακτική στους μεγάλους και ισχυρούς βενζινοκινητήρες τους.

hybrid panigale 1

Κάτι ανάλογο βλέπουμε και εδώ. Το κιτ της Efesto, όπως παρουσιάστηκε στην πρόσφατη EICMA, προσθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα σε μια δικύλινδρη Panigale και το αποτέλεσμα που όλοι αναγνωρίζουν είναι μια Panigale 300 ίππων. Είναι συμβατό με τους V2 κινητήρες 959, 1199 και 1299, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά να επικεντρώνουν στον μεγαλύτερο εξ αυτών - για προφανείς λόγους.

Δείτε εδώ τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του κιτ της Efesto για Ducati Panigale.

Οι διαφημίσεις πίσω από τη μοτοσυκλέτα μιλούν για ένα range extender, δηλαδή προκρίνουν πρωτίστως τη χρήση του ως υποκατάστατο του V2, τουλάχιστον στις μικρές ταχύτητες. Ας δούμε τι κάνει στην πράξη.

Το έξτρα μοτέρ που φορέθηκε στην εκθεσιακή Panigale δεν είναι ακριβώς βοηθητικό, καθώς προσθέτει 95 hp (με κορύφωση στους 108 hp στιγμιαία) στους 205 που βγάζει ο V2, ενισχύει δε τη ροπή με κάτι παραπάνω από 15 kg.m! Το αποτέλεσμα, όπως φαντάζεστε, ακούγεται ήδη τρομακτικό.

hybrid panigale 2

Οι Γάλλοι συνοδεύουν το κιτ τους με μια έξυπνη σουίτα ηλεκτρονικής διαχείρισης που σου επιτρέπει να το χρησιμοποιήσεις με τέσσερεις διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτα ως αμιγώς ηλεκτρικό, χωρίς να καις καθόλου βενζίνη. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια η αυτονομία περιορίζεται σε περίπου 40 λεπτά σε ταχύτητες πόλης και με εν πολλοίς διψήφια ιπποδύναμη.

Εναλλακτικά, μπορείς απλά να το σβήσεις και να κινηθείς με τον βενζινοκινητήρα μόνο.

Έπειτα μπορείς να ρυθμίσεις σε μια custom mode όπου επιλέγεις πόση δύναμη και ροπή θες να βγάλει υποστηρίζοντας τον V2.

Τέλος - και εδώ είναι το ζουμί μας - υπάρχει και η boost mode, όπου έχεις τις μέγιστες τιμές απόδοσης στο χέρι και ο Θεός μαζί σου.

hybrid panigale 4

Αυτό το λέμε, όχι μόνο επειδή τα 300+ άλογα είναι αυτά που είναι, αλλά και γιατί η μοτοσυκλέτα έχει αποκτήσει μια 30αριά επιπλέον κιλά, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται πίσω και ψηλά, μέσα στον ουρά όπου ένα ειδικά κατασκευασμένο κουτί φιλοξενεί τη μπαταρία του ηλεκτρικού μοτέρ. Μιλάμε για το εντελώς αντίθετο της συγκέντρωσης μαζών, κάτι που μας ψήνει πως θα είναι σαν απόπειρα για σπορ οδήγηση με συνεπιβάτη.

Μάλλον σε αυτήν την περίπτωση ο εντυπωσιασμός της υβριδικής Panigale θα έχει άφθονη εφαρμογή στις ευθείες, αλλά δεν ακούγεται και τόσο γοητευτική για στροφές.

Αφήνουμε για το τέλος το εμφανισιακό κομμάτι, μιας και εμφανώς το κιτ αφήνει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του. Καθώς κάποια ηλεκτρονικά εξαρτήματα βρίσκονται τοποθετημένα χαμηλά κάτω από τον κινητήρα, αυτό γέννησε την αναγκαιότητα να αλλάξει η εξάτμιση και η επιλογή των Γάλλων είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

hybrid panigale 3

Επέλεξαν ένα νέο σετ λαιμών με λεπτούς σωλήνες τετραγωνικής διατομής, το οποίο σαφώς και μοιάζει παράταιρο στην προσεγμένη σιλουέτα της Ducati. Προσθέστε και τον χονδρό ποπό και έχετε την πλήρη εικόνα - ούτως ή άλλως, το Παρίσι δεν είναι γνωστό για την Αφροδίτη, μα για τον Κουασιμόνδο.

Ωστόσο κάτι μας λέει πως ένα άνοιγμα του γκαζιού στο φανάρι θα σε κάνει να ξεχάσεις σε κλάσμα δευτερολέπτου όλες αυτές τις σχεδιαστικές αστοχίες. Ίσως μαζί να ξεχάσεις και τ' όνομά σου. Πιθανότατα και τον Κ.Ο.Κ....

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν και πότε η Efesto σκοπεύει να το φέρει στην παραγωγή. Στην ιστοσελίδα της βλέπουμε πως οι ανάλογες εφαρμογές της επεκτείνονται σε θαλάσσια σκάφη και αεροπλάνα και μάλλον εκεί είναι το βασικό τους ενδιαφέρον. Ίσως λοιπόν η εν λόγω υβριδική Panigale να παίζει τον ρόλο διαφήμισης της εταιρείας και της τεχνολογίας της.

Παραμένει ωστόσο μια πολύ ιντριγκαδόρικη ιδέα και θα είχε ενδιαφέρον αν θα μπορούσε να βρει μια πιο σωστή, εργοστασιακή εφαρμογή. Ίσως όταν οι μπαταρίες (επιτέλους) θα μικρύνουν σε μέγεθος;

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 21:27

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon