.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 12:18

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα - Ανησυχητικά νούμερα για οδήγηση και αλκοόλ από το Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς

Πολλοί δεσμεύτηκαν να μην πιουν για να οδηγήσουν την παρέα τους με ασφάλεια στην επιστροφή από την Σαββατιάτικη έξοδο, μα αρκετοί εξ αυτών δεν τήρησαν τα υποσχεθέντα.

Το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 2019 ήταν η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (ΕΝΧΑ), μια συμβολική μέρα όπου προωθείται το μήνυμα της ασφαλούς οδήγησης στοχοποιώντας την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.

Με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και τους εκατοντάδες εθελοντές του να αναλαμβάνουν την προώθηση της πανευρωπαϊκής αυτής εκδήλωσης που γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 13 χρόνια, οι δράσεις συμπεριέλαβαν 40 χώρους νυχτερινής διασκέδασης σε 34 πόλεις της Ελλάδας με κεντρικό μήνυμα: "Όλοι διασκεδάζουν, ένας δεν πίνει ... οι οδηγός της παρέας".

Τώρα το Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς" έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που προέκυψαν από τους φιλικούς ελέγχους αλκοτέστ που διενεργήθηκαν εκείνο το βράδυ από τους εθελοντές του Ινστιτούτου με την αρωγή της Αστυνομίας - οι έλεγχοι αυτοί δεν οδηγούσαν απαραιτήτως σε πρόστιμα, μα σε φιλικές παροτρύνσεις να μην οδηγήσουν όσοι μετρήθηκαν πάνω από το όριο.

Στις δράσεις της βραδιάς συμμετείχαν περίπου 2,500 οδηγοί που φόρεσαν ένα ειδικό βραχιολάκι δηλώνοντας πως δε θα πιουν για να είναι οι οδηγοί της παρέας, ωστόσο οι έλεγχοι κατέδειξαν πως ένας στους έξι οδηγούς δεν τήρησε τις υποσχέσεις του.

Συγκεκριμένα, μετά από 1,776 ελέγχους αλκοτέστ, περίπου το 17% είναι πιει αν και είχε δηλώσει πως θα μείνει καθαρός από αλκοόλ, με αναλογία 75% άντρες και 25% γυναίκες, στην πλειοψηφία μεταξύ 20 και 45 ετών. Το υπόλοιπο 83% μετρήθηκε κάτω των νομίμων ορίων και εντός υποσχέσεων.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αφορά την αντίστοιχη περσινή μέτρηση, όπου οι οδηγοί που δεν είχαν τηρήσει τη δέσμευσή τους ήταν σαφώς λιγότεροι, 1 στους 8 ή 12.5%.

Τα θετικότερα αποτελέσματα της φετινής ημέρας προήλθαν από τις πόλεις Αμύνταιο, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λαμία και Τρίπολη, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αφερεγγυότητας εντοπίστηκαν σε Αμαλιάδα, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο και Φλώρινα.

Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός να αντιμετωπίστηκε φιλικά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής καμπάνιας, αλλά μας προσφέρει και μια δικαιολογημένη εικόνα του γιατί 1 στα 3 ατυχήματα στην Ε.Ε. οφείλεται κατά κάποιον τρόπο στο αλκοόλ και γιατί 1 στους 4 θανάτους στην Ε.Ε. προκαλείται από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για την ΕΝΧΑ 2019 στην ιστοσελίδα του Ι.Ο.ΑΣ. "Πάνος Μυλωνάς"

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon