.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 12:55

E.E.: Διαρκής εκπαίδευση για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών

Η μάθηση δε σταματά στο δίπλωμα οδήγησης

Η αρχή έγινε από μια δυσάρεστη παρατήρηση. Τα νούμερα για τα τροχαία ατυχήματα δείχνουν πως οι ποθούμενες μειώσεις σε τραυματισμούς και νεκρούς από ατυχήματα με αυτοκίνητα μειώνονται με μικρό ρυθμό, ωστόσο οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους μοτοσυκλετιστές δείχνουν λιγότερο αισιόδοξα.

Έχοντας κάνει την παρατήρηση, ο καθένας προσπαθεί μετά να αντιμετωπίσει το θέμα από το δικό του μετερίζι. Άλλος σφυρίζει αδιάφορα, η Ε.Ε. λοξοκοιτάζει προς ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενων οχημάτων που ποτέ δε θα κάνουν παράβαση ή λάθος, ενώ η ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοσυκλετών) προτείνει την παιδεία του μοτοσυκλετιστή ως απάντηση.

PHOTO 6

Ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πιστοποίησης σχολών προηγμένης οδήγησης, δηλαδή σχολών που αναλαμβάνουν να προσφέρουν στον μοτοσυκλετιστή τη γνώση εκείνη που αποκτά κανείς με την εμπειρία και δεν βρίσκεται στο παραδοσιακό σύστημα απόκτησης διπλώματος οδήγησης.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για τα τροχαία ατυχήματα, η Επίτροπος Μεταφορών της Ε.Ε., Violeta Bulc από τη Σλοβενία, απευθύνει έκκληση στους απανταχού αναβάτες δικύκλων να φροντίσουν οι ίδιοι την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, παρακολουθώντας μαθήματα προηγμένης οδήγησης από εγκεκριμένες σχολές. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ACEM που εύλογα υιοθετείται από τις Βρυξέλλες και το γεγονός χαιρετίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης και διευθύνων σύμβουλος της KTM, Stefan Pierer:

"Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η European Motorcycle Training Quality Label (διαδικασία έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μοτοσυκλετιστές) έχει τη στήριξη της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Μετακίνηση. Η ποιοτική εκπαίδευση μετά το δίπλωμα βοηθά τους μοτοσυκλετιστές να βελτιώσουν τις οδηγικές τους ικανότητες. Μπορεί επίσης να κάνει την εμπειρία τους και πιο απολαυστική, εκτός από ασφαλέστερη. Η διαδικασία έγκρισης αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του τομέα μας και θα έχει πολύ θετική επίδραση στην ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών σε όλη την Ευρώπη."

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μια έκκληση στους ίδιους τους μοτοσυκλετιστές να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και όχι μια δέσμευση (ή απειλή, όπως το πάρει κανείς) για επιβολή υποχρεωτιής επιπλέον εκπαίδευσης. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Ως τώρα στην Ευρώπη πιστοποιημένα προγράμματα εκπαίδευσης διαθέτουν μόνο οι Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία. Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μερικές αξιόλογες και αποδοτικές σχολές προηγμένης οδήγησης, αν και προς το παρόν καμιά εξ αυτών δεν έχει πάρει την επίσημη έγκριση (quality label) της ACEM. Παρόλα αυτά, η εκπαίδευση σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εγκεκριμένο ή μη, έχει αναμφίβολα θετικότατη επίδραση στην οδηγική μας ικανότητα, άρα κατ' επέκταση και στην ενεργητική μας ασφάλεια ως μοτοσυκλετιστές.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 13:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon