.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 16:19

Παράταση στην εφαρμογή των νέων προδιαγραφών FIM στα κράνη

Δεν προλαβαίνουν τις πιστοποιήσεις πριν αρχίσουν τα παγκόσμια πρωταθλήματα

Είναι ένα από τα θέματα της επικαιρότητας του τελευταίου μήνα, οι νέες προδιαγραφές που θέσπισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FIM) για τα κράνη που χρησιμοποιούν οι αγωνιζόμενοι στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της. Η εφαρμογή του κανονισμού αυτού προγραμματίστηκε να ξεκινήσει από τα φετινά πρωταθλήματα ταχύτητας, MotoGP και WorldSBK.

Η νέα πιστοποίηση ονομάζεται FRHPhe-01 (εκ του FIM Racing Homologation Programme for helmets και 01 γιατί αυτό είναι το πρώτο στάδιο) και έχει ήδη αποδοθεί σε δύο κράνη, τα Shark Race R Pro GP και Bell Pro Star.

Τώρα άλλα δύο κράνη μπήκαν στη λίστα των εγκεκριμένων για αγώνες παγκοσμίου, τα AGV Pista GP R και Kabuto RT-33, αλλά στο μεταξύ έχει προκύψει ένα καυτό ερώτημα.

Με τα WorldSBK και MotoGP να αρχίζουν σε λιγότερο από έναν μήνα, πότε θα προλάβουν να πάρουν έγκριση όλοι οι εμπλεκόμενοι κατασκευαστές; Αν ως τώρα έχουμε μόλις 4 κράνη στη λίστα, είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα.

Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο δείχνει: δεν είναι δυνατόν να προλάβουν. Και επειδή αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους, η Επιτροπή των GP συνεδρίασε για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή να πρέπει να πει σε αναβάτες παγκοσμίου επιπέδου πως δε μπορούν να φορέσουν το κράνος της εταιρείας με την οποία έχουν υπογράψει συμβόλαιο γιατί δεν πρόλαβαν να το ομολογκάρουν.

Η απόφαση της Επιτροπής ήταν αναμενόμενα απλή: παράταση εφαρμογής του μέτρου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2019. Ως τότε, οι αναβάτες μπορούν να φορούν κανονικά το κράνος τους με τις συνήθεις προδιαγραφές (ECE, DOT, Snell, JIS) και από τις 3 Ιουνίου θα πρέπει να έχει πάρει και το σηματάκι FRHPhe-01 για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Η FIM έδωσε στη δημοσιότητα και τη νέα ιστοσελίδα, www.frhp.org, που είναι αφιερωμένη ειδικά στις νέες προδιαγραφές, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναλυτική λίστα των κρανών που έχουν εγκριθεί, όπως και αυτών που περιμένουν στην ουρά.

Στο μεταξύ, το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει και δεύτερη δέσμη προδιαγραφών, FRHPhe-02, η οποία βέβαια μπαίνει προσωρινά στον πάγο και θα συζητηθεί στα μέσα του 2019, όταν θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή των GP.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019 16:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon