.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 12:56

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – Ετήσια έκθεση Οδικής Ασφάλειας

Ένας νεκρός μοτοσικλετιστής στον κόσμο, κάθε 83 δευτερόλεπτα

Πριν ολοκληρώσετε την ανάγνωση αυτού του θέματος, 5-6 μοτοσυκλετιστές θα έχουν χάσει την ζωή τους σε κάποιο μέρος του πλανήτη, από τροχαίο ατύχημα. 

time
Με κλικ στην φωτογραφία, θα δείτε ότι κάθε 83 δευτερόλεπτα, ένας μοτοσυκλετιστής χάνει την ζωή του σε τροχαίο, σε κάποια γωνιά του πλανήτη 

Την ετήσια έκθεση για την Οδική Ασφάλεια εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συγκεντρώνοντας, καταγράφοντας , προσμετρώντας και υπολογίζοντας, στοιχεία που άπτονται των ατυχημάτων και της κατάστασης των δρόμων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας.  

Η έκθεση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, με τα συμπεράσματα και τα στατιστικά στοιχεία  που περιέχονται σε αυτή να προσφέρονται για εμβριθή ανάλυση. Το σημερινό θέμα, είναι το πρώτο λοιπόν και μέσα σις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλα.

Ξεκινώντας, ο αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα, έφτασε τα 1,35 εκατομμύρια για το 2018, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας αύξηση αριθμητικά, ωστόσο όπως διευκρινίζεται, η ποσόστωση του αριθμού αυτού βάση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος επίσης αυξήθηκε, παραμένει σταθερή.

Τα τροχαία ατυχήματα, αποτελούν την Νο1 αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών, με τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές στις αναπτυσσόμενες χώρες, να αποδεικνύονται οι πλέον ευπαθείς ομάδες.

oxhmata atyxhmata
Με πορτοκαλί χρώμα, η ποσόστωση των θανατηφόρων τροχαίων με δίτροχα, επί του συνολικού αριθμού τροχαίων, για κάθε ηπειρωτική περιοχή του κόσμου 

Τα δίτροχα, παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ποσόστωση στον συνολικό αριθμό των τροχαίων, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, με 43%, ενώ στην Ευρώπη, εμπλέκονται στο 11% των συνολικών τροχαίων, με τα τετράτροχα να έχουν την πρώτη θέση, με 48%.

perioxes atyxhmata
Ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων ανά 100.000 πληθυσμού 

Φυσικά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογία δίτροχων – τετράτροχων που κυκλοφορούν στον δρόμο. Στη νοτιοανατολική Ασία, τα δίτροχα υπερτερούν κατά κράτος των αυτοκινήτων, στην Ευρώπη συμβαίνει το αντίθετο.

Οι κρανιογκεφαλικές κακώσεις είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στους μοτοσυκλετιστές που εμπλέκονται σε ατύχημα, με τον Π.Ο.Υ. να αναφέρει ότι αν γινόταν χρήση κράνους, οι θάνατοι θα είχαν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-42%), ενώ κατά 69% θα μειωνόντουσαν οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι. 


kranh ypoxrevsh
Με πράσινο, οι χώρες που έχουν θεσπίσει νόμους για υποχρεωτική και ορθή χρήση κράνους, με πορτοκαλί οι χώρες όπου οι νόμοι αυτοί παρουσιάζουν κενά και εξαιρέσεις και με κόκκινο, οι χώρες όπου η χρήση κράνους μπορεί να θεωρείται προαιρετική 

Ως εκ τούτου, ο Π.Ο.Υ. ανάγει την ορθή χρήση κράνους ως μια εκ των σημαντικότερων παραμέτρων πρόληψης και για την μείωση των θανάτων στους δικυκλιστές και συνιστά, σε όσες χώρες δεν έχουν θεσπίσει νομικό πλαίσιο για την υποχρεωτική χρήση κράνους, να το πράξουν άμεσα.

 Μια άλλη πρόταση  του Π.Ο.Υ.,  είναι οι έλεγχοι για χρήση κράνους να περιλαμβάνουν και την  σωστή πρόσδεση αυτού, ενώ συστήνει στις αρχές, να είναι πιο ξεκάθαρες και ακριβείς, σε ότι αφορά στον προσδιορισμό των εγκεκριμένων και απαιτούμενων προδιαγραφών για τα κράνη.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 18:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon