.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 12:19

Τέλος εποχής για το Suzuki Hayabusa

Εκτός προδιαγραφών, εκτός παραγωγής

Το όνομά του και μόνο είναι συνώνυμο με τη μοτοσυκλετιστική ελίτ των 300 km/h, όντας μια από τις ελάχιστες μοτοσυκλέτες που μπορούσαν να δουν τέτοια νούμερα είκοσι χρόνια πριν.

Μιλάμε για το Hayabusa, κατά κόσμο Suzuki GSX1300R, μοτοσυκλέτα που εμφανίστηκε το 1999 στις ζωές μας με εξωφρενική ιπποδύναμη και μέλος μιας ιερής τριάδας της εποχής μαζί με τα Honda CBR1100 Blackbird και Kawasaki ZX-12R που μάχονταν για τον τίτλο της ταχύτερης μοτοσυκλέτας παραγωγής.

Ο επαπειλούμενος πόλεμος της τελική ταχύτητας προκάλεσε απειλές από τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης (με προειδοποιήσεις και προσπάθειες για επιβολή ορίων ιπποδύναμης και τελικής), με αποτέλεσμα να προκύψει η περίφημη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των εργοστασίων στις αρχές της περασμένης δεκαετίας να μην κυνηγήσουν την απόλυτη τελική πάνω από τα 300 km/h – και η οποία διατηρείται σε ισχύ εξίσου άτυπα και θεωρείται ο βασικός λόγος που τα περισσότερα κοντέρ σταματούν στα 299 ή 300 ενώ οι μοτοσυκλέτες μπορεί ακόμη να επιταχύνουν.

Η Suzuki διατήρησε το Hayabusa σχεδόν αναλλοίωτο στην αγορά για πολλά χρόνια και στην καριέρα του μετρά μόνο μια μεγάλη ανανέωση, το 2008. Παρόλα αυτά, χάρη στην ασυνήθιστη εμφάνισή του και φυσικά τις πανίσχυρες χάρες του, το μοντέλο έχει χτίσει τον δικό του θρύλο και διατηρεί το πιστό του κοινό.

Ο λόγος που η Suzuki ανακοίνωσε το τέλος της παραγωγής του είναι ο προφανής: Euro 4. Μπήκαν σε εφαρμογή του 2016 και με το κλείσιμο του 2018 ολοκληρώνεται και η διετής προθεσμία που κάλυπτε το προϋπάρχον στοκ των εταιρειών. Πλέον από 1/1/2019 το Hayabusa δε θα μπορεί να πωλείται στις αγορές που υπάγονται σε προδιαγραφές παρόμοιες με τις Euro 4, οπότε μοιραία φτάνουμε στο τέλος της ζωής του.

Θα παραμείνει στην αγορά όσο υπάρχει στοκ διαθέσιμο και αγορές που μπορούν να το δεχτούν – όπως οι περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ – αλλά είναι σαφές πως πρέπει να περιμένουμε το διάδοχο μοντέλο από τη Suzuki.

Το οποίο προς το παρόν δε γνωρίζουμε αν θα υπάρξει και σε ποια μορφή, παρότι οι σχετικές φημολογίες έχουν οργιάσει κατά καιρούς, εμπλέκοντας ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί: τούρμπο, υπερσυμπιεστές, μόνο ρουκέτες δεν έχουν φωτοσοπαριστεί στο ταλαίπωρο κορμί του οσονούπω εκλιπόντος Suzuki.

Ελπίζουμε πάντως πως η Suzuki κάτι θα έχει στο μυαλό της για να μη χαθεί και η κεκτημένη ταχύτητα του ονόματος που είναι ακόμη ζεστό στις καρδιές του κόσμου. Εδώ επανέφεραν το Katana μετά από τόσα χρόνια απουσίας, κρίμα δεν είναι να αφήσουν το Hayabusa να κρυώσει. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 12:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon