.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 14:43

Η Audi αγόρασε την Ducati!

 

 

Αντί ενός δις και 40 εκατομμυρίων euro!

 




Όπως το περιμέναμε, οι φήμες για την εξαγορά της Ducati από την γερμανική Volkswagen, τελικά καρποφόρησαν. Η τιμή της Ducati ξεπέρασε κατά 40 εκατομμύρια euro, το ένα δισεκατομύριο (860 εκατομμύρια για την εταιρία, και 180 εκατομμύρια για έξτρα υπευθυνότητες της Ducati), τιμή που αν κρίνουμε για την ιστορία της, δεν είναι και πολύ μεγάλη. Να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν, το Instagram, μία εφαρμογή για προβολή φωτογραφιών με μικρή ιστορία, κατασκευασμένη από φοιτητές, πουλήθηκε στο Facebook αντί του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, παραπλήσια δηλαδή.

"Δεν είναι λογική κίνηση"

Ο David Arnold, ένας σπεσιαλίστας των πωλήσεων, από την Credit Suisse, δεν βλέπει καμία λογική πίσω από αυτή τη συμφωνία.
“Η VW”, λέει ο Arnold, “πιστεύει ότι η σχεδίαση της κεφαλής του κινητήρα της Ducati είναι πολύ πιο χρήσιμη σε ένα επιβατηγό αυτοκίνητο, αλλά αυτό ακούγεται πολύ  τραβηγμένο για μένα, για να δικαιολογεί την αγορά”.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η VW επεδίωξε να αγοράσει την Ducati. Πρώτη φορά ήταν ο 1984, όταν η Ιταλική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να πουλήσει την Ducati η οποία τελικά σώθηκε από τους αδελφούς Castiglioni, που τότε είχαν στην ιδιοκτησία τους την Cagiva.
Η Ducati είναι μία εταιρία που παράγει πολύ καλές μοτοσυκλέτες, αλλά λίγες μονάδες, κοντά στις 40.000 ετησίως, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη εταιρία, για κάποιον που κοιτάει μόνο τα νούμερα. Αυτό σημαίνει πως η αγορά της δεν είναι και η καλύτερη για εμπορικούς σκοπούς, μιας και δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα τα λεφτά της επένδυσης πίσω.
Η VW στο παρελθόν όμως έχει αγοράσει και προσθέσει στο Group της ονόματα όπως της Bentley και Lamborghini αλλά και την Bugatti, ενώ μην ξεχνάμε ότι ο γερμανικός κολοσσός περιλαμβάνει ήδη στις τάξεις του την Audi αλλά και την Seat και την Skoda.
Την περσινή χρονιά, οι εταιρίες του ομίλου πούλησαν συνολικά 8,4 εκατομμύρια οχήματα, και απέφεραν καθαρά κέρδη οκτώ δισεκατομμυρίων euro, άρα οι 40.000 μοτοσυκλέτες που πουλάει η Ducati, ειδικά σε σύγκριση με τους τριάντα πέντε εκατομμύρια χρήστες του Instagram και τις αναλογίες στις τιμές της κάθε μίας, δείχνουν μία όχι και τόσο σοφή κίνηση.

Γιατί όμως η VW αγόρασε την Ducati;

Ο λόγος λέγεται BMW. Η αντίπαλη γερμανική εταιρία που έχει συγκεντρώσει επίσης αντίστοιχες εταιρίες αυτοκινήτων (Rolls Royce, Mini), έχει επίσης στα σκέλη της την BMW Motorrad, τις μοτοσυκλέτες της δηλαδή. Το 2011, η BMW είχε τζίρο στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 1,8 ήρθαν από τη μοτοσυκλέτα.
Έτσι θα μπορούσε να αυξήσει τον τζίρο της η VW και να σταθεί κόντρα στην BMW, με αντίπαλο και στους δύο τροχούς.
Υπάρχει και άλλος λόγος όμως. Η Ducati κατασκευάζει κινητήρες χωρητικότητα 1199 κυβικών με απόδοση 196 ίππους, ενώ η VW, 1600cc με απόδοση 100 ίππων. Φανταστείτε λοιπόν την τεχνολογία της Ducati σε ένα Polo!
Βέβαια, αν ένα Polo κοστίζει 75.000euro, έχει διαστήματα service κάθε 5.000 χιλιόμετρα, και κοστίζουν αυτά, 3.000euro, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα.
Άρα, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος, αν και λίγη τεχνολογία από την Ducati στην VW δεν θα έβλαπτε κανέναν.
Όπως και να έχει, η VW κατάφερε μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια από την εξαγορά της Lamborghini, να πουλήσει πριν την κρίση, 2.500 Murcelago και Callardo, αντί για 207 οχήματα που πούλησε πριν την εξαγορά της, το 1998. Η Ducati είναι πλέον σε καλά και ασφαλή χέρια, και θα έχει χρήματα τόσο για να πληρώνει προμηθευτές, όσο και να εξελίσσει τα μοναδικά μοντέλα που διαθέτει.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Administrator Γράφτηκε από Administrator
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 11:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon