.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 14:42

Εγκαινιάστηκε η μακρύτερη γέφυρα στον κόσμο

55 χιλιόμετρα, 20 δις δολάρια, 400,000 τόνοι ατσάλι

Πρόκειται για ένα ακόμη υπερφιλόδοξο σχέδιο των Κινέζων που εγκαινιάστηκε πριν δύο μέρες και από σήμερα (24/10) παραδίδεται στην κυκλοφορία – αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε παράδοση το 2016.

Η γέφυρα χτίστηκε για να ενώσει οδικώς το Hong Kong με το Macau και την διπλανή πόλη Zhuhai της ηπειρωτικής Κίνας, σε μια διαδρομή που ξεκινά από το δέλτα του ποταμού Pearl.

Με συνολικό μήκος 55 χιλιομέτρων είναι η μακρύτερη γέφυρα στον πλανήτη, ενώ παίρνει άλλη μια πρωτιά καθώς ένα τμήμα 6.7 χιλιομέτρων – ξανά το μεγαλύτερο αντίστοιχο παράδειγμα στον κόσμο – μεταξύ δύο τεχνητών νησιών που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτόν είναι βυθισμένο κάτω από το νερό, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων.

Η γέφυρα χτίστηκε για να ενώσει το Hong Kong με την ηπειρωτική Κίνα, για μια διαδρομή που απαιτούσε ως και τέσσερις ώρες, ενώ τώρα θα καλύπτεται σε μόλις μισή ώρα. Στην περιοχή που ζουν περίπου 68 εκατομμύρια άνθρωποι αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σπουδαίο νέο, ωστόσο το περίεργο είναι πως η γέφυρα δεν πρόκειται να δοθεί ελεύθερα στην κυκλοφορία.

Για να τη διασχίσει κανείς θα πρέπει να έχει πάρει προηγουμένως ειδική άδεια και, φυσικά, να πληρώσει διόδια. Επίσης από τη γέφυρα δε θα περνούν κοινά λεωφορεία, παρά μόνο ειδικά λεωφορεία για τη συγκεκριμένη διάσχιση και δεν έχει φτιαχτεί ούτε σιδηροδρομική γραμμή πάνω της.

Με συνολικό κόστος της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα μυστήριο πως η (αβάπτιστη ως τώρα) γέφυρα θα καταφέρει την οικονομική απόσβεση που έχει προβλέψει η Κινεζική κυβέρνηση και η οποία υπολογίζει ότι σε βάθος χρόνου θα αποφέρει πάνω από ένα τρις δολάρια. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που εκτιμούν πως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα συρρικνώσουν τα πραγματικά έσοδα σε 86 εκατομμύρια δολαρίων ανά έτος – κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 232 χρόνια για την απόσβεσή της.

Η γέφυρα έχει σχεδιαστεί να αντέχει φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, αλλά η Κίνα λαμβάνει και σειρά μέτρων για την ασφάλειά της από τον άνθρωπο. Διαρκείς αντιτρομοκρατικές περίπολοι και 48 κάμερες υψηλής ευκρίνειας καλύπτουν κάθε σπιθαμή της, ενώ ένα δεύτερο σύστημα καμερών φροντίζουν με ειδικό software να αναγνωρίζουν οδηγούς που τους παίρνει ο ύπνος ή οδηγούν «περίεργα», ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα.

Ένα άλλο πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί στη γέφυρα είναι το γεγονός ότι στο Hong Kong και το Macau οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου (ανάποδα ως πρώην Αγγλικές αποικίες), ενώ στην Κίνα κανονικά, οπότε έχουν προβλεφθεί ειδικά τμήματα για την απρόσκοπτη προσαρμογή της κυκλοφορίας.

Υπάρχουν και τα αρνητικά της πάντως. Πολλοί μιλούν για μια εξόφθαλμη σπατάλη χρημάτων που δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν, ενώ οι καταγγελίες μιλούν για 18 νεκρούς εργάτες στη διάρκεια της κατασκευής της – εξ ου και το άτυπο όνομα «γέφυρα του θανάτου» που της έχει κολλήσει στην Κίνα.

Τέλος, οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της στη θαλάσσια ζωή, καθώς ήδη έχουν παρατηρήσει τεράστια μείωση στον πληθυσμό του Κινεζικού δελφινιού.

Βέβαια, οι Κινέζοι ιθύνοντες έχουν εμπλουτίσει τη γέφυρα με τμήματα που σχεδιαστικά υποτίθεται πως υμνούν τον σεβασμό στη φύση, αλλά καμιά περίτεχνη κολώνα δεν πρόκειται να ξαναφέρει πίσω τα δελφίνια αν αυτά έχουν φύγει από τον φυσικό τους χώρο εξαιτίας της εισβολής τροχοφόρων βαθειά μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.

Όπως και να έχει, ένα νέο τεχνητό θαύμα είναι πραγματικότητα και θέτει ένα ακόμη ρεκόρ που ξεκινά από «μεγαλύτερο» και καταλήγει σε «ακριβότερο».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 14:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon