.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 10:37

Kawasaki – Σταματά την παραγωγή του KLR 650

Τριάντα και ένα χρόνια ιστορίας -  οι λόγοι που οδήγησαν στο “τέλος”

Ποιo πιστεύετε ότι είναι εδώ και χρόνια το best seller (με διαφορά) στην κατηγορία Dual Sport / On-Off / Adventure / όπως-θέλετε-πείτε-το, στις ΗΠΑ; Μιλάμε για μια τεράστια αγορά σε μέγεθος που αρέσκεται στο “πολύ” σε κάθε της έκφανση και συνήθεια. Με βάση αυτό, θα περίμενε κανείς ότι κάποιο ευτραφές και “φορτωμένο” μοντέλο 1200+ κ.εκ. θα ήταν το αγαπημένο των αμερικανών αναβατών αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πολύ πιο “ταπεινό”.

To ΚLR 650 της Kawasaki, είναι η μοτοσυκλέτα που έχει πωλήσει περισσότερο από κάθε άλλη αυτής της κατηγορίας στις HΠΑ! Έχει ξεπεράσει κατά πολύ ακόμα και τα XR της Honda, μια σειρά μοτοσυκλετών που λατρεύτηκε όσο πουθενά αλλού, στην Αμερική.

Παρά το γεγονός ότι η πώληση του έχει σταματήσει εδώ και καιρό στην Ευρώπη λόγω Euro 4 προδιαγραφών, στην άλλη πάντα του Ατλαντικού συνέχιζε να πωλείται κανονικότατα από το 1987, με μια διαφορά: Τα μοντέλα των ΗΠΑ, όπως αυτά που προορίζονταν για τις αγορές του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής,  είχαν εξαρχής μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και μια μεγάλη μάσκα – fairing, σε σχέση με τα πιο λιτά μοντέλα που προορίζονταν για τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής.

1987 KLR650
To "αμερικάνικο" KLR 650, του 1987

Σε κάθε περίπτωση το KLR 650 έφερε έναν μονοκύλινδρο υγρόψυκτο κινητήρα 651 κ.εκ. με 4 βαλβίδες, 2ΕΕΚ και απόδοση 37 ίππων. Ο “αλεξίσφαιρος” κινητήρας (τροφοδοτούμενος ακόμα και σήμερα με καρμπιρατέρ παρακαλώ!), η απλή του συνολικά κατασκευή που ακλουθούσε την λογική των “σκληροτράχηλων” Οn-Off των 80s, καθώς και το γεγονός ότι παραδιδόταν έτοιμο, με μεγάλο ρεζερβουάρ, το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στις τάξεις των αμερικανών αναβατών που αποζητούσαν την περιπέτεια.

Όπως γράφουν συνάδελφοι στις ΗΠΑ, καμία άλλη μοτοσυκλέτα δεν έχει εξερευνήσει την ενδοχώρα (και όχι μόνο) της Αμερικής, όπως το KLR και για καμία άλλη δεν έχουν δημιουργηθεί τόσα after market αξεσουάρ!  

232em1r2.zrr
Το τελευταίο μοντέλο, του 2018

Δυστυχώς όμως, οι πωλήσεις του πολύ δημοφιλούς αυτού μοντέλου, σημείωσαν ραγδαία πτώση από το 2015 και μετά. Η παραγωγή έπεσε στις 2.000 μονάδες το 2018, ένας αριθμός που δεν δικαιολογεί την συνέχιση της, ακόμη και αν πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που έχει αποσβέσει προ πολλού και πολλαπλά, το κόστος της εξέλιξης της.

Έτσι. με μια επιστολή που κυκλοφόρησε εσωτερικά στο δίκτυο των αντιπροσώπων της Kawasaki στις HΠΑ, έγινε ενημέρωση ότι η παραγωγή της μοτοσυκλέτας θα σταματήσει οριστικά, τον Οκτώβριο του 2018.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το best seller αυτό μοντέλο σημείωσε τέτοια κάμψη στις πωλήσεις; Η απάντηση είναι ότι το KLR 650, ουσιαστικά ζημιώθηκε από τα χαρακτηριστικά που το έκαναν αγαπητό: την απλότητα και την αξιοπιστία του.

Στην αγορά των ΗΠΑ, πωλούνται χιλιάδες μεταχειρισμένα και το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα είναι απαράλλακτη εδώ και χρόνια, όπως επίσης και το ότι φημίζεται για τη αξιοπιστίας της, καθιστά την αγορά μιας καινούργιας, περιττή.

dlh40xyz.1e2

Σκεφτείτε επίσης ότι τα μεταχειρισμένα πωλούνται με ένα κάρο after market αξεσουάρ, όπως επίσης και το ότι οι Αμερικάνοι αναβάτες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, πραγματικά χρησιμοποιούν τις μοτοσυκλέτες αυτές στο πεδίο για το οποίο έχουν κατασκευαστεί, δηλαδή το χώμα. Πολύ πιο εύκολα λοιπόν βάζεις ένα μεταχειρισμένο μοντέλο στο χώμα, παρά ένα καινούργιο – του κουτιού που λέμε, είναι καθαρά ψυχολογικό το θέμα.

Τίτλοι τέλους λοιπόν για το KLR 650, το δεύτερο μακροβιότερο μοντέλο στην γκάμα της Kawasaki (πρώτο είναι το Ninja 250). To μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι αν και με τι θα καλύψει το κενό του KLR η Kawasaki στην γκάμα της…      

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 10:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon