.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 10:34

Starling – Μια ψηφιακή, δυναμικά προσαρμοζόμενη… διάβαση

Εικόνες από το μέλλον, στο σήμερα!

Η Umbrellium, είναι μια βρετανική εταιρεία με αντικείμενο την δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών αλλά και υποδομών, με σκοπό την βελτίωση της ζωής και των συνθηκών στα σύγχρονα αστικά κέντρα.

Ανάμεσα στις δημιουργίες της, ξεχωρίζει το “Starling”, που προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων που σχηματίζουν το STigmergic Adaptive Responsive LearnING Crossing. Αφήνοντας έξω το Stigmergic,  τι υπόλοιπο σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση “Προσαρμοστικά ανταποκρινόμενη διάβαση με μαθησιακή ικανότητα”.

Το Stigmergic, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει απλές μορφές αυτό-οργάνωσης των έμβιων όντων, όπως για παράδειγμα τους διαδρόμους - ουρές που σχηματίζουν τα μυρμήγκια ή τα μονοπάτια που ανοίγονται στα δάση από τις διαβάσεις χιλιάδων ζώων.

Την συμπεριφορά αυτή την ακολουθεί και το ανθρώπινο είδος και ουσιαστικά αυτό μελέτησε η Umbrellium και το προσάρμοσε σε μια σύγχρονη έκδοση του, εντός του αστικού περιβάλλοντος. Με Stimergy (που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “στίγμα” και “έργον”) κινούνται οι άνθρωποι μέσα στις μεγαλουπόλεις, πόσο μάλιστα στις διαβάσεις, όπου και συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς, ακολουθώντας συγκεκριμένες πορείες.

Η συγκεκριμένη διάβαση λοιπόν, που αποτελείται από μεγάλα ψηφιακά πάνελ αντοχής, λειτουργεί στο διασυνδεμένο περιβάλλον, λαμβάνοντα υπόψη την πορεία και την εγγύτητα, τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων που πρόκειται να την διασχίσουν.

55a5.camera tracking

Με φωτεινά σήματα που σχηματίζονται στην επιφάνεια της, η “έξυπνη” διάβαση ενημερώνει και προειδοποιεί για τους διαδρόμους κίνησης πεζών και οχημάτων πάνε σε αυτή. Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό όμως είναι η δυνατότητα δυναμικής προσαρμογής της διάβασης, το γεγονός δηλαδή ότι υπολογίζοντας πολλές συνισταμένες μαζί, αλλάζει τις ενδείξεις και την λειτουργία της, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα και με ασφάλεια όσους την χρησιμοποιούν.

Για παράδειγμα οι “ζέβρες”, oι παράλληλες λευκές γραμμές που σηματοδοτούν τον διάδρομο διάσχισης των πεζών σε μια διάβαση, δεν έχουν συγκεκριμένη θέση και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε κατά μήκος των πάνελ αυτών, όπου εντοπισθεί μεγάλη συγκέντρωση πεζών στην άκρη του δρόμου.

Άλλο παράδειγμα είναι ότι πεζοί ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές, ενημερώνονται με φωτεινές ενδείξεις  για τις νεκρές οπτικές γωνίες ενός αυτοκινήτου σε στάση, ενώ η διάβαση, ή μάλλον καλύτερα ο Η/Y και το λογισμικό που ελέγχουν την διάβαση, λαμβάνουν υπόψη στοιχεία όπως τον καιρό, την ώρα και την ημέρα της εβδομάδας και προσαρμόζουν ανάλογα τις λειτουργίες της βάση του φόρτου κίνησης.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης, ότι η διάβαση συλλέγει συνεχώς πληροφορίες για τα μοτίβα κίνησης πεζών και οχημάτων και με αυτό τον τρόπο "μαθαίνει" τις κυκλοφοριακές συνθήκες μιας περιοχής και προσαρμόζεται σε αυτές.  

Ακολουθεί ένα video με την διάβαση Starling σε πλήρη λειτουργία


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 10:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon