.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 15:20

Honda RC30 – Γιορτάζει τα 30 του χρόνια στο Classic TT

Πρόχειρο μουσείο και παρέλαση 30 RC30 στο Isle of Man

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1987 και έφτασε στην Ευρώπη το 1988, ενώ Αμερικανικό χώμα δεν πάτησε ως το 1990. Η επίσημη ονομασία του ήταν VFR750R και ο τετρακύλινδρος V κινητήρας των 748 cc απέδιδε κάτι λιγότερο από 120 άλογα στις 11,000 σα.λ. με τεχνολογία που δε συναντούσε κανείς συχνά εκείνη την εποχή, όπως μονόδρομο συμπλέκτη και βαλβίδες τιτανίου.

Έγινε γρήγορα θρύλος, πολύ απλά διότι κέρδιζε με το καλημέρα. Στη σέλα του ο Fred Merkel κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα WorldSBK το 1988, κερδίζοντας τίτλους και αναβατών και κατασκευαστών, κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον, το RC30 είναι μια μοτοσυκλέτα άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον μεγάλο Joey Dunlop, καθώς μαζί του νίκησε στην πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα Formula One TT στο Νησί.

Εκτός των προαναφερθέντων δύο, από τη σέλα του έχουν περάσει πολλοί ακόμη θρύλοι των αγώνων ταχύτητας, όπως οι Freddie Spencer, Carl Fogarty, Steve Hislop, Phillip McCallen, Nick Jefferies, Steve Ward, Johnny Rea, Alan Bennallick, Kenny Irons και Mal Campbell.

Το RC30 έμεινε στην παραγωγή ως και το 1990, ενώ το 1994 αντικαταστάθηκε από ένα άλλο θρυλικό Honda, το RVF750 RC45.

Υπό την αιγίδα του Honda RC30 Owners Club, το 30th Anniversary Pop Up Museum θα στηθεί στα paddocks του Classic TT στο Isle of Man, από τις 24 ως τις 27 Αυγούστου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Εκεί οι τυχεροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μερικά ιστορικά RC30 που έτρεξαν σε παγκόσμιους αγώνες με σπουδαίους αναβάτες, ενώ μια 30αριά μοτοσυκλέτες θα λάβουν μέρος στον τιμητικό γύρο επίδειξης Classic Racer Magazine Classic TT Lap of Honour στη Mountain Course τη Δευτέρα 27 Αυγούστου. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 15:21

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon