.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 16:54

Νέα γενιά κινητών ραντάρ ταχύτητας “μικρού ίχνους”

Τοποθετούνται παντού και δεν εντοπίζονται από τους οδηγούς

Μέχρι τώρα, οι έλεγχοι για τις υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, γίνονταν είτε από σταθερά τοποθετημένα σε συγκεκριμένες θέσεις ραντάρ και κάμερες, είτε από μονάδες της τροχαίας, με τα γνωστά “πιστόλια χειρός”.

Το θέμα για τις αρχές ήταν, ότι και στις δύο περιπτώσεις οι οδηγοί εντόπιζαν οπτικά τα σημεία ελέγχου και έκοβαν ταχύτητα, ενώ ειδικά για τα σταθερά τοποθετημένα ραντάρ και κάμερες, οι θέσεις τους μαθαίνονταν και… διαδίδονταν κιόλας.

Ένας νέος τύπος καταγραφικών μηχανημάτων όμως έχει κάνει την εμφάνιση του και μάλλον οι οδηγοί που έχουν “βαρύ” χέρι και πόδι στο γκάζι, δεν θα μπορούν εύκολα να ξεφύγουν πλέον.

1366 2000 2

Πρόκειται για συσκευές μικρών διαστάσεων, όχι μεγαλύτερες από ένα κουτί παπουτσιών οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν πρακτικά παντού σε ένα αυτοκινητόδρομο, με την βοήθεια βάσεων και ειδικών στηρίξεων.

Το laser του μπορεί να καταγράψει ταχύτητες μέχρι και 250 χλμ./ώρα, σε ένα εύρος δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Το ραντάρ έχει επίσης ενσωματωμένη κάμερα, ικανή να καταγράφει εικόνα μέρα και νύχτα και να την αποθηκεύει, μαζί με τις πληροφορίες για την ταχύτητα του κάθε οχήματος σε κάρτα μνήμης ή να την στέλνει ζωντανά σε συσκευή δέκτη (Laptop / tablet) μέχρι και 50 μέτρα μακριά.

1366 2000 1

Το όλο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει με εσωτερική μπαταρία, έχοντας αυτονομία 5 ωρών, ενώ μπορεί να συνδεθεί σε μεγαλύτερης χωρητικότητας power bank ή ακόμα και στο δίκτυο, αν χρειάζεται μεγαλύτερης διάρκειας καταγραφή σε ένα σημείο.

Φυσικά, τα μεγάλα πλεονεκτήματα –για τις αρχές…- είναι η φορητότητα, η εύκολη προσωρινή εγκατάσταση της συσκευής σε διάφορα σημεία, ώστε να μην “μαθαίνεται” η θέση της και ο δύσκολος, λόγο μεγέθους, εντοπισμός της από τους οδηγούς.

Τα ραντάρ – κάμερες αυτού του τύπου, δοκιμάζονται ήδη στην Ισπανία, με 60 συσκευές να είναι ενεργές και… σε υπηρεσία, στο οδικό δίκτυο της χώρας.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 16:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon