.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 19:23

ACEM – Οι επίσημες θέσεις του για τις Euro 5 προδιαγραφές

 

Ποια είναι τα σημεία στα οποία ζητούνται παρατάσεις / διευκρινήσεις 

Μόλις εχθές (04/06/2018) γράφαμε σχετικά με τα... προβλήματα συνεννόησης που υπάρχουν μεταξύ EE και της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Μοτοτοσυκλετών (ACEM), σχετικά με τις επερχόμενες, το 2020, Euro 5 προδιαγραφές.

Σήμερα, (05/06/2018) ο ACΕΜ κοινοποίησε επισήμως τις προτάσεις του προς την ΕΕ, σε ένα υπόμνημα όπου αναγράφονται λεπτομερώς οι ενστάσεις του, ως προς μερικά σημεία των Euro 5.

Αναλυτικά αυτές είναι:

-Ο διαγνωστικός έλεγχος δεύτερης γενιάς (OBD Stage II)

Στην ουσία πρόκειται για μια υποδοχή στην οποία συνδέεται διαγνωστικό μηχάνημα. Ήδη κάτι τέτοιο είναι εγκατεστημένο στα Euro 4 μοντέλα και στις νέες προδιαγραφές, προβλέπεται η δεύτερη γενιά του συστήματος, με ακόμη περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το “ιστορικό λειτουργίας του καταλύτη”, κάτι με το οποίο ο ACEM συμφωνεί ως προς την ένταξη μέσα στις Euro 5 προδιαγραφές, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για το αν το σύστημα αυτό θα είναι έτοιμο το 2020, ζητώντας κατ εξαίρεση, μια παράταση για το συγκεκριμένο μόνο θέμα, μέχρι το 2024.Επίσης, ο ACEM ζητά να προστεθούν στην λίστα των κατηγοριών που εξαιρούνται της παρουσίας OBD Stage II, των μοτοποδηλάτων και των ATV δηλαδή, τα Enduro και τα Trial μοντέλα.

-Να καθοριστούν με ακρίβεια οι ημερομηνίες εφαρμογής κάθε παραμέτρου

Ο ACEM ζητά από την ΕΕ να διατυπώσει με σαφήνεια τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των νέων προδιαγραφών. Υπάρχει μια εκκρεμότητα σχετικά με την στάθμη θορύβου, αφού μάλλον εξαιτίας κακής διατύπωσης, η EE ζητούσε ουσιαστικά να εφαρμοστούν οι Euro 5 προδιαγραφές στάθμης θορύβου σε Εuro 4 μοντέλα...

-Παράταση για ορισμένες ιδιαίτερες κατηγορίες οχημάτων

Η πρόταση αφορά μοτοσυκλέτες με καλάθι, υπερελαφρά τετράτροχα με σκέπαστρο, υπερελαφρά οχήματα μεταφορών. Ο ACEM, δεδομένου του ότι ο όγκος των πωλήσεων αυτών των οχημάτων είναι πολύ μικρός, ζητά μια παράταση στην επιβολή των νέων προδιαγραφών, προκειμένου οι μεταβάσεις και οι αλλαγές των γραμμών παραγωγής να είναι ομαλές και όχι κοστοβόρες.

-Υπολογισμός σταθερότητας εκπομπών ρύπων

Δηλαδή, η EE δεν αρκείται μόνο σε μια αρχική μέτρηση σε καινούργιους κινητήρες αλλά θέλει οι προβλεπόμενες από τις νέες προδιαγραφές εκπομπές ρύπων, να έχουν διάρκεια και να παραμένουν εντός ορίων μετά από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Αυτό ήταν κάτι που ίσχυε και για τις Euro 4 προδιαγραφές, ωστόσο από το 2020, θα αλλάξουν τα απαιτούμενα χιλιόμετρα σταθερή εκπομπής ρύπων. Για παράδειγμα, στις Euro 4 προδιαγραφές και για μοτοσυκλέτες άνω των 125 κ.εκ., τα χιλιόμετρα αυτά οριζόντουσαν στα 35.000, στις Euro 5 προδιαγραφές, αυξάνονται στις 50.000.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν γίνεται να “γράφονται” 50.000 χιλιόμετρα από κάθε καινούργιο μοντέλο προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό συμμορφώνεται με τις Euro 5 προδιαγραφές, για αυτό και η ΕΕ πρότεινε έναν μαθηματικό υπολογισμό. Ένα νέο μοντέλο θα οδηγείται για λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα και θα παρακολουθείται με ακρίβεια η αυξομείωση και η τυχόν φθίνουσα επίδοση του στις εκπομπές ρύπων. Στη συνέχεια, θα εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος με βάση τις όποιες ποσοστιαίες μεταβολές έχουν καταγραφεί και έτσι, θα προκύπτει η πορεία της εκπομπής ρύπων σε μήκος χρόνου.

Ο ACEM δηλώνει λοιπόν ότι συμφωνεί με αυτό τον μαθηματικό τρόπο υπολογισμού των ρύπων, ωστόσο ζητά από την ΕΕ μια πλήρη ανάλυση του τύπου αυτού.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 19:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon