.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 11:30

Ryno HF-1 Hydrofoil, το προσωπικό σου ιπτάμενο δελφίνι

 

Πρωτοποριακό ηλεκτρικό ατομικό θαλάσσιο όχημα

Για κάποιους το όνομα της εταιρείας Ryno Motors δεν είναι εντελώς άγνωστο∙ ίσως να θυμάστε το μονόκυκλο Micro Cycle που έκανε τον γύρο των ΜΜΕ πριν μερικά χρόνια, δίχως ωστόσο μέχρι τώρα να έχει μπει στην παραγωγή. Σε αυτό το διάστημα η εταιρεία από το Όρεγκον των ΗΠΑ συνέχισε να εξελίσσει το σχέδιό της και κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια κατασκευής για το πρωτότυπο σχέδιό της. Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρεθεί και χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ ωστόσο, η Ryno δεν έμεινε εκεί, μα προχώρησε ένα ακόμη σχέδιό της, το HF-1 Hydrofoil. Αυτό εξασφάλισε επίσης άδεια κατασκευής με παγκόσμια ισχύ αυτόν τον μήνα, οπότε βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή, όπως και το Micro Cycle.

Το Hydrofoil είναι ένα ηλεκτρικό όχημα θαλάσσης, το οποίο συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού υδροπτέρυγου (ιπτάμενου δελφινιού) με αυτά της μοτοσυκλέτας.

Αρχικά, το HF-1 χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ για να περιστρέψει την προπέλα που βρίσκεται χαμηλά σε ένα πτερύγιο βυθισμένο κάτω από το κύτος του. Καθώς το Hydrofoil κινείται, ανασηκώνεται στο νερό (όπως τα ιπτάμενα δελφίνια) και η κίνησή του γίνεται εξαιρετικά αποδοτική, καθώς το μόνο κομμάτι που βρίσκεται μέσα στο νερό είναι το κάθετο πτερύγιο, δηλαδή παρουσιάζει ελάχιστη υδροδυναμική τριβή χάρη και στο προφίλ του σε σχήμα V.

ryno hydro 7

Ο αναβάτης κάθεται στη σέλα που βρίσκεται κατευθείαν πάνω από το κέντρο πλευστότητας του HF-1 και, με τα πόδια του στο κύτος όπως ακριβώς και στη μοτοσυκλέτα, μπορεί να πλαγιάζει το σκαφάκι για να στρίψει. Στα χέρια του χειριστή βρίσκεται ένα τιμόνι που θυμίζει μοτοσυκλέτα και το όλο σχέδιο που βρίσκεται εκτός νερού μιμείται έντονα το Micro Cycle.

Για να παραμένει σταθερό στο νερό, χρησιμοποιεί ένα σετ γυροσκόπια που ελέγχουν την τάση του οχήματος να περιστραφεί γύρω από το κέντρο του (pitch), όπως μια μοτοσυκλέτα σουζάρει η κάνει endo. Με βάση τα δεδομένα των γυροσκοπίων, ο κεντρικός επεξεργαστής του ρυθμίζει κατάλληλα την ταχύτητα της προπέλας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι σταθερότητα στον διαμήκη άξονα.

Μέσα στο κύτος κρύβεται το ηλεκτρικό μοτέρ με μέγιστη απόδοση 15 kW (20 hp), καθώς και η μπαταρία Li-ion που το τροφοδοτεί. Αν και η χωρητικότητά της δεν αποκαλύπτεται, η Ryno μας λέει πως είναι αρκετή για τελική 48 km/h και αυτονομία 32 km, με μια εξάωρη φόρτιση. Το συνολικό βάρος του HF-1 είναι κάτι λιγότερο από 73 kg.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν το HF-1 Hydrofoil θα παραχθεί ποτέ. Το ελπίζουμε πάντως, διότι εκτός από ένα πολύ ενδιαφέρον όχημα, θα βγαίνει και σε καλή τιμή, καθώς η εταιρεία ισχυρίζεται πως η προβλεπόμενη τιμή του θα είναι ελάχιστα πάνω από τα €5,000.

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 12:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon