.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 11:43

Ο πρώτος θάνατος από αυτόνομα κινούμενο όχημα

 

Αυτοκίνητο της Uber σκότωσε πεζή στην Αριζόνα

Δυσάρεστη ιστορική είδηση αποτελεί ο θάνατος μιας 49χρονος γυναίκας στην Αριζόνα, την οποία σκότωσε αυτόνομα κινούμενο αυτοκίνητο της Uber, όταν εκείνη προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο.

Ως αποτέλεσμα η Uber ανακοίνωσε πως σταματά όλες τις δοκιμές αυτόνομων οχημάτων στις Η.Π.Α., τουλάχιστον για την ώρα.

Μέχρι στιγμής τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα είχαν εμπλακεί μεν σε αρκετά τροχαία ατυχήματα, όμως το συγκεκριμένο στην Tempe της Αριζόνα είναι το πρώτο θανατηφόρο.

uber driverless cars 3

O CEO της Uber, Dara Khosrowshahi δήλωσε πως ο θάνατος αποτελεί «απίστευτα λυπηρή είδηση».

Η αστυνομία αναφέρει πως το ατύχημα έγινε την Κυριακή 18/3/2018, όταν το όχημα ήταν σε mode αυτόνομης οδήγησης. Ένας άνθρωπος-παρατηρητής (human monitor) βρισκόταν στο τιμόνι. Η Elaine Herzberg δεν χρησιμοποίησε τη διάβαση πεζών, ενώ μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε.

Οι κρατικοί οργανισμοί US National Highway Traffic Safety Administration και National Transportation Safety Board έχουν αποστείλει ήδη ερευνητές στην Tempe για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

uber driverless cars 9

Σίγουρα δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπέρασμα πριν μάθουμε τις συνθήκες του δυστυχήματος. Αν για παράδειγμα η γυναίκα πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά στο αυτοκίνητο όταν εκείνο κινούνταν με ταχύτητα, κανένα ρομπότ και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε στα σίγουρα να αποφύγει να την χτυπήσει. Αν από την άλλη αποδειχθεί πως το δυστύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο άνθρωπος-παρατηρητής είχε στα χέρια του το τιμόνι, τότε επιβεβαιώνονται οι σκεπτικιστές που υποστηρίζουν πως ακόμα υπάρχει δρόμος μπροστά μας για την εξέλιξη των εν λόγω οχημάτων.

Ένας από τους παραπάνω σκεπτικιστές είναι και ο Anthony Foxx, που ήταν Υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Barack Obama. Μην περιμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών, ο Foxx ανακοίνωσε πως «το δυστύχημα αυτό πρέπει να σημάνει την αφύπνιση όλης της βιομηχανίας αυτόνομων οχημάτων αλλά και της κυβέρνησης, ώστε να θέσουν την ασφάλεια σε προτεραιότητα.»

uber driverless cars 1

Ένα ακόμη γκρουπ που έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους των αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων, το «Consumer Watchdog», ζήτησε την απαγόρευση της κίνησης των εν λόγω οχημάτων στους δρόμους, περιγράφοντας το δυστύχημα ως «μια τραγωδία που παλεύαμε για χρόνια να αποφύγουμε». Περισσότερες από 12 πολιτείες στις Η.Π.Α. έχουν επιτρέψει την κίνηση των αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους τους σε ορισμένο βαθμό, ενώ τυπικά απαιτείται να υπάρχει άνθρωπος είτε πίσω από το τιμόνι (ως παρατηρητής) είτε… σε control room έξω από το αυτοκίνητο!

Η Uber ξεκίνησε να δοκιμάζει και να εξελίσσει τα αυτόνομα κινούμενα αυτοκίνητα της το 2016 στο Pittsburgh, ενώ συνέχισε στο San Francisco, στο Toronto και στο Phoenix της Αριζόνα, που περιλαμβάνει και το Tempe όπου και έγινε το δυστύχημα.

uber driverless cars 8

Ένα χρόνο πριν, η Uber είχε και πάλι αποσύρει τον στόλο των αυτόνομα κινούμενων αυτοκινήτων της από τους δρόμους, μετά από ένα ατύχημα στην Αριζόνα. Αργότερα, τα οχήματα επανήλθαν στους δρόμους.

Η δική μας άποψη είναι πως τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα είναι το μέλλον, όμως σίγουρα οι κανονισμοί ασφαλείας που πρέπει να διέπουν την κίνηση / εξέλιξη τους σε δημόσιους δρόμους πρέπει να είναι αυστηρότατοι και διεξοδικοί.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 11:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon