.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 12:54

Τo μέλλον είναι εδώ! Επανδρωμένη πτήση με drone!

 

Δείτε το να πετάει στα 300 μέτρα και να διανύει μεγάλες αποστάσεις 

Επανδρωμένες πτήσεις με drone είχαμε δει και στο παρελθόν, αλλά καμία δεν ξέφευγε από τα πρωτόλεια πειραματικά / δοκιμαστικά πλαίσια… το πτητικό μέσα απλά σηκωνόταν στον αέρα σε μικρό σχετικά ύψος, έκανε 2-3 γύρες σε πολύ κοντινή εμβέλεια και προσγειωνόταν.

Εντυπωσιακό, αλλά δεν άφηνε πολλές υποσχέσεις για την σύντομη μετάβαση από τις μετακινήσεις εδάφους σε αυτές του αέρα.  Πολλές εταιρείες, ανάμεσα τους και μεγαθήρια όπως η Βoeing και η Intel, έχουν έμπρακτα δηλώσει ότι επενδύουν στο συγκεκριμένο πεδίο, υπήρξαν μάλιστα και κάποιες πομπώδεις τοποθετήσεις σχετικά πρόσφατα.  

ehang epandromenes pthseis drone 3

Είναι όμως η Ehang, μια εταιρεία με έδρα την Κίνα που τους πρόλαβε όλους -και μάλλον τους “άφησε ξερούς”-  αφού πέραν μιας “μετρημένης” παρουσίας στην CES έκθεσης το 2016, δεν είχε απασχολήσει ξανά και μάλλον κανείς δεν της έδινε σημασία.

Μόλις χθες λοιπόν (05/02/2018), δόθηκε στην δημοσιότητα ένα video, με δύο πρωτότυπα αεροσκάφη – drone της Ehang να σπάνε όλα τα ρεκόρ! Δοκιμαστικές πτήσεις με ένα και δύο άτομα (210 κιλά φορτίο), πτήση σε απόσταση 9 χιλιομέτρων, πτήση στα 300 μέρα υψόμετρο, πτήση με ομίχλη, πτήση με αέρα, πτήση με ταχύτητα 130 χλμ/ώρα. Επανδρωμένα πάντα όλα αυτά!

ehang epandromenes pthseis drone 4

Όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, τα πρωτότυπα αυτά, φέρουν καμπίνες και δείχνουν να είναι ολοκληρωμένα, με την έννοια ότι θα μπορούσαν να βγουν στην παραγωγή.  Στην Ehang δηλώνουν ότι έχουν φτάσει πολύ κοντά σε αυτό, ωστόσο υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν σε ότι αφορά στις αδειοδοτήσεις και στους κανονισμούς πτήσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στον τομέα των προσωπικών μετακινήσεων, για το οποίο δεν υπάρχει, έστω και έμμεσα σχετιζόμενο προηγούμενο, σε κανονισμούς.   

Το Ehang 184 AAV, όπως είναι το όνομα του μοντέλου, θα λειτουργεί αυτόνομα, με τον επιβάτη να ορίζει το σημείο προορισμού, στο οποίο και θα μεταφέρεται αυτόματα, χωρίς ο ίδιος να μετέχει στον χειρισμό του αεροσκάφους, σε οποιαδήποτε φάση της πτήσης.

ehang epandromenes pthseis drone 2

Ωστόσο πρόκειται να παρουσιαστεί και μια έκδοση που θα επιτρέπει στον επιβάτη να πιλοτάρει, αν και εφ΄όσων αυτός βέβαια, έχει εκπαιδευτεί στον χειρισμό αεροσκαφών (δεν ξεκαθαρίζεται απόλυτα, ποιου τύπου κτλ.)

Ο σκελετός του αεροσκάφους είναι κατασκευασμένος από ελαφρύ κράμα αλουμινίου, ενώ για την καμπίνα έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως το carbon και η εποξική ρητίνη. Η αυτονομία του στην παρούσα φάση είναι 25 λεπτά και μετά απαιτείται μια ώρα φόρτιση για να “γεμίσουν” και πάλι οι μπαταρίες του.

ehang epandromenes pthseis drone 1

Το Ehang 184 AAV, έχει “τελική” 130 χλμ./ώρα, ενώ  μπορεί να πετάξει ακόμα και με ανέμους ισχύος 7 μποφόρ.

Οι επόμενες κινήσεις της Ehang είναι οι επιδείξεις εκτός συνόρων, με το Ντουμπάι να είναι η πρώτη στάση, όπου και θα αξιολογηθεί από την τοπική αρχή μετακινήσεων και μεταφορών, ενώ υπάρχει πρόσκληση  από την πολιτεία της Νεβάδα των HΠΑ, που προσφέρει τον εναέριο της χώρο για περεταίρω δοκιμές (… χμμμ… στην Nεβάδα βρίσκεται και η “Area 51”… τυχαίο αγαπητοί συνωμοσιολόγοι;)


Ορίστε λοιπόν το video:

(τα πλάνα με το 184 AAV να πετάει μέσα στην ομίχλη είναι πραγματικά λες και έχουν ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας!)




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 12:56

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon