.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 15:10

Δυο περιστατικά ατυχημάτων με αυτόνομα οχήματα

 

Στο ένα εξ αυτών εμπλέκεται και μοτοσυκλέτα

Είναι έτοιμη η τεχνολογία να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον, εμπεριέχοντας και ηθικές προεκτάσεις.

Σε ότι αφορά στο πρακτικό του θέματος, την αποτελεσματικότητα δηλαδή και εν τέλει την ασφάλεια που είναι και η Νο1 προτεραιότητα , δύο νέα περιστατικά με ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα με λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, έρχονται να προστεθούν σε άλλες αναφορές.  

Πριν λίγες ημέρες, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ένα Tesla Model S συγκρούστηκε με σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου πυροσβεστικό όχημα,  που είχε σπεύσει να συνδράμει σε ένα ατύχημα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, αφού το Tesla έπεσε στο πίσω μέρος τους πυροσβεστικού με 105 χλμ./ώρα “αφρενάριστο”,  χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί ο οδηγός του, ο οποίος δήλωσε ότι το αμάξι βρισκόταν σε λειτουργία “αυτόματου πιλότου”.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, στην ίδια γεωγραφική περιοχή (Σαν Φρανσίσκο), ένα Chevrolet Bolt συγκρούστηκε με μοτοσυκλετιστή, όταν τα δύο οχήματα συνέκλιναν προς την κεντρική λωρίδα ενός αυτοκινητόδρομου, ερχόμενα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ευτύχημα και σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός, αφού οι ταχύτητες όταν συνέβη το ατύχημα ήταν μικρές (κάτι λιγότερο από 30 χλμ./ώρα).

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο ότι η υπαιτιότητα ήταν του μοτοσικλετιστή, ωστόσο ακόμα και αν είναι έτσι, θα περίμενε κανείς ότι ένα όχημα το οποίο λειτουργεί αυτόνομα, “ανιχνεύοντας” την κίνηση περιμετρικά και επεξεργάζοντας τα στοιχεία ταχύτατα, να έχει και τις “σωστές” αντιδράσεις ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Στην περίπτωση του Tesla από την άλλη, αν ο ισχυρισμός του οδηγού είναι αληθινός, κάτι που θα διαλευκανθεί τις επόμενες ημέρες καθότι έχει γίνει καταγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα στη μνήμη του αυτοκινήτου, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί όλο το ζήτημα με την αποτελεσματικότητα αυτών των αυτόματων συστημάτων.

Αν υπάρχει  έστω και μια στο εκατομμύριο περίπτωση να μην αναγνωρίζει το αυτοκίνητο ένα σταθμευμένο πυροσβεστικό, έχουμε θέμα και μάλιστα σοβαρό!


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2018 11:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon